Scandal in Senat, inainte de votul in cazul Valcov: Se cere demisia lui Tariceanu

Miercuri, 01 Aprilie 2015, ora 12:08
7531 citiri
Scandal in Senat, inainte de votul in cazul Valcov: Se cere demisia lui Tariceanu
Foto: Arhiva (Realitatea TV)

Senatorii PNL i-au cerut demisia presedintelui forului, Calin Popescu Tariceanu, deoarece fostul premier vrea ca votul privind incuviintarea retinerii si arestarii lui Darius Valcov sa aiba loc in aceleasi conditii ca in cazul lui Dan Sova si nu dupa noul regulament.

Concret, solicitarea DNA ar urma sa fie aprobata cu votul majoritatii calificate, adica jumatate plus 1 din numarul total de senatori, si nu cu jumatate plus 1 din numarul de senatori prezenti, potrivit modificarilor aduse regulamentului Senatului si conform reglementarilor Constitutiei.

In acest sens, Tariceanu sustine ca Statutul senatorilor si deputatilor nu a fost inca modificat, iar votul in acest sens ar urma sa se dea dupa votul in cazul solicitarii DNA privindu-l pe Darius Valcov.

In plus, senatorii PNL i-au cerut demisia lui Calin Popescu Tariceanu si au venit cu un test scris al demisiei, solicitand sa supuna la vot textul prin care isi da demisia.

Darius Valcov ar putea ajunge din nou dupa gratii: Le cere senatorilor sa-l lase pe mana DNA (Video)

Senatul voteaza miercuri din nou daca isi da acceptul pentru noua cerere DNA de retinere si arestare a lui Valcov, de data aceasta in dosarul in care procurorii au gasit, printre altele, peste o suta de tablouri de autori celebri, lingouri de aur si sume insemnate de bani ascunse de fostul ministru sau apropiati ai sai.

Cazul Sova a schimbat regulamentul Senatului - cum vor fi incuviintate cererile DNA

Pe de alta parte, regulamentul Senatului a fost modificat, marti, cu privire la numarul de voturi necesar in plenul acestei camere pentru incuviintarea retinerii sau arestarii unui senator, la cererea DNA. Masura a fost luata dupa votul in cazul solicitarii procurorilor de arestare a lui Dan Sova.

Concret, o solicitare a procurorilor anticoruptie privind arestarea sau retinerea unui senator va putea fi incuviintata cu votul majoritatii senatorilor prezenti in acel moment in plen, si nu cu majoritatea tuturor senatorilor, asa cum a fost in cazul Sova.

Regulamentul Senatului, modificat dupa votul in cazul Sova - ce se intampla cu cererea DNA

Mirul salveaza parlamentarii de DNA: Sova scapa, Valcov poate fi arestat, PNL sesizeaza CCR

Dan Sova a fost scapat, pe 25 martie, de colegii sai din Senat de arestare preventiva, acestia votand impotriva cererii DNA. In cazul sau, au fost 151 de voturi exprimate, dintre care 79 pentru cererea DNA, 67 impotriva si 5 anulate. In urma votului exprimat nu a fost intrunit numarul majoritatii senatorilor, adica 85, astfel ca Senatul nu a incuviintat arestarea social-democratului.

Acest lucru a starnit proteste ale Opozitiei si ale societatii civile, inclusiv manifestatii de strada, aratandu-se ca in Constitutie se prevede ca o astfel de hotarare sa fie luata cu majoritatea membrilor prezenti in fiecare dintre camerele Parlamentului in momentul votului.

F.N.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#PNL demisie Senat, #Tariceanu vot Darius Valcov, #vot Valcov Senat , #DNA
Comentarii