Morar recomanda procurorilor DNA sa participe la selectia organizata de MJ

Joi, 28 Februarie 2013, ora 22:10
1647 citiri
Morar recomanda procurorilor DNA sa participe la selectia organizata de MJ
Foto: cugetliber.ro

Daniel Morar, prim - adjunct al procurorului general, a recomandat procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) sa participe la selectia organizata de Ministerul Justitiei pentru ocuparea functiilor de conducere la DNA.

Potrivit unui comunicat al DNA, Daniel Morar a participat joi la prezentarea bilantului institutiei pe anul 2012, ocazie cu care i-a indemnat pe procurorii anticoruptie sa participe la selectia organizata de MJ.

"Daniel Morar a remarcat ca anii anteriori - marcati de desfasurarea anchetelor de coruptie la nivel inalt - au fost urmati de perioada 2010 - 2012 in care s-au pronuntat hotarari definitive de condamnare fata de persoane extrem de importante.

Daniel Morar i-a indemnat pe procurori sa ramana si pe viitor curajosi, determinati si profesionisti, indiferent de atacurile si criticile care se aduc institutiei din partea celor vizati de aceste anchete. De asemenea, acesta a recomandat procurorilor DNA sa participe la selectia organizata de Ministerul Justitiei pentru ocuparea functiilor de conducere la DNA, considerand ca experienta in combaterea coruptiei si rezultatele obtinute sunt argumente in ocuparea unei astfel de functii", transmite DNA.

DNA, la bilant: Numarul persoanelor condamnate definitiv a crescut cu 150%

La prezentarea raportului de activitate au mai fost prezenti Aida Popa, vicepresedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Alexandra Mihaela Sinc, secretar general in cadrul Ministerului Justitiei, Oana Schmidt - Haineala, presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, procurorii Gheorghe Muscalu si Bogdan Gabor, membri in Consiliul Superior al Magistraturii si Ilie - Ionel Nicula, procuror sef adjunct al DIICOT.

DNA sustine ca toti invitatii au apreciat ca fiind foarte bune rezultatele muncii procurorilor DNA, situatie care este marcata si in concluziile Raportului Comisiei Europene privind Progresul Romaniei in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, dat publicitatii la data de 30 ianuarie 2013.

Astfel, Aida Popa, vicepresedinte al ICCJ, a remarcat ca activitatea procurorilor de urmarire penala si a celor de sedinta a fost confirmata prin solutiile de condamnare dispuse de judecatorii ICCJ si ai celorlalte instante.

De asemenea, Aida Popa considera ca perceptia opiniei publice asupra activitatii judecatorilor si procurorilor depinde de modul in care societatea accepta sau nu un instrument de combatere a coruptiei, insa constientizarea fenomenului coruptiei depinde si de cresterea performantelor profesionale ale procurorilor.

"De asemenea, in acest demers, procurorii DNA au dat dovada de sacrificii personale, fapt ce reflecta pasiune, luciditate si responsabilitate", a declarat Aida Popa.

La randul sau, presedintele CSM, Oana Schmidt - Haineala, a apreciat ca DNA a devenit o structura moderna si matura, care raspunde unor necesitati sociale, iar calitatile profesionale ale persoanelor care activeaza in DNA au facut din aceasta institutie "un standard de raportare profesionala, iar consecventa si fermitatea explica rezultatele prezentate".

Alexandra Mihaela Sinc, secretar general in cadrul MJ, a transmis mesajul ministrului Justitiei, Mona Pivniceru, care i-a felicitat pe procurorii DNA pentru munca depusa, "impresionanta ca rezultate si efort".

De asemenea, Alexandra Mihaela Sinc a comunicat ca, la nivelul Ministerului Justitiei, se realizeaza o analiza a propunerilor de modificari legislative referitoare la competentele DNA si a exprimat preocuparea ministerului pentru evitarea suprapunerilor de competente.

In plus, ea a comunicat ca MJ este preocupat de reducerea duratei de solutionare a cauzelor penale.

Alexandra Mihaela Sinc a subliniat faptul ca Ministerul Justitiei nu sustine modificari ale legilor justitiei, a competentelor DNA (altele decat cele stabilite in comun) sau a statutului procurorilor.

Numarul persoanelor condamnate definitiv de DNA a crescut cu 150%, in 2012

Potrivit bilantului DNA, numarul persoanelor condamnate definitiv a crescut in 2012 cu 150% fata de anul anterior, 743 de persoane fiind condamnate definitiv.

De asemenea, s-a mentinut rata mare a condamnarilor si a celorlalte decizii prin care instantele de judecata au stabilit vinovatia, respectiv 90% din totalul persoanelor fata de care s-au pronuntat decizii definitive in 2012.

DNA precizeaza ca s-a mentinut atentia privind solutionarea cauzelor importante si complexe finalizate prin rechizitoriu (acest aspect este reflectat de numarul de rechizitorii - 234, de mentinere a valorii produsului infractional retinut prin rechizitoriu - echivalent a 330 milioane euro si de crestere a masurilor asiguratorii dispuse de procurori in cuantum de 264 milioane euro).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Daniel Morar recomandare procurori DNA, #Morar procurori DNA selectie Ministerul Justitiei, #DNA bilant 2012 , #procuror