Surprize placute si neplacute in noul an scolar

Vineri, 19 August 2011, ora 17:43
5398 citiri
Surprize placute si neplacute in noul an scolar
Foto: Arhiva

Printre noutatile anului scolar 2011-2012 se afla evaluarea elevilor, care va avea loc chiar in primele saptamani, dar si o saptamana dedicata educatiei "altfel". In privinta profesorilor, acestia vor primi gradatia de merit doar pe baza de rezultate concrete, nu de diplome.

"Noutatea incontestabila pentru anul de invatamant 2011-2012 este aceea ca se schimba consensual si radical structura si mentalitatea constructiei structurii anului scolar. Structura anului scolar a fost aprobata, astfel ca elevii vor veni la cursuri din 12 septembrie(...)

Avem o mare noutate, respectiv saptamana 'Scoala altfel', in saptamana 2 - 6 aprilie, in care se vor desfasura activitati de educatie non formala, sport, olimpiadele scolare. Este un efort din a face scoala mai atractiva. Este un inceput in a face scoala mai atractiva", a declarat ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, citat de Mediafax.

Mai putin placuta pentru elevi va fi insa evaluarea lor, care va avea loc in primele saptamani si se va face standardizat.

"Avem o mare problema cu evaluarea. Multi parinti au fost socati sa vada ca au elevi cu media de 8,50 - 9,00, dar la bacalaureat au luat 2 sau 3. De ce? Pentru ca avem de multe ori o problema cu supraevaluarea, de multe ori cu discrepanta dintre scolile dintr-un anumit mediu. Apar notele diferite(...)O nota trebuie sa aiba caracterul mai mult de indrumare, caracter proactiv care sa ajute elevul si profesorul in definirea unui parcurs individualizat", a explicat Funeriu.

De asemenea, cadrele didactice vor avea un mare sprijin in aceasta evaluare.

"Un profesor va trebui sa predea altfel cand stie ca merge la o clasa care este peste medie. Un profesor va trebui sa se gandeasca de doua ori atunci cand preda derivate si integrale. El va face o serie de exercitii complexe intr-o clasa care are un nivel ridicat sau cu un anumit grup de elevi si va trebui sa predea altfel intr-o clasa in care nivelul este mai scazut", a declarat ministrul.

Gradatii de merit, pe... merit

Daniel Funeriu a facut referire si la schimbarea in anul scolar viitor privind modul de acordare a gradatiilor de merit.

"Se plang profesorii ca gradatia de merit, 25% din salariu - lucru mare, era data pe criterii care nu reflectau calitatea pregatirii. Mergeai cu teancul de diplome si gata. Bun, acum lucrurile se schimba. Gradatia de merit se va da pe calitatea muncii efective la clasa, nu pe un teanc de diplome, uneori fara relevanta. Sa fim bine intelesi", a mai spus Funeriu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#scoala altfel, #an scolar 2011 2012, #modificari an scolar, #inceput an scolar 2011 , #ministrul Educatiei