Daniel Funeriu, dupa demisia din PDL: E traseist un om care are comportamentul unui cuc Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 29 Mai 2013, ora 14:16
5654 citiri
Daniel Funeriu, dupa demisia din PDL: E traseist un om care are comportamentul unui cuc Interviu

Consilierul prezidential Daniel Funeriu sustine ca a demisionat din PDL pentru a nu-si pune colegii in situatia unui conflict de loialitate.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Daniel Funeriu arata ca nu isi datoreaza fosta functie de ministru partidului, care l-a preferat pe Catalin Croitoru, ci lui Traian Basescu si Emil Boc.

In privinta viitorului partid Miscarea Populara, Daniel Funeriu afirma ca graba infintarii lui isi are originea in legea mult prea restrictiva din cauza careia o formatiune politica are nevoie de un an entru a se oficializa.

Consilierul prezidential spera ca liderul viitorului partid sa fie Traian Basescu si ca scopul formatiunii nu este distrugerea PDL, caruia ii prevede insa o scadere spre 7%. Totodata, Daniel Funeriu respinge ipoteza unei colaborari intre viitorul partid si Guvernul Ponta.

Ati demisionat din PDL. De ce?

Exista o propunere de excludere, care nu a fost respinsa public de conducerea PDL. Nu-mi plac melodramele politice, de aceea imi dau demisia. Nu vreau sa-i pun pe colegii mei din PDL in situatia unui conflict de loialitate: sa ridice mana impotriva conducerii sau sa ridice mana impotriva unui coleg caruia nu au ce-i reprosa.

Nu eu am racolat oameni pentru Miscarea Populara, ci oamenii din PDL ma suna sa le gasesc un loc in Miscarea Populara. Nu PDL m-a numit ministru al Educatiei. PDL l-a numit pe celebrul sindicalist Croitoru, pe mine m-au numit Traian Basescu si Emil Boc, la propunerea lui Mircea Miclea.

Oricum, nu am vocatia sa privesc inapoi cu manie, o sa imi amintesc cu drag luptele duse impreuna, spiritul de solidaritate care ne-a animat. Nu stiu de ce el pare sa fie pierdut. Eu il regret. Nu cred ca e cazul sa filozofam pe aceasta tema, oricum, nu PDL este acum dusmanul Romaniei.

USL este dusmanul Romaniei, PDL este doar in situatia de a nu putea sa lupte eficient impotriva lui.

Miscarea Populara a aparut ca o fundatie apolitica al carei principal scop era sa afle, de jos in sus, ce doreste poporul, in special poporul de dreapta, si sa gaseasca raspunsuri la aceste asteptari. A aflat asa repede?

In mare parte, da. Noi nu am vrut doar sa aflam ce doresc oamenii, ci si ceea ce sunt dispusi sa faca pentru a obtine ceea ce doresc. Ar fi gresit sa faci o lista cu ceea ce doresc oamenii la un moment dat si sa te apuci sa construiesti numai pe acea baza. "Lista" de asteptari trebuie actualizata tot timpul, altfel lucrurile ar fi incremenite.

Intr-o lume a schimbarilor rapide, partidele politice sunt singurele care tin, ca orbul de bata, de programe prafuite, si asta pentru ca nu au inteligenta sa evolueze.

Am aflat multe lucruri, programul care le va cuprinde va aparea foarte curand. Esenta insa este ca ne-am convins ca in ADN-ul Miscarii Populare este scris atasamentul nostru pentru a genera prima miscare de jos in sus din viata publica din Romania. Daca vom pastra acest lucru nimic, nu va avea forta sa ni se opuna.

Eu nu am notat pana acum actiuni majore al MP. Sunteti, inteleg, in faza de organizare in teritoriu si urmeaza o serie de dezbateri pe teme majore. Si, totusi, iata ca prima consultare de mare amploare si prima actiune de mare amploare a unei fundatii apolitice au fost eminamente politice, adica legate de aparitia unui nou partid politic. Nu e ceva ciudat in aceasta situatie?

Am spus ca obiectivul Miscarii Populare este sa fie un selector de oameni si idei. Din aceasta perspectiva, cel putin in cele 10 judete in care am fost in mai putin de o luna, am reusit actiuni majore. Eu cred ca e o 'actiune majora' sa reusesti sa strangi zeci de oameni, care nu au mai activat in viata publica si care sunt lideri in comunitatile lor.

Logica Miscarii Populare este sa dam puterea oamenilor de calitate. Oamenii de calitate stiu, in plan local si national, ce e de facut, nu au nevoie sa le dictam noi de la centru.

In ceea ce priveste infiintarea partidului, lucrurile sunt simple: principala amenintare la viitorul Romaniei democratice este demisia oamenilor din rolul lor de arbitri ai vietii politice. Asta pentru ca nu mai au incredere ca implicandu-se pot schimba ceva pentru viata lor, ceea ce duce la un urias deficit democratic. Voteaza doar electoratul captiv al partidelor, deci, daca Romania ar fi o firma, actiunile sale ar fi in mainile unui numar foarte restrans de politicieni.

Si ce face MP pentru a schimba acest lucru? De ce aceasta graba mare? De ce nu ati asteptat ca fundatia sa se stabilizeze, sa creasca si abia apoi sa faca pui politici? Poate pentru ca sunt europarlamentarele destul de aproape.

Noi vrem ca, prin implicare sporita, sa dam aceste actiuni romanilor activi. Infiintarea unui partid este foarte anevoioasa, pentru ca Romania are cele mai restrictive conditii. Daca vreti o comparatie va invit sa o cititi.

De aceea, cred ca membrii nostri au judecat bine cand ne-au spus: 'sa incepem acum, pentru ca altfel nici in 2015 nu o sa fie inregistrat partidul'.

Asadar, dorinta membrilor pentru un instrument politic, curajul pe care l-au prins vazand ca lumea buna vine catre noi si ratiunile practice au dus la aceasta situatie. Plus ca sunt doua teme majore pe agenda: Constitutia si regionalizarea.

Va dau un exemplu clar de deficit democratic: Nicusor Dan a obtinut 10% din voturi la Primaria Bucuresti si nu este nici macar consilier local. Partide care au luat mai putine voturi ca el au mai multi consilieri locali. Cum sa mai vrea un cetatean sa se implice in viata publica atunci cand vede asta?

Partidul Miscarea Populara apare, inteleg, in urma consultarii de vineri a aderentilor la fundatie. Si, totusi, el a fusese deja vestit de trei consilieri prezidentiali, domnii Lazaroiu, Chifu si Berca. Au avut domniile lor o intuitie remarcabila in privinta vointei aderentilor la MP sau decizia crearii partidului a fost luata inainte de consultare?

Cred ca in cei cativa ani de viata publica pe care ii avem impreuna s-a vazut ca dl. Diaconescu, dl. Lazaroiu si cu mine spunem lucrurile exact asa cum sunt. Dl. Marian Preda la fel. Nu numai ca spunem ce gandim, dar si gandim ceea ce spunem. Nu am gasit nicio diferenta intre ceea ce noi am spus si ceea ce s-a intamplat in realitate.

Bunii nostri colegi, dl Berca si Chifu, nu au de-a face cu fundatia decat din postura de comentatori de pe margine. Ei au emis pareri, pe care nu poti sa le ingradesti. Aici cred ca trebuie sa intervina filtrul presei, care sa deceleze ce e informatie oficiala si ce e 'dat cu parerea'.

Dl. Lazaroiu a spus ceea ce am spus cu totii: daca se va simti nevoia unui partid, atunci se va forma acel partid, dar fundatia va ramane 'gardianul valorilor' si va asigur ca asa va fi. Si dl. Lazaroiu, si eu, si dl. Marian Preda, noi toti, am fost uimiti in primele filiale sa vedem cata dorinta exista pentru fondarea unui partid la membrii care nu mai fusesera inscrisi niciunde inainte.

Unii dintre fondatorii Miscarii Populare si ai noului partid vestesc moartea PDL. Acesta este scopul crearii partidului, de a distruge PDL?

Scopul Miscarii Populare NU este destructurarea altor partide. PDL reactioneaza epidermic la Miscarea Populara si greseste. Credeti ca e usor sa vezi cum un partid care promitea sa fie altfel, si in care am intrat cu mare entuziasm, aluneca zi de zi inspre trecut in loc sa evolueze inspre viitor?

Funeriu isi anunta demisia din PDL: Nu vreau sa-mi pun colegii intr-o situatie penibila (Video)

Referitor la PDL, ecuatia este foarte simpla: a fost un partid de 7% care a crescut la 33% gratie infuziei de speranta si incredere date de agenda de modernizare a lui Traian Basescu. Cele 26% suplimentare au fost, daca vreti, zestrea adusa de Traian Basescu catre PDL. Ar fi firesc ca cele 26%, cel putin, sa revina celor care continua aceasta agenda. Asa va si fi. Asadar, orice procent peste 7% ar fi o mare performanta pentru PDL dupa ce s-a dezis de Traian Basescu. Asta e aritmetica PDL.

Cristian Preda si-a anuntat deja intentia de a trece la viitorul partid. Exista si alti membri PDL marcanti care v-au anuntat aceasta intentie?

Ce exact inseamna 'membru marcant'? In Miscarea Populara ne-am propus sa operam cu realitati, nu cu perceptii, de aceea, judec la rece dorinta unor oameni de a se alatura partidului Miscarea Populara. Inainte de a discuta nume, eu am invatat sa evaluez atent cateva lucruri: 1) ce anume, concret, a realizat o persoana care este deja in viata publica? 2) cat de mult a structurat organizatia in care a activat sau cat de mult a destructurat-o? 3) care sunt valorile acelei persoane? 4) cat este dorinta de parvenire pe functii si cat este dorinta de a da celor din jur ceva din experienta sa?

In aceasta constructie e de dat, nu de dat in cap sau de luat. Acestea sunt si criteriile Miscarii Populare.

Inteleg de la dl. Lazaroiu ca viitorul partid MP va accepta actuali membri ai altor partide, dar selectiv. Traseismul selectiv este mai bun decat cel la gramada?

Romania are nevoie in viata publica de oameni reali, cu preocupari din viata reala. De branduri se ocupa firmele de publicitate. Sunt multe 'diamante' in viata reala, dar pentru a-i avea alaturi pe acesti oameni e nevoie ca organizatia sa genereze multa incredere. Altfel ne vom invarti in aceleasi cercuri si peste 10 ani vom avea aceiasi oameni la televizor care vor rula aceleasi idei, doar ca vor avea parul mai alb. Si in aceste conditii e preferabil sa te uiti la Animal Planet.

Partidul Miscarea Populara nu trebuie sa devina o vitrina cu bibelouri politice. Asta daca va dori sa schimbe ceva fundamental in Romania. Reteta succesului: fiecare membru din conducere sa poata sa puna pe masa macar o realizare concreta, cu impact pentru Romania, nu doar vorbe si analize politice facute la ceas de seara pe la televiziuni.

Notiunea de traseism este nedefinita. Pentru mine este traseist un om care migreaza inspre un partid aflat la putere. Este traseist, de exemplu, un fost membru PNT din perioada 1996-2000 care, dupa 2000, nu s-a mai implicat, iar acum vede in Miscarea Populara o solutie? Eu cred ca nu.

Pentru mine este traseist un om care are comportamentul unui cuc. Da, cred ca asta este termenul corect. Cuci politici. Sunt fraieri cei care le accepta prezenta, vrajiti de nu stiu ce, pentru ca un cuc nu vine in cuibul tau pentru a te ajuta sa-l construiesti, ci pentru interesul sau direct.

In Romania inca au succes partidele de lider. Dincolo de proiecte, de program, de promisiuni, electoratul are nevoie de un lider la care sa-si raporteze asteptarile, frustrarile, nemultumirile. Cine va fi liderul MP?

Acum exista pe esichierul politic 'de dreapta' urmatoarele elemente: un lider - Traian Basescu; un grup de oameni in jurul sau care s-au mobilizat pentru a fonda o miscare de jos in sus, bazata pe valori - Miscarea Populara; un grup din ce in ce mai mare de oameni carora nu le-au iesit niste jocuri, destul de meschine in fond, si acum vor un refugiu pentru a prinde niste posturi caldute in 2014; o armata de oameni inrolati politic care acum nu se mai regasesc niciunde si foarte multi oameni noi care vor sa schimbe Romania.

Ecuatia devine destul de simpla in aceste conditii: sper sa-l avem lider pe primul pentru ca a avut sistematic dreptate, sa ne bazam pe al doilea grup pentru ca cei care-l formeaza si-au dus intotdeauna proiectele pana la capat, sa ne ferim de al treilea grup pentru ca nu aduce nimic in afara de vorbe si o agenda proprie, sa selectam ce este de calitate din al patrulea grup, pentru ca cert exista calitate acolo si sa dam cat mai multa putere celui de-al cincilea grup, pentru ca e aproape de oameni.

Iar in ceea ce priveste liderii, la modul general, ei sunt de doua tipuri: unul este liderul impus de sus in jos, al doilea este liderul care s-a ridicat prin propria-i forta de jos in sus. Cel mai de succes model din politica Romaniei este modelul lui Traian Basescu, care a castigat forta ridicandu-se pe charisma sa, ideile sale, munca sa si capacitatea sa de organizare.

Vi-l imaginati pe Traian Basescu rugandu-se de cineva sa-l puna sef? De aceea el e de succes: pentru ca a castigat totul pe bune, nu pe blaturi sau transferuri smecheresti.

Astazi, daca te uiti atent in zona progresista, tot Traian Basescu este cel care poate strange pe toata lumea. E singurul care e recunoscut ca lider de catre toti. Liderii impusi de sus in jos, chiar daca aveau totul sa reuseasca, au dus-o greu in politica din Romania. Cu toate ca aveau calitati intelectuale, lexicale si filozofice indubitabile.

USL este un agresor mult prea puternic pentru a fi invins de o 'domnisoara' politica, care primeste, asa, pe vorbe, leadership-ul unui partid.

Exista speculatii ca viitorul partid ar urma sa aiba un grup parlamentar rupt din PDL care sa sustina Guvernul Ponta in ipoteza ruperii USL. Cum comentati aceasta ipoteza?

Exista speculatii si despre sexul ingerilor. Despre sustinerea Guvernului Ponta puteti discuta cu multa lume din Romania, dar cu mine niciodata. Nu pot fi partas la nicio strategie care sa duca la sustinerea USL. PSD si PNL sunt doua partide care injecteaza zilnic otrava neincrederii in romani. Orice om politic onest combate aceste partide la radacina lor.

Sustinerea populara a acestui guvern este cladita pe minciuna. Si sa te fereasca Dumnezeu de reactia romanilor cand vor intelege ca au fost masa de manevra pentru ca niste impostori sa cucereasca puterea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
#Funeriu demisie PDL, #Miscarea Populara Traian Basescu , #PDL