Funeriu: Raportul CE reflecta starea invatamantului pana in 2009

Miercuri, 27 Aprilie 2011, ora 22:08
1376 citiri
Funeriu: Raportul CE reflecta starea invatamantului pana in 2009
Foto: Adevarul

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, spune ca datele si cifrele reflectate de raportul Comisiei Europene pe educatie reflecta starea invatamantului romanesc de dinaintea mandatului sau.

Funeriu admite ca Romania are mult de recuperat in domeniul educatiei, dar subliniaza ca raportul CE nu vizeaza si perioada in care el conduce ministerul.

"Raportul CE reflecta starea statistica a invatamantului romanesc in 2009. Am mai spus si cu alte ocazii ca vechiul sistem de invatamant a atins potentialul maxim si ca nu mai putea functiona nereformat", a declarat ministrul.

Daniel Funieru precizeaza totodata ca Romania a facut progrese importante in ceea ce priveste reducerea abandonului scolar (scadere de la 22 % la 16,6%, iar media europeana este de 14%).

Ministrul Educatiei a mai remarcat ca doar 1,6% din populatia adulta este implicata in sistemul de invatare pe tot parcursul vietii fata, in timp ce media la nivel european este de 12%.

"Este nevoie de schimbari majore in educatie, daca nu vrem sa mai risipim inteligenta. Cred ca a sosit momentul sa nu ne mai furam caciula, sa facem programe de studiu de calitate, sa nu mai trecem lejer prin facultate, sa crestem calitatea invatamantului superior", declara, saptamana trecuta, ministrul Educatiei.

In raportul CE pe educatie, Romania se afla relativ aproape de media europeana la mai multe capitole. Astfel, in privinta participarii la invatamantul prescolar, ponderea aferenta Romaniei a crescut de la 67,6 in 2000 la 82,8 in 2008, in timp ce media europeana este de 92,3. Indicatorul de referinta este acela ca pana in 2020 cel putin 95 % dintre copiii intre 4 ani si varsta de incepere a invatamantului obligatoriu ar trebui sa participe la invatamantul destinat copiilor de varsta mica.

In privinta persoanelor care abadoneaza scoala de timpuriu, Romania este mentionata cu 16,6% la nivelul anului 2009, fata de 22,9 in 2000. Media europeana pentru 2009 a fost de 14,4%, iar obiectivul UE este ca pana 2020 sa se atinga un procentaj de persoane care abandoneaza scoala de timpuriu nu mai mare de 10 %.

La capitolul dedicat persoanelor cu nivel scazut al competentelor de citire, Romania figureaza cu un procent ingrijorator - 40,4% in 2009, fata de media europeana de doar 20%.

In raport este mentionata si ponderea absolventilor invatamant secundar superior din totalul tinerilor cu varsta de 22 de ani din UE. Romania este mentionata cu 78,3% in 2009, fata de media europeana de 78,6%

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Daniel Funeriu ministrul Educatiei, #raport stare invatamant , #ministrul Educatiei
Comentarii
Poza un cetatean european
un cetatean european
rank 5
Funeriule, sa vezi analfabeti dupa 2010, ca-n viteza cu care ai calculat pumnul lui Basescu asupra unui copil nevinovat!