Razboiul lui Funeriu cu dinozaurii academicieni (Opinii)

Joi, 21 Februarie 2013, ora 10:52
4274 citiri
Razboiul lui Funeriu cu dinozaurii academicieni (Opinii)

Nu cred ca Romania a avut vreodata un mai mare evaluator ca dl Funeriu: "eu am numit persoane mult trecute de prima tinerete, dar care erau de un calibru intelectual si etic cert".

Nu ne spune ce criterii a folosit si cine le-a atribuit "persoanelor" respective "calibrul intelectual si etic cert", lasandu-ne pe noi sa presupunem ca el insusi a facut-o nu se stie in baza caror competente. Cu evaluarea morala, insa, e si mai greu fiindca ar trebui citati duhovnicii.

In acelasi context, sintagma "dinozaur academician" si afirmatiile descalificante ca pe d-na Andronescu "o caracterizeaza nestiinta", fiind "principalul vector al gerontocratiei universitare si al mediocritatii" completeaza portretul unui personaj responsabil o lunga perioada de timp cu destinele invatamantului romanesc.

De la Marx, la Funeriu

Sa fie vorba de slobozenia zicerii sau te pomenesti ca a revenit la moda vetusta tema a conflictului intre generatii mostenit de la invatamantul politico-ideologic de altadata?

Preluata de politrucii ceausisti de la Marx, Max Weber, Durkheim..., tema a fost tratata totusi cu ceva seriozitate, dar numai dupa anii 1970: nici vorba de dinozauri, mediocritate, "rasturnarea valorilor universitare", ci de preluarea "creatoare" a "experientei pozitive" si de "impletirea eforturilor..."

Discursul despre gerontocratie este specific epocilor si regimurilor totalitare, iar in Romania a fost prezent in primele doua decenii de comunism si, curios, a reizbucnit intre anii 1996 si 2000 cand partidele istorice PNL, PNTCD si PSDR au castigat puterea in numele Conventiei Democratice.

Atunci presa si radio-televiziunile romanesti aflate sub influenta fostului FSN ii atacau atat de mojiceste pe fostii detinuti politici aflati la varsta senectutii, incat liderul taranist Ion Diaconescu isi cere iertare cu lacrimi in ochi in numele colegilor sai ca "n-a murit in temnitele bolsevice".

Intr-o societate meritocratica nu varsta conteaza...

Ca eminent om de stiinta si de cercetare asa cum se prezinta el insusi si cum a fost prezentat de catre ai sai, Daniel Funeriu putea afla ca in universitatile si institutiile de cercetare din intreaga lume nu varsta este criteriul de baza in evaluarea unui om de stiinta, ci operele, rezultatele, competenta si expertiza.

In cazul academicienilor si al universitarilor, insa, alegatia dlui Funeriu e cel putin riscanta, daca nu ireverentioasa: intrarea in forul academic s-a facut in baza votului colegilor, a elogiilor acestora si a unor recunoasteri nationale si internationale a contributiei acestora la dezvoltarea cunoasterii, a stiintelor, a artei si a tehnicilor aferente.

Exista de asemenea un cadru legal al existentei Academiei Romane si un regulament cu privire la evaluarea performantelor profesionale pe care nu le-a contestat nimeni pana in prezent. Ca unii dintre "nemuritori" provin din vechea elita comunista e o alta discutie invartita pe toate fetele de catre autorii Declaratiei de Condamnare a comunismului dezbatute in Parlamentul Romaniei in 2006. Discutie neincheiata nici azi.

De la conflictul intre generatii la atac politic

Asadar ce altceva vrea sa insemne atacul la gerontocratia din educatia si stiintele romanesti decat un atac politicianist asupra "mediocritatii si a gerontocratiei din USL", precum insusi marturiseste, ca si cum nu din aceeasi faina ar fi facuta si coca portocalie?

Nu cumva e vorba de aceeasi dihotomie impusa spatiului public de activistii PDL dupa schisma liberala provocata de Stoica-Stolojan in 2006: ai nostri sunt unici, mari oameni de stiinta, cei mai competenti si performanti, mai dedicati Romaniei, iar ceilalti vanzatori de tara (la rusi), "mahala inepta", puscariabili, paiate, bolsevici...?

Nu stiu daca Ecaterina Andronescu a apelat la "siretlicuri" sau nu, dar dl Funeriu sigur o face intrucat, daca e vorba de evaluare politica, partidul sau a fost evaluat la urne, ajungand de la 33% la 16% in alegerile locale si parlamentare de anul trecut, iar la partialele din acest an, la 6%.

Or, in loc sa-si evalueze contributia sa la acest scor, una deloc de "neglijat", trece la atacuri lipsite de fairplay si ratiune asupra competitorilor politici. Gest pana la urma de inteles daca ne gandim la rezultatele viitoarei Conventii Nationale a PDL.

Ceea ce ramane de neinteles si foarte costisitor ca imagine si notorietate este atacul absolut gratuit si nefiresc asupra varstnicilor, a gerontocratilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Funeriu atac Andronescu, #Funeriu batrani invatamant , #ministrul Educatiei