Marius Nistor: Daca lui Funeriu ii tremura scaunul sub fund, nu e decat vina lui

Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 16:39
3234 citiri
Marius Nistor: Daca lui Funeriu ii tremura scaunul sub fund, nu e decat vina lui
Foto: Arhiva

Daca ministrului Educatiei, Daniel Funeriu, ii tremura acum scaunul sub "fundul domniei sale" nu este decat vina lui, considera presedintele executiv al Spiru Haret, Marius Nistor.

"De ieri (luni - n.red.) se cere, din partea domnului Funeriu, numarul sindicalistilor din Educatie care participa la proteste... Or daca domnului Funeriu ii tremura acum scaunul sub fundul domniei sale nu este decat vina dumnealui", a declarat Marius Nistor, marti, intr-o interventie televizata la Realitatea TV.

"Confederatiile si-au retras reprezentantii din aceste intruniri. Pana in momentul de fata, adica mai mult de un an, Guvernul nu a vrut sa rezolve problemele Romaniei. E o problema de democratie. Asumarea raspunderii guvernamentale inseamna orice refuz la dialog.

Comisia de Dialog Social nu mai functioneaza, ministrul Educatiei nu a vrut sa stea de vorba cu reprezentantii organizatiilor sindicale, este ministrul care si-a asumat un buget de 2%, este ministrul care blocheaza locurile vacante din Educatie", a adaugat Marius Nistor.

La randul lui, presedintele BNS, Dumitru Costin, a declarat, la TVR Info, ca timp de trei ani dialogul dintre liderii sindicali si premierul Emil Boc a fost mimat, cea mai buna dovada in acest sens fiind actele normative adoptate.

"Interlocutorul nostru este premierul, timp de trei ani dialogul social a fost mimat, se vede in toate actele normative care au iesit. Din toamna anului trecut, toate organizatiile sindicale nu mai participa la dialog social, acum se trezeste ca vrea sa stam de vorba.

Putem sa contabilizam zeci de organizatii sindicale deposedate de sedii, dreptul la greva e restrictionat... Una peste alta, ce sa mai discutam cu domnul Boc? Tentativa vine in momentul in care credibilitatea domniei sale ca incredere este zero", a atras atentia Dumitru Costin.

Nu in ultimul rand, Costin a accentuat ca dialogul va fi posibil doar daca interlocutorul va fi altul: "Dialogul va fi posibil, in opinia mea personala, reluat, dar cu un alt interlocutor, alt prim-ministru care sa respecte partenerii sociali".

Liviu Pop, secretarul general al FSLI, a declarat ca Guvernul nu le-a prezentat sindicatelor agenda subiectelor ce urmeaza sa fie discutate. In plus, el a acuzat "neseriozitatea" Executivului, care stia de anul trecut care sunt problemele cu care se confrunta oamenii, dar abia acum, din cauza protestelor, a decis sa poarte un dialog cu sindicatele.

"Anul trecut, in luna mai, Guvernul si-a angajat raspunderea pe Legea Dialogului Social. Guvernul avea obligatia sa infiinteze Consiliul National Tripartit, sa faca functionabil CES, sa respecte propria lege. Nu a respectat legea si nici nu a facut un minim gest de a lua in seama revendicarile noastre.

Noi am asteptat din mai pana in septembrie sa incercam sa punem dialogul social in ordine. In septembrie, vazand ca nu s-a intamplat nimic, ne-am retras. Sigur nu s-ar fi intamplat nici aceasta convocare pe picior daca in strada nu se produceau aceste miscari de protest", a declarat Pop.

Liderul sindical a mai acuzat Guvernul ca nu a comunicat nici macar telefonic ordinea de zi a sedintei la care a invitat sindicalistii: "Nu putem merge 'caine sur la vanatoare', nici macar telefonic nu ne-a fost comunicata. Nu s-a spus nimic (...) Noi nu putem sa mergem acolo fara niciun mandat, trebuie sa ne consultam cu colegii, nu putem sa discutam pe o tematica pe care o gasim pe masa".

In plus, Pop a reclamat faptul ca, potrivit noii legi a Dialogului Social, Guvernul trebuia sa isi inlocuiasca reprezentantii in CES cu unii ai societatii civile, ceea ce nu s-a intamplat nici pana acum.

"Sa-si rezolve problema lor in CES, sa inlocuiasca reprezentantii lor cu reprezentantii societatii civile, ca sa fie legal, si apoi sa prezinte un calendar cu teme. Prima data trebuie sa faca functional CES, asta spune legea, altfel ne intalnim intr-un cadru nelegal ca sa stabilim lucruri legale?", a intrebat, retoric, Liviu Pop.

Amintim ca liderii confederatiilor sindicale din Romania au anuntat, marti, ca nu vor participa la discutiile cu premierul Emil Boc, programate sa inceapa in jurul orei 14.00 la Palatul Victoria.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Marius Nistor tremura scaun Funeriu fund, #Dumitru Costin BNS, #Liviu Pop, #lideri sindicali discutii Emil Boc , #ministrul Educatiei