Darius Valcov, noul ministru al Bugetului - Basescu: veti avea ce afla de la mine

Joi, 28 August 2014, ora 11:32
5563 citiri
Darius Valcov, noul ministru al Bugetului - Basescu: veti avea ce afla de la mine
Foto: Digi 24

Darius Valcov a fost investit, joi, in functia de ministru al Bugetului. La ceremonie, presedintele Traian Basescu i-a cerut sa serveasca tara si nu interesele electorale, avertizandu-l ca portofoliul pe care l-a preluat este unul foarte dificil.

"Ma adresez dvs cu rugamintea sa fiti un ministru al Bugetului al Romaniei si nu un ministru al Bugetului al unor interese electorale. Va cunosc de mult timp si stiu ca sunteti un om hotarat si sper sa puneti interesele Romaniei deasupra oricaror altor interese. Sa va subordonati activitatea legii.

Va multumesc si daca veti considera necesar sa ma consultati in chestiuni care privesc activitatea ministerului, faceti-o, pentru ca in mod cert veti avea ce afla de la mine", l-a sfatuit seful statului pe Darius Valcov, in timpul ceremoniei de investire.

Traian Basescu l-a avertizat ca a preluat un portofoliu extrem de greu, avand in vedere ca tara noastra trebuie sa respecte obligatiile asumate in fata Uniunii Europene (UE).

"Ca om care participa la Consiliul European va pot spune ca sperantele celor care se gandesc la schimbarea politicii de consolidare fiscala in UE sunt desarte. La ultima sedinta s-a stabilit foarte clar ca politica de consolidare fiscala ramane integral valabila pentru toate statele UE. A fost o dezbatere provocata chiar de reprezentantii unor guverne socialiste si concluzia discutiilor a fost ca Europa nu are o alta solutie decat continuarea politicilor de consolidare fiscala.

In ceea ce ne priveste, va pot spune niste ingrijorari personale. Avem obligatii asumate ca urmare a tratatului fiscal ratificat in Parlament si a programelor de reforma transmise de Guvern catre Comisa Europeana si aprobate de Comisie, avem obligatii legate de realizarea criteriilor din tratatul fiscal, si ma refer aici la MTO (medium term objective - n.red.) ", a explicat presedintele Romaniei.

Foto: Gov.ro

Seful statului a explicat ca mai exista niste obligatii care vor rezulta dintr-o eventuala revotare a legii CAS-ului, precum si cele legate de cofinantarea pentru fondurile europene.

"Toate acestea creeaza in momentul de fata un sentiment al unui impas in relatia dintre Romania si FMI si implicit Comisia Europeana si Banca Mondiala. Vreau sa stiti de la un om care stie foarte bine acest lucru, daca Romania nu-si va respecta angajamentele, pericolul, riscul de derapaj economic, este major", a avertizat seful statului.

Scandalul MTO

MTO este prescurtarea de la Medium Term Objective - Obiectivul bugetar pe termen mediu. Acesta reprezinta efortul bugetar depus pentru eliminarea riscului de depasire a deficitului bugetar de 3% din PIB, prevazut in Tratatul de aderare, si care asigura, pe termen lung, stabilitatea finantelor publice.

Romania s-a angajat sa ajunga la un deficit structural de 1% din PIB la finalul lui 2015.

Termenul a reprezentat o noua sursa a "razboiului" declarativ intre presedinte si premier. Seful statului a adus in discutie MTO la intalnirea pe care a avut-o cu ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, si cu Victor Ponta, pe tema reducerii CAS.

Ponta, foarte multumit de ministrul Petrescu si "bagat in ceata" de engleza lui Basescu (Video)

Investire amanata

Investirea lui Valcov era programata miercuri dupa-amiaza, insa a fost amanata din cauza ca premierul Victor Ponta a intarziat, iar Presedintia a presupus ca acesta nu isi mai sustine propunerea.

A doua incercare: Ceremonia de investire a lui Darius Valcov la Buget, programata pentru joi

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri seara, ca i-a cerut presedintelui Traian Basescu, printr-o adresa, sa mute ceremonia de investire joi dimineata, "cand se trezeste el". Seful Guvernului s-a aratat disponbil intre orele 9:00 - 12:00.

"Prin anularea prezentei la ceremonia de depunere a juramantului de investitura, domnul presedinte Traian Basescu intelege ca domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta ar putea sa nu mai sustina propunerea domnului Darius-Bogdan Valcov pentru functia de ministru delegat pentru Buget", se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezientiale.

Premierul s-a scuzat ulterior pentru intarzierea de la Palatul Cotroceni, "deoarece vizita la Chisinau s-a prelungit peste program": "Am transmis catre Cotroceni desemnarea vice-premierului Gabriel Oprea pentru a participa la evenimentul de investitura a lui Darius Valcov".

Ponta s-a intalnit, miercuri, cu Inaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru politica externa, Catherine Ashton.

Seful Executivului a intarziat 40 de minute si la adunarea anuala a diplomatiei romane, intrucat se intorcea dintr-o vizita in R.Moldova, astfel ca intregul sau program s-a decalat.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#Darius Valcov investire ministru Bugetului, #Valcov investire, #Basescu investire Valcov, #Basescu investire ministrul Bugetului , #ministrul Bugetului
Comentarii
Poza marin_neagu
marin_neagu
rank 5
Toate alea le stie, ar trebui consultat de toti ministri tarii!Paran