Funeriu: Plagiatul lui Ponta, scos la iveala de cei din familia sa politica, pentru a-l controla - Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 19 Februarie 2013, ora 14:01
11203 citiri
Funeriu: Plagiatul lui Ponta, scos la iveala de cei din familia sa politica, pentru a-l controla - Interviu
Foto: dcnews.ro

Fostul ministru al Educatiei, Daniel Funeriu, sustine ca invatamantul superior a fost mafiotizat prin ordonanta de urgenta initiata de fostul ministru Ecaterina Andronescu si adoptata de guvern in decembrie anul trecut.

Intr-un interviu acordat in exclusivitate Ziare.com, Daniel Funeriu a declarat ca aceleasi amendamente "de sorgine mafiota" cuprinse in ordonanta i-au fost pretinse, inainte de adoptarea Legii Educatiei, de reprezentantii "fabricilor de diplome" din invatamantul privat si de stat, in schimbul unanimitatii in Senat.

Daniel Funeriu afirma ca i s-ar fi spus textual: "controlam fara probleme voturile PSD, pe Cati o convingem noi, jumatate din ei sunt profesori la noi, si numai noi stim cum au promovat, Crinulet se conformeaza si el daca ne uitam noi urat la el".

In privinta plagiatului de care este acuzat Victor Ponta, Daniel Funeriu sustine ca acesta a fost scos la iveala de persoane din anturajul premierului, din familia sa politica, pentru a-l vulnerabiliza.

D-na Andronescu a facut schimbari majore ale Legii Educatiei la nivelul invatamantului unversitar. Care sunt efectele lor?

Ca sa le intelegem semnificatia trebuie sa ne intoarcem putin si sa va spun de ce am fost obligati sa trecem Legea Educatiei prin angajarea raspunderii. Pentru ca, dupa ce trecuseram partea cu invatamantul preuniversitar, eu am refuzat pactul cu fabricile de diplome, ai caror reprezentanti au venit la mine la minister si mi-au spus clar: va trecem Legea Educatiei in Senatul Romanei, daca acceptati urmatoarele amendamente.

Toate, fara exceptie, erau amendamente de sorginte mafiota si gandite doar pentru bani. Eu le-am spus ca legea trece prin Senatul Romaniei, nu prin Senatele universitatilor pe care le conduc ei. Nu puteam sa accept ca un ministru din Guvernul Romaniei sa fie ostaticul unui rector care spune ca aranjeaza el problema cu Senatul Romaniei.

Reprezentantii fabricilor de diplome v-au spus ca ei controleaza voturi in Senatul Romaniei?

Mai mult, mi-au spus ca imi asigura unanimitate. "Acceptati amendamentele si veti avea legea trecuta cu unanimitate". Textual mi-au spus ca ei pot controla "fara probleme voturile PSD, pe Cati o convingem noi, iar jumatate din ei sunt profesori la noi, si numai noi stim cum au promovat", iar "Crinulet se conformeaza si el daca ne uitam noi urat la el". Stiu ca m-a socat frecventa acelui "noi", suna ca in filmele cu mafiotii anilor '30.

Doamna Andronescu este deci sub controlul fabricilor de diplome?

Nu controlata, dar in mod cert apara interesele unora dintre ele, si aici nu m-as referi doar la universtati private. Eu am avut atunci si o discutie cu dl. Ponta, care era presedintele PSD, despre Legea Educatiei. O discutie foarte buna, in care cazuseram la o intelegere prealabila sa convocam o sesiune extraordinara a Senatului pentru Legea Educatiei si sa trecem legea prin consens.

Am fost multumit ca aveam un partener, dar discutia nu a generat efecte. Am sperat ca atunci cand a ajuns premier va avea nerv sa mearga pe ideea modernizarii. Ulterior, aveam sa-mi dau seama ca limbajul multiplu e in ADN-ul lui Ponta. Dar se pare ca e util politic sa minti pe toata lumea un timp. Ponta este perfecta emanatie a mediocritatii universitare din Romania.

Din cauza celor care au fost la dvs. in birou?

Banuiesc, dar nu am dovezi, ar fi incorect sa acuz, dar cert e ca discutia nu a continuat. Dupa cum cert este ca atunci cand am plecat din minister, exact acele puncte au fost schimbate.

Tot in acest context nu pot sa disociez scoaterea plagiatului lui Ponta de catre cei din jurul sau, din familia sa politica, care voiau sa-l vulnerabilizeze pentru a-l controla. Asa, ca un avertisment. Pentru ca Ponta va avea o problema cand cei din familia sa politica ii vor atrage atentia asupra plagiatului, asa cum subtil au facut-o Dragnea si Antonescu.

Asadar amendamentele cerute de fabricile de diplome se regasesc in ordonanta d-nei Andronescu?

Da. Prin aceasta ordonanta s-a renuntat la pensionarea la 65 de ani, s-a renuntat la numarul de 8 doctoranzi maximum. Am lucrat in marile laboratoare ale lumii si va pot spune ca oamenii seriosi din cercetare au arareori mai mult de 5-6 doctoranzi. E o munca in sine sa coordonezi un doctorand.

As sugera DNA sa verifice cati dintre doctoranzii beneficiari de burse POS-DRU au fost constransi de sefii lor de doctorat sa cotizeze. Au renuntat si la abilitare. Am vazut un comentariu pe Net care spunea ca de-acum orice bou cu relatii va putea deveni profesor universitar conform noilor reguli. Sunt 100% de acord.

Este o ordonanta de mafiotizare a invatamantului universitar, data in ultima zi de mandat de dna Andronescu. Si asta spune multe.

Ce inseamna mafiotizare?

Niciun control din partea statului in privinta calitatii celor care devin profesori universitari. Au scos abilitarea, adica acel control minimal al indeplinirii unor criterii, in baza carora se certifica nivelul capacitatii unui om de a deveni profesor universitar.

S-a modificat si procedura de angajare prin care este eliminata obligativitatea unei prelegeri publice 45 de minute. Au scos membrii externi din comisia de examinare precum si cele 3 scrisori de recomandare de la profesori din universitati de top din strainatate.

Au lasat doar recomandari de la universitati din strainatate, si din Congo la o adica, cu tot respectul pentru Congo. Au scos cu penseta toate barierele impotriva mediocritatii. Au scos toate incompatibilitatile politicienilor. Sigur, cand esti vicepresedinte PSD si presedinte de comisie din Senat, iti convine sa n-ai incompatibilitati cu functiile politice.

Au scos interdictiile de a ocupa functii dupa varsta de pensionare. S-a anulat clasificarea universitatilor si finantarea in functie de clasificare. Asta inseamna ca banii sunt in pixul ministrului care finanteaza pe cine vrea el.

Ironia este ca acum UE face exact acelasi tip de clasificare pe care am facut-o noi in 2011. Noi am renuntat la ceva ce Europa tocmai a aprobat. Chiar si schimbarile din preuniversitar au fost facute pentru a servi fabricilor de diplome si pentru a subjuga preuniversitarul universitarului.

Un exemplu este trimiterea invatatoarelor la facultati: bani pentru universitati. Culmea este ca ordonanta d-nei Andronescu da drumul in sistem celor doar cu liceul, dar ii obliga pe cei din sistem sa faca facultatea pentru a deveni profesori pentru invatamantul preuniversitar, in termen de 6 ani. Suntem singura tara in Europa unde poti deveni invatator doar cu liceul, numai in Africa se intampla asa ceva.

A ramas ceva din reforma invatamantului superior?

Mai mult decat isi imagineaza cei care au vrut-o moarta. Au ramas trei lucruri:

1) certitudinea ca daca ai curaj poti sa legiferezi corect.

2) A ramas, ca ultima bariera in calea imposturii decizia Senatelor universitare nou alese. Unele universitati au decis, de exemplu, ca nu accepta revenirea profesorilor pensionari. Din pacate, problema nu e cu universitatile bune. Problema e cu celelalte. Dupa alegerile generale din universitati, unele Senate s-au modernizat. Universitatile ale caror Senate nu s-au modernizat vor muri. Astazi competitia nu mai e intre Timisoara si Iasi sau Bucuresti, ci intre Timisoara si Viena, Munchen etc.

Nu vad foarte multe motive pentru un tanar sa intre in sistemul universitar din Romania in afara de cateva universitati. Eu cand am ajuns la minister m-am intrebat daca sistemul nu e distrus dincolo de reparabil. Cred ca nu eram dincolo de reparabil. Cred ca sistemul putea fi reparat si s-a inceput. Daca insa noile prevederi de sorginte mafiota vor continua sa fie aplicate, cred ca peste 4 ani vom fi dincolo de reparabil. Acesta va fi adevaratul test al domnului Pricopie.

Al treilea lucru care a ramas, si aici este de fapt esenta: a ramas certitudinea ca se poate face ceva performant daca ministrul stie si vrea sa o faca. Numai ca acum elitele trebuie sa apere acest ineluctabil mers inainte.

Eu nu m-am luptat cu mediocritatea pentru interesul meu. Eu nu vreau niciodata o cariera universitara in Romania. Cat timp am vrut sa lucrez in universitati, am lucrat in Franta, SUA, Japonia si Germania. Eu m-am luptat pentru elitele care vor o cariera universitara in Romania. Acum aceste elite au vazut ca se poate, e randul lor acum sa lupte.

Daca ei sunt lasi, nesolidari si tac pentru ca le e frica de pierderea unor beneficii meschine, atunci cred ca va trece mult timp pana un alt ministru se va lupta pentru ei asa cum am facut-o eu. Si asta ar insemna ca isi merita soarta 100%.

Stiti cu cata ferocitate lupta mediocritatea? Si elitele ce opun acestei mediocritati? Din cand in cand un ministru sau un rector. Elitele sa faca bine sa se coaguleze si sa actioneze in loc sa faca mici compromisuri balcanice si sa observe de pe margine cum sunt devorate de mediocritate. Fac acum un apel catre elite. Cel catre lichele nu a dat rezultate.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Funeriu fabrici de diplome, #Funeriu plagiat Ponta, #Funeriu Andronescu facultate , #ministrul Educatiei