Scoala romaneasca nu merita increderea lui Funeriu (Opinii)

Vineri, 08 Iunie 2012, ora 23:14
4859 citiri
Scoala romaneasca nu merita increderea lui Funeriu (Opinii)
Foto: Adevarul (Arhiva)

Fostul ministru Daniel Funeriu si echipa sa de la Cotroceni, cei ce au croit o Lege a Educatiei dupa chipul si asemanarea lor, cand se refera la scoala romaneasca, la dascali si elevi vad negru in fata ochilor.

Ei descriu o scoala beteaga, cu profesori chiulangii, care lucreaza (lucrau) doar 16 ore pe saptamana, incompetenti, superficiali, hoti, mitangii, cu elevi, studenti si universitari care in afara de copiat, plagiat si cumparat diplome nu mai stiu nimic altceva, cu sindicate care mereu sunt impotriva reformelor...

Pana la ministrul Funeriu si ai sai, scoala romaneasca nici n-a existat, iar dupa, a sucombat.

Doua personaje, o singura idee

A se remarca de la bun inceput coincidenta nu doar formala cu parerile Cotrocenilor despre politica si politicieni: pana la Traian Basescu, nici Ion Iliescu, nici Emil Constantinescu n-au lasat macar "o dara", iar in afara de PDL si de cateva personaje ca Boc, Macovei, Barbu, Udrea... Dumnezeu nu ne-a mai harazit cu te miri ce.

Incercand o trecere in revista a acestor elemente programatic-ideologice si incadrarea lor intr-un mainstream, o miscare de stanga ori de dreapta, observam ca, in afara nihilistilor, o obscura conceptie filosofica nascuta in zorii civilizatiei, nicio doctrina politica nu refuza o anumita continuitate, un reper la care sa se raporteze.

O reforma fara subiect si fara obiect

La fel, documentandu-ne asupra celor mai cunoscute reforme ale educatiei, nu descoperim aproape nimic din sustinerile domnului Funeriu, ci individualizam doi vectori fundamentali: ce reformam (obiectul) si cu cine, cu ce reformam (subiectul).

Or legea lui Funeriu nu reformeaza procesul cunoasterii, nici al invatarii decat tangential: niciun dascal n-a gasit acolo o conceptie noua, revolutionara despre procesele didactice, de aceea efectele in timp asupra standardelor educationale vor fi indoielnice. Nici macar stufoasa birocratie nu e eliminata.

Daca reformatorii celebri, il adaug aici si pe Andrei Marga al carui demers ar fi putut avea succes daca n-ar fi fost intrerupt de urmasi, mizau pe un mijloc de reformare la indemana, o lege europeana si dascalul, ca in cazul lui Spiru Haret, Daniel Funeriu il desconsidera pe educator, il demonizeaza, ii adreseaza mereu procese de intentie.

Asta insemnand ca, pentru a moderniza educatia, i-a mai ramas o singura entitate, elevul. Or despre elevi, studenti reformatori, legea nu are nimic de spus, principalul vector de reformare fiind dl Funeriu si activistii sai de partid.

Funeriu - mare reformator

Daca de reformat nu reformeaza decat in cadrele de mai sus, ce face maretul reformator? Politizeaza, incearca sa foloseasca sistemul educatiei nationale in beneficiul electoral al PDL, al lui Traian Basescu si, poate, al sau personal. E nevoie de demonstratie.

Spune dl Funeriu ca "elevii si studentii sunt carne de tun pentru politici educationale devastatoare pentru Romania..., in mandatul [sau] fabricile de diplome au pierdut in jur de 100 de milioane de euro in 2 ani". Sa nu stie maretul reformator ca absolut toti absolventii respectivelor universitati particulare castiga procesele de echivalare a diplomelor in instante sau ne ia de prosti?

Continua dl Funeriu: "E clar acum unde cotizeaza aceste fabrici de diplome si cine le sustine interesele: Guvernul Ponta". Oare? Nu vreti sa vedeti in ale cui osti electorale s-au inregimentat dupa 2008? Sa fi trecut vreunul in tabara USL? Nu s-a aflat.

"E lesne sa ma faci Zoil, cand singur tu te faci Horatiu"

Zice dl Funeriu ca a ales excelenta, iar USL, mediocritatea. Asa sa fie? Daca a ales excelenta, competenta si expertiza, de ce acestea nu au contat in fata criteriului varsta si carnet de partid, nici chiar la facultatile de filosofie, e.g., unde performanta maxima vine dupa 60-65 ani? Nu pentru asta autonomia noastra universitara si scolara a ajuns subiect de presa in Occident?

Si aplaudacii sai se sperie de consultarea democratica a profesorilor, a elevilor si a studentilor in privinta organizarii bacalaureatului si a vietii universitare. Nu vor fi fiind acestia constienti ca un bacalaureat slab nu va permite inscrierea la universitati celebre? Or fi toti hoti si idioti?

Cine politizeaza? Un ins care-si tine propriile diplome la fereala si caruia ii este teama sa nu cumva sa descopere intre dascalii mereu besteliti oameni cu adevarat competenti si bine orientati in privinta educatiei? Sau va fi fiind convins ca in mileniul al III-lea educatia se poate face cu otuzbirul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#reforma educatie Funeriu, #Funeriu fabrici diplome, #Funeriu critici profesori , #ministrul Educatiei