Funeriu, despre clasa pregatitoare: Acest model se aplica in 25 din cele 27 de state UE

Luni, 17 Septembrie 2012, ora 17:39
4668 citiri
Funeriu, despre clasa pregatitoare: Acest model se aplica in 25 din cele 27 de state UE
Foto: Guvernul Romaniei

Fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu atrage atentia asupra efectelor negative pe care le-ar produce mutarea clasei pregatitoare la gradinita, anuntata luni de Victor Ponta si Ecaterina Andronescu. Totodata, el subliniaza faptul ca Romania ar fi singura tara din UE in care copiii ar face 4 ani de gradinita.

Introducerea clasei pregatitoare in scoli este o premiera in invatamantul romanesc asumata de Daniel Funeriu si contestata de USL inca de pe vremea cand era in Opozitie. Luni, premierul Victor Ponta, sustinut si de ministrul Educatiei Ecaterina Andronescu, a anuntat ca masura a fost gresita si este posibil ca de la anul sa se revina asupra ei, iar clasa pregatitoare sa fie trecuta inapoi, la gradinita.

Victor Ponta: Ne-am grabit cu clasa pregatitoare (Video)

Intrebat de Ziare.com cum comenteaza declaratia premierului Ponta, Daniel Funeriu a replicat: "Lasati-l, saracul, ca nu stie despre ce vorbeste!".

Consilierul prezidential ne-a explicat care vor fi principalele efecte negative ale revenirii clasei pregatitoare in cadrul grainitei.

"In primul rand, nu vor mai fi locuri in gradinite, ele se vor aglomera din nou. Mentionez ca anul acesta a fost primul an in care nu a mai existat problema locurilor in gradinite si din acest motiv a crescut rata de cuprindere a copiilor la gradinita, ceea ce este un efect extraordinar in lupta cu abandonul scolar", a subliniat fostul ministru.

El a mai atras atentia asupra faptului ca in acest an scolar, 2012-2013, sunt inscrisi cu 1 milion de copii mai putin in clasele I-VIII fata de 2001.

"Daca se muta clasa pregatitoare inapoi la gradinita, ce se va intampla cu cele 8.000 de sali de clasa pregatite in scoli? Nu va mai intra nimeni in ele? Mobilierul din ele va fi transportat la gradinite, care vor fi din nou aglomerate? Ce se intampla cu cadrele didactice pregatite special?", a adaugat Daniel Funeriu.

Totodata, acesta a facut o paralela cu celelalte sisteme de invatamant din Uniunea Europeana.

"Vom fi singura tara din Uniunea Europeana cu 4 ani de gradinita. Vom avea copii de 3 ani, aproape bebelusi, impreuna cu copii de 7 ani. Ceea ce am introdus acum este exact modelul aplicat in 25 din 27 de state europene", ne-a mai declarat Daniel Funeriu subliniind apasat ca "educatia timpurie este cea mai importanta parte a educatiei".

Premierul a anulat cele 8 licitatii transparente si a preferat sapte mii de incredintari directe

Fostul ministru a respins acuzatiile indirecte aduse de actualii guvernanti potrivit carora fostii ministri PDL nu ar fi pus la punct din timp introducerea clasei pregatitoare, motiv pentru care scolile ar fi acum date peste cap din cauza acestei masuri.

Pentru clasele pregatitoare s-au desfiintat sali de sport si laboratoare

"E pur si simplu aberant si e o minciuna ca nu sunt locuri in scoli. Faceti un calcul: sunt cu 1 milion de copii mai putini in scoli ca acum 10 ani. Daca atunci nu aveam probleme si s-a investit, Slava Domnului, in ultimii zece ani in scoli, acum brusc avem o problema?", a subliniat acesta.

Daniel Funeriu a reamintit ca premierul Ponta si fostul ministru interimar al Educatiei Liviu Pop sunt cei care au decis anularea licitatiilor incepute inca din luna februarie, alegand varianta incredintarii de contracte directe pentru mobilarea claselor pregatitoare.

"S-au facut 8 licitatii, pe cele 8 euroregiuni, ca toti copiii sa aiba acelasi mobilier si cu sistem de distributie pana pe 15 august. Procedurile au fost demarate inainte ca ministrul Catalin Baba sa plece. Erau pe SEAP, imposibil sa le frudeze cineva.

A anulat licitatiile, a dat banii scolilor si in loc de 8 contracte transparente s-au facut sapte mii de incredintari directe. Si ne mai miram ca nu exista mobilierul necesar...", a comentat situatia Daniel Funeriu.

Copiii din clasa pregatitoare nu au mobilier - autoritatile dau vina pe taifunul din China

Mai mult, acesta a criticat si stoparea proiectelor demarate pentru formarea cadrelor didactice necesare desfasurarii unei bune activitati la clasa pregatitoare.

"Am avut doua programe din fonduri europene, de 10 milioane de euro impreuna, pentru formarea cadrelor didactice, incepand din luna mai si pana in luna august", a mai spus fostul ministru al Educatiei, dar Autoritatea de Management a stopat derularea acestora.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Funeriu clasa pregatitoare gradinita, #Funeriu clasa pregatitoare scoala, #Ponta clasa pregatitoare , #ministrul Educatiei