Condamnat la 8 ani de inchisoare, Valcov vrea gratiere: Moment zero in anul Centenar e potrivit pentru toata lumea

Marti, 17 Iulie 2018, ora 00:29
24610 citiri
Condamnat la 8 ani de inchisoare, Valcov vrea gratiere: Moment zero in anul Centenar e potrivit pentru toata lumea
Foto: Arhiva Hepta.ro

Darius Valcov, consilierul Vioricai Dancila condamnat in prima instanta la 8 ani de inchisoare pentru 3 infractiuni de coruptie, considera extrem de oportune gratierea si amnistia.

Intrebat la Antena3 despre o posibila ordonanta de urgenta pe aceste teme, Valcov a ezitat initial sa dea un raspuns, scuzandu-se ca e consilier de stat pe probleme economice si sociale, nu juridice.

Insa s-a razgandit repede si, dedublandu-se, si-a exprimat parerea de om, nu oficial guvernamental.

"Moment zero in anul centenar e un moment potrivit pentru toata lumea. In acel moment zero se vor putea spune multe lucruri care azi nu se pot spune. Dar asta e parerea mea, nu de cosilier de stat", a punctat Valcov.

Valcov spune ca nu a ascuns tablouri si lingouri

El a fost intrebat si despre procesul in care a fost deja condamnat in instanta la ani grei de inchisoare. Valcov sustine ca in rechizitoriu nu ar exista, de fapt, dovezi referitoare la tablourile si lingourile de aur ascunse in cavouri si pereti.

"E o minciuna! Dupa ce se vor incheia toate si voi fi achitat, cred ca cineva va fi interesat sa afle si adevarul. Nu exista in rechizitoriu ca vreun tablou, orice altceva sa fie ascuns in cimitir, in pereti sau sa fie ascuns", a sustinut Valcov.

Cand moderatorul a spus ca apare intr-o stenograma, fostul primar din Slatina a negat din nou, sustinand ca, de fapt, informatia ar fi fost raspandita de pe o adresa de mail "cucuveaua mov". Despre aceasta adresa a mai vorbit fostul deputat PSD Sebastian Ghita, acum fugar in Serbia.

Valcov a spus un banc despre el si Dragnea

Pe acest subiect, Valcov a spus si un banc, pe care l-a auzit in biroul avocatului sau, in care personajele sunt chiar el si Liviu Dragnea: "Doi morti intr-un cimitir, dimineata la ora 06:00, era putin intuneric. Se aude un zgomot. Primul, uimit: Ce se intampla? Al doilea ii raspunde: Stai, ma, linistit ca e Valcov, ascunde tablouri in cimitir. Celalalt ii raspunde hiu, ce m-am speriat, credeam ca e Dragnea sa ne ia la vot!".

Intrebat si cum a suportat incarcerarea, Valcov petrecand in arest preventiv aproape 3 luni, fostul ministru de Finante a spus ca nu doreste experienta aceasta nici dusmanilor.

"Experienta este dureroasa. In acele momente m-a pus la pamant, dar ulterior, cu ajutorul familiei si prietenilor, m-am ridicat. Nu doresc pentru nimeni, fie ca e prieten, fie ca e dusman", a conchis Valcov.

Dosarul lui Valcov si condamnarea

Inalta Curte l-a gasit vinovat, pe 8 februarie, pe Darius Valcov pentru 3 infractiuni de coruptie si l-a condamnat la 8 ani de inchisoare.

Valcov a fost condamnat la 4 ani pentru trafic de influenta, 6 ani pentru spalarea banilor si 2 ani pentru efectuare de operatiuni financiare incompatibile cu functia de ministru. Pedepsele au fost contopite si s-a dat un spor, astfel s-a ajuns la 8 ani de inchisoare.

Inalta Curte a mai aplicat in cazul lui Darius Valcov pedeapsa complementara a interzicerii unor drepturi in timpul executarii pedepsei si pe o durata de 4 ani dupa aceea: dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice si dreptul de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat.

Instanta a mentinut si masurile asiguratorii luate fata de Valcov, printre bunuri se afla si tablourile si lingourile de aur gasite la perchezitii. Inalta Curte a mai decis confiscarea de la Darius Valcov a sumei de 6,2 milioane de lei.

Sentinta insa nu e definitiva.

Citeste aici pe larg despre acuzatiile procurorilor si probele care au dus la condamnarea in prima instanta a lui Darius Valcov

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Darius Valcov amnistie gratiere condamnat, #Valcov amnistie gratiere centenar , #DNA