Ministrul de Finante nu vrea taxe ca in Germania

Vineri, 27 Februarie 2015, ora 12:09
3196 citiri
Ministrul de Finante nu vrea taxe ca in Germania
Foto: Arhiva (B1TV)

Proiectul noului Cod Fiscal are ca scop sa alinieze taxele la nivelul salariilor, a declarat ministrul Finantelor, Darius Valcov.

"In ceea ce priveste populatia, ne-am orientat in a reduce o serie de taxe si a introduce mai multe deduceri, tocmai pentru a alinia nivelul taxelor cu nivelul salariilor din Romania, pentru ca auzeam unii specialisti care spuneau - bun, dar acum ce o sa vrem - taxe mici, dar rezultate ca in Germania. Nu, trebuie sa plecam de la realitate, noi nu avem salarii ca in Germania si ca in Europa si, de aceea, nici nu trebuie sa avem taxele din Germania si din Europa.

Eu nu spun ca acest plan va mai putea fi pus in vigoare peste 10 ani de zile, cand salariile vor fi, sper eu, de cinci, de zece ori mai mari. Atunci bineinteles ca ne vom orienta spre o astfel de politica, dar astazi, cand salariul mediu in Romania este undeva de 5-6 ori mai mic decat salariul din aceste tari pe care le-am specificat mai devreme, nici taxele, si aici ma refer si la accize, si impozitele nu pot sa fie la un nivel insuportabil pentru populatie", a spus Valcov, intr-un interviu acordat Agerpres.

Noul Cod fiscal - ne batem joc unii de altii? Interviu cu Gabriel Biris

De asemenea, el a trecut in revista principalele masuri cuprinse in proiectul noului Cod Fiscal si a estimat ca Romania va deveni tara europeana cu cel mai redus nivel al fiscalitatii.

Ministrul Finantelor a mai spus ca putem recupera anual un miliard de euro din reducerea evaziunii pe TVA. In plus, el s-a referit si la efectele pe care le-ar putea avea asupra romanilor din strainatate.

"Dupa ce vad ca aceste masuri sunt aplicate si se da drumul la investitii si la noi lucrari in infrastructura, ei vor prefera sa se intoarca acasa pe niste salarii nu asa de mari ca in afara, deocamdata, dar sigure, din ce in ce mai mari si cu taxe si cu preturi mult mai mici decat in afara", a explicat ministrul.

Valcov vede doua motoare de crestere economica, anume fondurile europene si investitiile in infrastructura. El considera ca, daca acestea "vor merge la o turatie cat mai buna, nu este departe timpul cand Romania se va uita spre tarile din jur pentru a cauta forta de munca".

Proiectul Codului Fiscal va fi discutat din nou de Guvern, de aceasta data in vederea aprobarii, in perioada 18-25 martie. Premierul Victor Ponta a precizat, miercuri, ca un program fiscal mai bun decat cel propus de catre Executiv "nu are cine sa aiba in Romania".

Ponta, despre Codul Fiscal: Un program mai bun nu are cine sa aiba in Romania

Pe de alta parte, in raportul de tara pe 2015, Comisia Europeana arata ca politica fiscala a Romaniei este lipsita de continuitate, predictibilitate si planificare strategica, in timp ce gradul de colectare a TVA ramane un motiv de ingrijorare.

Critici pentru Romania de la Comisia Europeana: Politica fiscala, motiv de ingrijorare

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#Valcov salarii taxe Germania, #Valcov taxe salarii Romania, #Valcov salarii Romania , #ministrul Finantelor
Comentarii