Guvernul da bani pentru localitatile sarace: Bugetele marite cu pana la 900%

Miercuri, 14 Ianuarie 2015, ora 16:23
3052 citiri
Guvernul da bani pentru localitatile sarace: Bugetele marite cu pana la 900%
Foto: B1 TV

Ministrul Finantelor, Darius Valcov, a declarat, miercuri, ca Guvernul a adopata o hotarare prin care mai multe localitati, in special cele sarace, vor avea bugete mai mari, chiar si cu 900%.

"Conform legii (care fixeaza praguri minime pentru bugetele locale - n.red.), eram obligati sa dam in 15 zile o hotarare de guvern privind repartizarea sumelor de echilibrare. Aceasta repartizare a fost aprobata, astfel ca toate localitatile din tara au la dispozitie sumele corespunzatoare bugetului anului 2015.

Conform acestei HG, nicio comuna din aceasta tara nu va avea un buget mai mic de 1,5 milioane de lei", a explicat Darius Valcov, ministrul Finantelor, la o conferinta de presa organizata dupa sedinta de guvern.

El sustine ca e vorba de descentralizare totala, deoarece sumele sunt transmise direct catre autoritatile publice locale, prin intermediul Ministerul Finantelor.

Institutia aplica o formula aprobata de Parlament pentru a distribui acesti bani, care ia in considerare numarul locuitorilor, suprafata si lungimea drumurilor.

"Ingerenta politica a fost redusa la maximum, atat consiliile judetene, cat si celelalte autoritati publice locale vor primi banii direct, deci consilierii nu vor mai stabili sumele pentru fiecare localitate in parte.

Mai mult, peste 2.000 de localitati vor avea o crestere a bugetelor, in special cele sarace si foarte sarace. Exista si cresteri de 900 la suta. Credem ca, aplicand aceasta formula timp de patru ani, nu va mai exosta niciun motiv ca in 2018 sa nu mai avem apa, canalizare si modernizarea scolilor in toate localitatile. Macar aceste cerinte minime sa existe", a explicat ministrul.

Limite minime de buget

Parlamentarii au stabilit limite minime obligatorii de venit pentru localitati.

Potrivit amendamentului la bugetul pe 2015, aprobat in decembrie anul trecut, s-au stabilit limite de venituri proprii pe categorii de unitati administrativ - teritoriale astfel:

  • 1.500.000 lei pentru comune
  • 6.000.000 lei pentru orase
  • 25.000.000 lei pentru municipii
  • 50.000.000 pentru municipii resedinte de judet
  • 80.000.000 lei pentru judete

"Este o problema aproape vesnica referitoare la subfinantarea autoritatilor locale, in special pentru comune. In fiecare an, in trimestrul patru, comunele descopereau ca nu au suficienti bani pentu salarii, pentru cei cu handicap", a explicat atunci ministrul Dezvoltarii Regionale, Liviu Dragnea.

Bugetele localitatilor vor avea limite minime

El a aratat ca daca veniturile proprii ale unei comune sunt, de exemplu, un milion, atunci prin efectul acestei legi, ea primeste, prin echilibrare, 500.000 lei.

Dupa ce se face acesta operatiune, din sumele care au ramas dupa aceasta completare a veniturilor localitatilor, se mai repartizeaza 15% din suma ramasa in functie de populatie, 15% in functie de suprafata, iar 15% impartite in mod egal pentru localitatile care au avut 90% grad de colectare si pentru cele are au facut proiecte europene.

"Niciun primar nu mai este obligat sa mearga nicaieri cu mana intinsa ca sa-si asigure veniturile pentru functionare, asiguram un aflux pentru toti locuitorii din comunele mici", a spus Dragnea.

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#Valcov crestere bugete localitati, #Valcov bugete localitati, #crestere bugete localitati , #ministrul Finantelor