Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Funeriu, despre clasificarea universitatilor: Banii vor merge spre performanta

Miercuri, 07 Septembrie 2011, ora 21:23
2890 citiri
Funeriu, despre clasificarea universitatilor: Banii vor merge spre performanta
Foto: TVR Info

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, spune ca finalizarea procesului de clasificare a universitatilor va face ca banii sa mearga catre universitatile care fac cu adevarat performanta.

"Studentii, parintii lor si angajatorii pot sa evalueze acum mult mai bine oferta universitatilor si a programelor de studii, in functie de necesitatile fiecaruia(...) Mesajul meu pentru platitorii de taxe este ca banii lor vor merge catre universitatile care fac performanta", a declarat ministrul intr-un interviu acordat pentru Evenimentul Zilei.

Asociatia Universitatilor Europene a finalizat procesul de clasificare, iar ministrul Educatiei a anuntat ca12 universitati de top sunt incadrate in categoria "Universitati de cercetare avansata si educatie". Cea de-a doua categorie, "Universitati de educatie si cercetare stiintifica", este alcatuita din universitatile de arta, cele militare, si alte 15 institutii de invatamant superior. Restul, sunt incadrate in categoria "universitati centrate pe educatie".

Universitatile din prima categorie vor primi in acest an cu 20% mai multe locuri pentru masterat si doctorat, celor din a doua categorie li se reduce numarul locurilor la doctorat, iar cele din a treia categorie primesc doar 1,6% din locurile pentru doctorat.

"In intreg invatamantul superior, niciodata nu a fost facuta lumina, pentru ca nu s-a dorit acest lucru. Era foarte comod ca ministrul sa aloce locurile dupa bunul plac al stiloului si al amicilor politici. Acum, arbitrarul politic nu mai exista.(...)

Universitatile slabe vor ramane fara candidati, pentru ca tinerii vor merge la universitatile bune. Este datoria noastra sa le spunem celor care au luat Bacalaureatul, parintilor si angajatorilor, la ce sa se astepte de la universitatile Romaniei. De aceea este atat de importanta aceasta evaluare", a mai spus ministrul Educatiei.

In ceea ce priveste rezultatele de la bacalaureat, ministrul a spus ca ele obliga autoritatile competente la actiuni pe termen scurt, mediu si lung.

"Cele pe termen mediu si lung decurg evident din aplicarea legii educatiei nationale. Ar fi o iresponsabilitate politica majora sa modificam legea educatiei nationale. Sunt oameni al caror unic interes sunt banii, iar ei ar dori schimbari. Ar fi o mare greseala sa o modificam, pentru ca toate solutiile se gasesc in aceasta lege, si ea ne permite sa luam masuri imediate.

Spre exemplu, una din ele este reintroducerea obligativitatii orei de lectura, pentru ca stam foarte prost la partea de alfabetism functional. O serie de altemasuri imediate vor fi anuntate inainte de inceperea anuluiscolar, iar acestea vor viza clasele a XI-a si a XII-a, astfel incat situatia din acest an de la Bacalaureat sa nu se repete", a adaugat ministrul.

Daniel Funeriu a precizat ca bacalaureatul va fi dat diferentiat de generatia care intra in clasa a IX-a in 2012-2013.

"Nu ne jucam cu traiectoria educationala aelevilor. Cred ca este pentru prima data cand, doi ani de-arandul, dam Bacalaureatul la fel. Nu cred in schimbarea regulilor de la un an la altul. Singurul lucru pe care l-am schimbat anul acesta a fost calendarul", a mai spus ministrul.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#clasificare universitati, #Funeriu bacalaureat 2011 , #ministrul Educatiei