Ziare.com

Funeriu: Nu poti avea Bacalaureat de frizerie, asa cum nu poti sa ai un doctorat de tinichigerie

Miercuri, 10 Octombrie 2012, ora 11:24

   

Funeriu: Nu poti avea Bacalaureat de frizerie, asa cum nu poti sa ai un doctorat de tinichigerie
"Este inacceptabil sa modifici Bacalaureatul la o luna dupa inceperea scolii. Legea privind BAC-ul profesional este inoportuna si incorecta, pentru ca da nastere unui Bacalaureat second-hand. Sa nu vindem iluzii copiilor!", spune fostul ministu al Educatiei, Daniel Funeriu.

Consilierul prezidetial declara, intr-un interviu pentru RFI Romania, ca "acceptarea modificarii modului de desfasurare a Bacalaureatului la o luna dupa inceperea anului scolar doar pentru ca avem campanie electorala in acest an nu putea sa fie sustenabila".

"Daca dumneavoastra cunoasteti vreo tara din Europa, care a modificat modul de desfasurare a Bacalaureatului la o luna dupa ce a inceput anul scolar, va rog sa-mi spuneti, pentru ca eu nu stiu sa se fi intamplat asa ceva in ultimii 40 de ani in Europa", adauga fostul ministru.

Un lucru "si mai grav" in opinia consilierului prezidential este ca "aceasta lege chiar prevedea faptul ca modul de desfasurare a Bacalaureatului si continutul materiei care se da se face public la inceputul anului scolar. Am inceput scoala de o luna. Deci ministerul ar fi trebuit sa incalce legea, pentru ca ar fi trebuit la o luna dupa ce incepe anul scolar sa spuna care este modul in care se desfasoara Bacalaureatul. Inacceptabil! Multa, multa instabilitate!".

Daniel Funeriu spune ca "elevii care termina liceul si care nu au Bacalaureatul, elevii de la liceele industriale care termina liceul si nu au Bacalaureatul, ei au cu totii o diploma de certificare a calificarii profesionale. Toti acesti elevi au la aceasta ora certificatul de calificare profesionala, lucru putin stiut.

Altfel spus, un elev care termina liceul, un liceu tehnologic are o diploma de certificare a calificarii profesionale de frizer, altul are de dulgher, altul are de tinichigiu si asa mai departe. Or nu poti sa certifici prin Bacalaureat o calificare profesionala, de exemplu Bacalaureat de frizerie, tot asa cum nu poti sa ai un doctorat de tinichigerie, poti sa ai un doctorat de studiul materialelor, dar nu poti sa ai un doctorat de tinichigerie!".

Citeste mai multe despre Funeriu: Nu poti avea Bacalaureat de frizerie, asa cum nu poti sa ai un doctorat de tinichigerie! pe RFI Romania.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3098 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
19 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

pe cand doctoratul profesional?...

poti sa pui pe trabant sigla de la mercedes...problema e cand si incepi sa te crezi in mercedes...

 

Hahaha, docenta in vidanja operativa

Sa se dea la toata lumea cate unu' sa ajunga la toti.

- Abramburica face ce face si tot incearca sa produca materie prima pentru universitatile particulare. De unde nu e, poate importa.

Esti simpatic

dar imatur!
Doctoratul profesional a fost reglementat. Stii de catre cine?
Ia arunca o privire in Legea 1/2011, si o sa afli :D

Singura problema (cam ce se intampla cu intregul text al legii) este ca nimeni nu s-a obosit sa mai vada cum se "implementeaza" aceasta noua inventie in materie de doctorat.

Ba se poate! Ponta il are deja!

Cu USLul, cosmarul devine realitate:-)

Funeriu nu stie nimic!

Ideea vine de la francezi: acolo sunt mai multe feluri de bac.
Daca citea in loc sa fure cat a fost ministru, afla

 

"Nu poti sa ai un doctorat in tinichigerie".

In tinichigerie nu, dar in "stiinte militare" da. Desigur, numai in Romania se poate asa ceva, in restul tarilor chestiunile militare nefiind ridicate la rang de "stiinta".

 

mi se pare corect

cat timp in romania militarii sunt singurii care invata la academie...

In multe tari exista

academii militare, un exemplu ar fi West Point...Odata ce ajungi la un anumit grad, trebuie sa stii mai multe decat sa tintesti cu pusca. Asta pe langa miile de cursuri care exista, pt. a instruii soldatii sa foloseasca echipamente noi, care colcaie de HiTech.

Gabriel Oprea este un exemplu de studii academice:

doctor in stiinte impiedicat la vorba. Bine ca nu inteleg multi straini romaneste.

Pentru d-na Andronescu, conteaza doar suprafata

In profunzime....intuneric total. Nu trebue amestecata legea invatamantului, cu campania ptr. alegeri. Inteleg ca fiecare ministru, a primit sarcini precise, sa faca canpanie ptr. alegeri, dar amestecand viitorul copiilor cu alegerile, mi se pare o mare prostie. Doamna Andronescu, cand retrageti titlul de doctor, insusit prin furt de Victor Ponta ?

 

Dacă tot i-ai menționat pe francezi, spune tot...

La ei bac-ul profesional nu e doar o hirtie decorativă - o primești după ani de liceu profesional intr-o specializare clară și un examen serios. După cum spune ministerul lor: "Il atteste l’aptitude à exercer une activité professionnelle hautement qualifiée dans l’une de ses 75 spécialités."
Traducere: "atestă aptitudinea de a exercita o activitate profesională inalt calificată intr-una din cele 75 de specialități".
Ia compară asta cu ideile Abramburicăi...

 

Daca tot nu se poate evita, sa se numeasca Abrambulaureat

Nu vor da inapoi, pentru ei conteaza doar sa se contreze cu PDL si cu Basecu si sa dea pomeni electorale ptravite.

 

Nenicule...

N-ai inteles nimic din Franta, taticule.
Asa ca... ai pus problema gresti, cand puteai sa te arati inteligent!
I-auzi ce ofera francezii tai: bacalaureat general, bacalaureat profesional si bacalaureat tehnologic.
Desigur, nu-i acelasi lucru cu Bac-ul care-ti permite sa accesezi inv. Universitar, si aici puteai sa vii cu lectia invatata.
Mai exact, citeste pe aici: http://www.education.gouv.fr/cid2552/le-baccalaureat-professionnel.html

Observi, poate, ca exista mai multe "porti" de acces catre acest bacalaureat...
Asa ca... in loc sa zici NU, si sa-l "pacalesti" pe Basescu, puteai sa te informezi si sa devii ala mic da' bun :)
Ai ratat sansa, nenicule...

Si apoi poti sa te uiti si la Bac-ul tehnologic. I-auzi ce ofera francezii: Bac hotelier, Bac in tehnica muzicala si dans, Bac agronomic...

Tot n-ai inteles? E vorba de a da o valoare studiilor fiecaruia, de a-i directiona, de a le gasi punctul forte si a-i incuraja in aceasta directie!

Asa ca... legea promovata heirupist de USL este perfectibila. Dar este in concordanta cu directiile din UE. Fiind perfectibila, aveai o sansa. Ai ratat-o.

 

Nu ne-a mai pus la curent, il dottore cum a mai evoluat

substantivul "coleg". FuneBriu este "genIul" perfect perfect nu e necesar sa se mai schimbe, dar despre limbi se spune ca evolueaza: Poate ca genul respectivului substantiv nu mai este neutru, s-ar fi putut schimba intretinmp. In orice caz stia el ceva, ca acel gen nu e feminim. Sa speram ca ne va Apdata cu o ocazia unei noi cuvantari publice.

 

pai ei in sine

puturescu si copiloteanu sunt produsul bacalauratului profesional (dac nu poti sa obti un titlu il furi asa se procedeaza in usl)

 

Esti liber ca taxiul Funestu!

Dacă elevul merge la un liceu cu profil industrial,
chiar trebuie să aprofundeze literatura romană si universală ca pentru a face fată la Litere ori limbi
străine?
Dacă ar asimila matematica,fizica,chimia si desenul
tehnic,(poate si informatica)la nivel ridicat,este valoric apropiat de cel la teoretic unde apar si cerinte delicate de limbă,filozofie,istorie...
Odată ce este absolvent cu bacalaureat,poate fi
"deranjat"să meargă unde nu este pregătit.Varianta că ia note mici la orice tip de bac s-ar prezenta,tine de alceva,nu de programă si nivelul de dificultate!
Oricum,un ins cu bac luat prin spagă,copiere,sau alte procedee,va da societătii un tip predispus oricand la fraudă!

 

sistemul canadian

mise pare cel mai clar, curs primar 6 ani, secundarul 5ani, dupa care poti sa faci o meserie sa continui itr-un colegiul care poate sa-ti dea o diploma de studii colegiale cu care poti sa lucrezi in diferite domenii sau sa continui la universitate sau politehnica dar secundarul =liceu e obligatoriu e minimul pe care pti sa-l ai sa poti continua studii medii (inclusiv meseria) sau universitare si totul e bazat pe credite care se iau in timpul anului scolar (examene de minister)

da, insa ...

poti avea un doctorat la puscarie !

 

....

Ar fi normal ca bacalaureatul sa-ti certifice valoarea profesionala , mai cu seama la liceele tehnologice. Funeriu a transformat bacalaureatul intr-un test de memorie care nu poate masura nici pregatirea profesionala si nici inteligenta elevului.Acumularea de informatii generale inutile de catre elevi nu va avea eficienta ,in perspectiva obtinerii unui loc de munca sau a continuarii studiilor superioare.Specializarea profesionala poate fi cheia succesului pentru tinerii absolventi de liceu.Cel mai clar exemplu este Funeriu , in persoana , care nu stapaneste limba romana dar este un specialist de succes in chimie.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor