Inspectorii scolari au doua zile sa analizeze masurile de reducere a posturilor

Miercuri, 06 Ianuarie 2010, ora 20:20
1642 citiri
Inspectorii scolari au doua zile sa analizeze masurile de reducere a posturilor

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a solicitat, miercuri, inspectorilor scolari sa analizeze, pana vineri, posibilele masuri de optimizare a retelei scolare, pentru incadrarea in limitele salariale impuse de Ordonanta 114/2009 privind reducerea a 15.000 de posturi din invatamantul preuniversitar.

Inspectoratele scolare judetene trebuie sa consulte autoritatile locale si reprezentantii partenerilor sociali, pentru a se asigura ca in urma aplicarii masurilor propuse de minister vor fi asigurate dreptul la educatie al elevilor din zonele dezavantajate, calitatea actului educational si respectarea prevederilor legale, informeaza reprezentantii ministerului.

"Avem patru propuneri de masuri in principal de ordin aministrativ, prin care s-ar putea economisi cateva mii de norme didactice. Prima ar fi sa renuntam la grevarea de ore la clasa pentru directorii de scoala si directorii adjuncti. Acesta masura ar acoperi circa 2.200 de norme. A doua propunere ar fi renuntarea la reducerea normei didactice de la 18 la 16 ore pentru profesorii si invatatorii de gradul I cu peste 25 de ani vechime. Vorbim despre 480.000 de cadre didactice pentru care s-ar face o economie de 8.000 de norme. O alta propunere ar fi cresterea numarului maxim de elevi pentru care o scoala poate primi personalitate juridica. Este o masura strict administrativa cu care salvam 1.000 de norme.

De asemenea, ne-am gandit ca inca o solutie ar fi ca in momentul in care se calculeaza cifrele de scoliazare pentru anul 2010 - 2011 sa organizam clasele din mediul urban la efectivele maxime de elevi admise prin lege. Toate acestea sunt doar propuneri de masuri, iar pana la 1 septembrie vom avea timp suficient sa analizam impactul lor. Ne-am propus sa nu mai rezolvam problemele in criza de timp, ci ne dorim sa avem timp sa discutam temeinic orice solutie pe care o vom pune in aplicare", a precizat ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, dupa discutia de marti cu sindicatele.

Solutiile propuse de catre inspectoratele scolare generale pentru aplicarea ordonantei 114/2009 vor constitui unul din punctele de pe agenda unei noi intalniri dintre ministrul Educatiei si liderii sindicatelor reprezentative din invatamant, intalnire ce va avea loc marti, 12 ianuarie, de la ora 10:30.

Numarul maxim de posturi finantat pentru invatamantul preuniversitar de stat va scadea, in 2010, cu 15.000, de la 321.677 in intervalul ianuarie-august, la 306.677, in septembrie-decembrie, potrivit unei ordonante de urgenta publicate pe 29 decembrie in Monitorul Oficial.

Basescu: Titularii raman, ceilalti merg acasa

Presedintele Traian Basescu a declarat, tot pe 29 decembrie, ca reducerea celor 15.000 de posturi din Educatie nu este legata de o "reducere administrativa", ci de aplicarea standardelor de cost in sistem si ca cei care vor pleca vor fi, in principiu, suplinitorii si cadrele didactice aflate la pensie.

"Reducerea celor 15.000 posturi (n.r. din Educatie) nu este legata pur si simplu de o reducere administrativa, ci decurge din sistemul de finantare, s-au stabilit norme de cost, iar dascalii vor fi platiti din banii pe care ii incaseaza. Va obliga (masura Guvernului, n.r.) la eliminarea suplinitorilor, nu a profesorilor titulari. A suplinitorilor si a celor care sunt pensionari si au dupa pensie norme cu ora. Se va face eliminarea acestor categorii de dascali, care unii si-au facut datoria fata de sistemul de educatie, sa le dorim o pensie lunga si sanatate, iar altii nu sunt calificati, sunt suplinitori", a explicat seful statului.

"Titularii sunt 174.669, ceilalti merg acasa", a adaugat Basescu.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#reduceri posturi invatamant preuniversitar, #Daniel Funeriu reduceri invatamant , #ministrul Educatiei