Daniel Funeriu contraataca (Opinii)

Miercuri, 22 Ianuarie 2014, ora 07:33
3912 citiri
Daniel Funeriu contraataca (Opinii)
www.ghidulhunedorean.ro

Fostul ministru al Educatiei a acordat recent un interviu pentru "ziare.com" ca urmare a scandalurilor legate de "mita in educatie": o invatatoare de la o scoala bucuresteana a pretins parintilor sume mari de bani pentru cadourile profesorilor.

Desi presa a titrat ca e vorba de o scoala "de fite", probabil de copii de bani gata, ca "fite" la scoala primara e greu de crezut ca exista, fapta s-a dovedit destul de frecventa si in alte parti. Asadar e o chestiune de zile, eventual de luni, dar si de curaj, ca astfel de evenimente sa rabufneasca din nou in spatiul public.

Scoala n-a inceput cu dl Funeriu

Ceea ce trezeste suspiciuni si chiar revolta in respectivul interviu este ca dl Funeriu e convins de aparitia unor astfel de fenomene abia dupa incheierea mandatului sau la Ministerul Educatiei, or "fondul clasei" si cadourile profesorilor exista de cand scoala romaneasca a inceput sa-si piarda aura si gloria din vremea celui mai celebru reformator al ei, Spiru Haret.

Daca atunci reformatorii descopereau modele celebre in sistemele educationale de tip Cambridge, Sorbona si Heidelberg, dupa ocupatia tovaraseasca sovietica toata experienta didactica romaneasca a fost aruncata la gunoi ca "educatie burgheza" prin legea educatiei din 1948, de cele mai multe ori cu tot cu eminentii profesori.

Politizare, cafea si Kent

De atunci invatamantul romanesc a intrat sluga la politic si sluga a ramas pana in ziua de azi, cu cateva mici deosebiri: peste 40% din activitatile scolare erau politizate inainte de 1989, statul stabilea ce si cum se preda, parcursul vietii de scolar fiind planificat in cele mai mici amanunte. Reformele invatamantului erau atributul partidului, activistii PCR coordonau toate activitatile, promovau in functii doar pe cei loiali, elevii erau toti soimi ai patriei, pionieri, utecisti, iar cadrele didactice, mai toate membre ale PCR.

In astfel de conditii de saracie lucie si subfinantare cronica, au aparut fondul clasei si cadourile pentru profesori. Caci era umilitoare discrepanta intre hrana si lucrurile copiilor de activisti si ale fiilor clasei muncitoare. Iar profesorii aveau un statut inferior nu doar conducatorilor de partid si de stat, ci si clasei muncitoare. De aceea punga de cafea straina si pachetul de Kent provenite din magazinele partidului nu erau refuzate, dar nici pedepsite. Ca si cum li s-ar fi cuvenit langa clasicul buchet de flori.

O revolutie degeaba

Revolutia nu a schimbat absolut nimic in relatiile dintre scoala si parinti. Din contra, a adus libertate maxima initiativelor de sponsorizare a diferitelor activitati scolare, iar parintii si-au multiplicat eforturile de sprijinire a dotarii claselor. Profesorii "insistenti" si parintii darnici au fost si sunt mereu apreciati.

Dar nu i-a trecut nici prin gand vreunui profesor de vocatie sa-si compromita cinstea si cariera favorizandu-i la note si medii pe elevii acestora. Ei bine, de 24 ani, nimeni nu s-a gasit sa aplice regulamentele si legile in vigoare in spiritul si litera lor, fiindca astfel de lucruri sunt interzise de mult. Nu le-a interzis decat formal nici dl Funeriu, fondul clasei si cadourile dascalilor constituind un fel de tabu. La fel cum aceasta activitate va continua, poate mai cu perdea.

Cand ii vezi doar pe altii

Asadar, Romania era la fel de "bolnava" si atunci, parintii si profesorii fiind "jumatate victime, jumatate complici". Da, "coruptia din scoala e un balaur cu multe capete, unele ascunse", dar era si pe vremea dlui Funeriu in aceeasi stare. In afara camerelor de supraveghere puse in clasele de examen se mai poate lauda si cu altceva?

Se facea altfel inscrierea la scoala si la gradinita? Nici vorba. Era altul sistemul de dotare a scolilor si de promovare a cadrelor pe vremea Domniei Sale? Din contra, orice profesor va spune ca politizare mai abrasa ca atunci nu s-a mai pomenit. Plange dl Funeriu dupa comisiile de etica din scoli? Nu cumva erau ele un fel de suprapolitizare portocalie sau o alta forma fara fond?

Nu stiu cate ore a lucrat Daniel Funeriu la catedrele din Romania, dar lipsa unei diagnoze corecte asupra scolii romanesti si a unei perspective in consens cu idealurile tinerei generatii nu i-a permis sa vada ca orice reforma didactica adevarata incepe cu elevul si profesorul, cu metode, tehnici si procedee didactice eficiente, general cunoscute si acceptate. In rest e politica. Iar de politica suntem satui.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#educatie ministru Funeriu reforma, #scoala fondul clasei coruptie , #stiri Daniel Funeriu