Razboiul lui Daniel Funeriu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 31 Mai 2010, ora 09:28
9230 citiri
Razboiul lui Daniel Funeriu
stiriong.ro

Daniel Funeriu a contrariat si a enervat fara precedent lumea sindicala pentru ca, pentru prima data, un ministru al Educatiei confruntat cu proteste de proportii in momente cheie, nu se lasa intimidat de vocalizele liderilor sau nu bate, mai mult sau mai putin discret, palma cu ei.

Din cauza atitudinii ezitante sau chiar a colaborationismului ministrilor de pana acum, cu exceptia lui Mircea Miclea, reformele din Educatie au fost mereu amanate, iar calitatea educatiei romanesti a ajuns submediocra.

Actualul ministru al Educatiei are, fara indoiala, foarte multe lipsuri, in primul rand in materie de comunicare, dar compenseaza prin vointa si viziune. E drept, amandoua contravin fundamental antireformismului sindical. Asa se face ca este oricand preferabil unei Ecaterina Andronescu, care a cantat mereu, cu placere chiar, dupa cum i-au cantat sindicatele si a pastorit continuarea distrugerii invatamantului din cauza intereselor clientelare.

Ei bine, pus sa aleaga intre intimidarile racnite ale unui Marian Nistor si interesul superior al absolventilor de liceu, Daniel Funeriu a ales, spre cinstea lui, calea corecta. Interesul superior al elevului a avut prioritate.

Nimeni nu le interzice sidicalistilor dreptul la greva, nimeni nu-i impiedica sa blocheze anul scolar, sa nu mai puna note in catalog, sa nu incheie mediile sau orice alta forma de protest. Insusi secretarul de stat Oana Badea a recunoscut ca, in multe privinte, furia profesorilor este justificata. Poate ca nu a existat in Romania categorie profesionala mai mintita, pentru ca trecere, intr-un singur an, de la o lege de majorare cu 50% a salariiilor, la reducerea acestora cu 25% reprezinta un ecart intolerabil.

Dar asta nu le da dascalilor dreptul de a distruge viitorul unor tineri care nu au absolut nicio vina pentru ceea ce se intampla, ba chiar pot face parte din familii la fel de lovite de austeritate. Chiar mai grav, cei mai lezati de blocarea Bacalaureatului ar fi fost cei mai buni dintre absolventii de liceu, cei cu sanse reale de urma invatamantul superior in tara sau in strainatate.

Vorbim despre copii care au muncit 12 ani de zile pentru a-si croi un viitor, unii atat de buni incat au fost admisi la universitati straine. Iar lovitura fatala le-ar fi venit tocmai de la cei care au fost alaturi de ei pe acest drum dificil, tocmai de la cei care, teoretic, ar trebui sa le fie exemple.

Mesajul adesat de elevi profesorilor, intr-un protest fara precedent, este inatacabil, indiferent cat ar acuza sindicalistii o ridicola coniventa intre elevi si minister. "Consideram ca santajul sindicatelor, cadrelor didactice, de a refuza participarea la examenul de bacalaureat este un act josnic, iar elevii sunt folositi, fara acordul lor, ca masa de manipulare pentru rezolvarea unor probleme salariale", se arata intr-un comunicat al Consiliului National al Elevilor.

Spre cinstea lor, foarte multi dascali au inteles ca nu au dreptul sa se razbune pe copii pentru furia lor si au refuzat sa blocheze Bacalaureatul. Liderii sindicali sustin ca acestia ar fi luat decizia sub presiune. Unii poate ca daca. Insa eu personal cunosc profesori care au refuzat din proprie intiativa sa participe la o asemenea ticalosie. Iar unii dintre ei povestesc la ce presiuni au fost suspusi din partea liderilor sindicali, care au, la randul lor, instrumente eficiente de santaj.

Ceea ce, se pare, nu au reusit, liderii sindicali, poltizati si antireformisti pana in varful unghiilor, a fost sa-i transforme pe absolventii de liceu in victime ale terorismului sindical. Iar pentru ca a impiedicat acest lucru, Daniel Funeriu merita laudat. Cat despre vorbele mai aspre rosite de ministru, sa fim seriosi, sunt nesemnificative prin comparatie cu injuriile proferate sistematic de sidicalisti.

Daca vor sa fie tratati reverentios, liderii sindicali, mai ales cei din invatamant, ar face bine sa inceapa prin a se comporta ei astfel. Si daca vor sa fie credibili in actiunile lor, ar trebui ca macar o data sa ceara, pe acelasi ton ridicat, nu salarii mai mari, ci criterii de performanta pentru evaluarea profesorilor, reforma a sistemului si standarde morale pentru corpul didactic.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#balaureat 2010 Funeriu greva, #greva profesori bacalaureat 2010 , #ministrul Educatiei
Comentarii