Inspectorii generali si profesorii cu functii de conducere, obligati sa predea

Joi, 18 August 2011, ora 21:30
2690 citiri
Inspectorii generali si profesorii cu functii de conducere, obligati sa predea
Foto: Arhiva

Inspectorii generali si adjuncti, precum si cadrele didactice cu functii de conducere vor fi obligate sa predea un anumit numar de ore, iar personalul calificat poate adauga la norma plata cu ora, astfel incat la 12 septembrie toate clasele vor avea profesor, a anuntat, joi, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu.

Acesta a spus ca in acest an au fost inchise "portitele" prin care intrau oameni care nu meritau sa fie in invatamant, dar care faceau parte din clientela politica.

"Asa cum s-a facut pana acum selectia cadrelor didactice ne-a dus unde am ajuns. Sub aparenta unui sistem riguros erau nenumarate portite de rasplata a unei clientele politice, repet, politice si imi asum acest lucru. Sau interese de conjunctura, rasplata a unor oameni care nu aveau ce cauta in educatie. Aceste portite au fost inchise partial la primul concurs de titularizare din mandatul meu si apoi la ultimul concurs de titularizare la nivel national din acest an.

In acest an am inchis portitele si de la suplinitori, subtil introduse in sistem, dar care erau cunoscute de toti, prin care oameni care nu meritau sa fie in invatamant intrau in invatamant", a declarat Funeriu pentru Mediafax.

Ministrul a precizat foarte clar ca din aceasta toamna vor fi obligati sa predea un anumit numar de ore si inspectorii generali si adjuncti, directorii generali si adjuncti, precum si inspectorii scolari.

"Prin ordin de ministru am decis ca nu va exista o degrevare totala a celor cu functii de conducere, ci vor face un anumit numar de ore. Este foarte important contactul direct al acestora cu elevul si cu parintele", a mai spus ministrul Funeriu.

Funeriu: Inchiderea a 1.500 de scoli in ultimul an reprezinta iesirea din minciuna

Totodata, ministrul Educatiei a subliniat ca aproximativ 1.500 de scoli au fost inchise in ultimul an, acestea neputand fi numite unitati de invatamant, ci "ghetouri educationale".

"In anul scolar 2009-2010, aveam 8.741 de scoli cu personalitate juridica. Preconizam pentru inceputul anului scolar 2011-2012 un numar in jur de 6.500 de unitati cu personalitate juridica, deci acest lucru inseamna numar de personalitati juridice redus cu 25 la suta. In mandatul meu am inchis aproximativ 1.500 de unitati care nu puteau fi numite scoli, ci ghetouri educationale", a mai spus Daniel Funeriu pentru Mediafax.

Ministrul Educatiei a precizat ca reducerea cu aproape 25 la suta a unitatilor de invatamant cu personalitate juridica inseamna de fapt reducerea functiilor de conducere.

"Poti sa faci exact acelasi lucru cu un numar mai mic de functii de conducere, mai putini directori, mai putini directori adjuncti, mai putini contabili, mai putin personal care nu este implicat direct in procesul de invatamant. Am vazut ca uneori se urla isteric din partea opozitiei ca se inchid scoli. Da, asa este, dispar structuri administrative - nu ma refer la sali de clasa - care toaca bani.

De ce trebuie sa existe doua scoli situate vizavi, cu numar mic de elevi, dar care fiecare are director, director adjunct, secretara, contabil? Inutil. Bani tocati. Asa se rasplatea o anumita clientela politica, pe care eu am refuzat-o, ea nefiind in interesul invatamantului. Am refuzat ca ea (clientela politica, n.r.) sa consume banii care sunt destinati elevilor", a mai spus Funeriu.

El a adaugat ca isi asuma inchiderea scolilor pentru ca, in opinia sa, asta inseamna "iesirea din minciuna".

"Iesirea din minciuna este durereoasa, cum probabil a fost si rezultatul de la bacalaureat, in prima instanta, dar care apoi a fost salutat de foarte multa lume. Asa este si cu inchiderea scolilor. Asumarea acestui lucru reprezinta iesirea din minciuna", a mai spus Daniel Funeriu.

El a precizat ca isi asuma inchiderea scolilor care nu isi aveau rostul, considerand ca toti copiii romani au dreptul de educatie de calitate.

"Imi asum acest lucru. Sigur el poate sa para munitie electorala pentru opozitie. Funeriu inchide scoli. Da, Funeriu inchide ghetourile educationale. Pentru ca toti copiii romani au dreptul de educatie de calitate", a mai declarat Funeriu.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Funeriu inchidere scoli, #inspectori directori ore curs , #ministrul Educatiei
Comentarii