Funeriu, interviu pentru ScienceNow: Imi doresc sa nu mai fie plagiatori in mediul academic

Duminica, 15 Iulie 2012, ora 11:51
3272 citiri
Funeriu, interviu pentru ScienceNow: Imi doresc sa nu mai fie plagiatori in mediul academic
Foto: Arhiva

Fostul ministru al Educatei, Daniel Funeriu, se declara ingrijorat ca vechiul sistem din lumea stiitifica, bazat pe prietenii si nu pe competente, ar putea reveni in Romania, dar spera ca cercetatorii competenti sa reactioneze si sa apere performanta.

"Eu, si cred ca multi oameni de stiinta, sunt ingrijorat de faptul ca vechiul sistem bazat pe prietenie ar putea reveni in Romania, insa ma astept ca membrii comunitatii stiintifice si castigatorii reformelor noastre sa reactioneze", a declarat Funeriu, intr-un interviu pentru Science Now.

Pentru Romania - a mai precizat fostul ministru - isi doreste sa fie condusa de oameni care pun interesul tarii mai presus de interesul politic.

"Mi-as dori ca in mediul academic din Romania sa nu mai existe coruptie si mediocritate, sa nu mai planeze acuzatii de plagiat si sa fie mult mai deschis decat este in prezent", a completat Funeriu.

Fostul chimist a precizat ca ii este dor de cercetare. "Stiti cum este? Ca o iubire veche, pe care preferi sa nu o mai vezi niciodata decat sa suferi gandindu-te la ce ai fi putut face", le-a mai spus Funeriu jurnalistilor de la ScienceNow.

"Unele dintre lucrurile pentru care am pledat, cat am fost cercetator, au fost puse in aplicare in mandatul de ministru. As mentiona introducerea de evaluatori straini, debirocratizarea destul de semnificativa a sistemului de cercetare, stabilirea criteriilor relevante la nivel international si punerea in aplicare a legislatiei de evaluare a institutelor de cercetare.

Exista un punct in care mi-ar fi placut sa faca mai mult: atragerea cercetatorilor romani din strainatate. Cea mai mare problema a fost ca, la momentul in care am fost ministru, Romania a trecut printr-o criza economica foarte profunda. Evident ca a fost un moment dificil pentru ca oamenii sa vina inapoi in tara. Dar cred ca pasi importanti inainte au fost stabiliti, prin acordarea de fonduri de cercetare pentru oamenii care intr-adevar merita", a adaugat fostul ministru al Educatiei.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Daniel Funeriu interviu Science Now, #Funeriu plagiat mediu academic, #Funeriu cercetator chimist , #ministrul Educatiei