David Cameron se intoarce in politica? E in carti pentru functia de secretar general al NATO

Joi, 29 Decembrie 2016, ora 22:01
4487 citiri
David Cameron se intoarce in politica? E in carti pentru functia de secretar general al NATO
Foto: Twitter/David Cameron

Fostul premier britanic David Cameron este luat in considerare pentru rolul de secretar general al NATO, candidatura sa fiind discutata de membrii Guvernului de la Londra.

Consilierii Theresei May, care vrea ca tara sa sa joace un rol mai mare in NATO dupa Brexit, cred ca Londra are cele mai mari sanse sa obtina functia, daca inainteaza candidatura unui fost premier, pentru ca, "in ultimul timp, fosti premieri au castigat in fata ministrilor de Externe sau ai Apararii", a declarat o sursa din Guvern.

Mandatul actualului secretar general al Aliantei, Jens Stoltenberg, a inceput in 2014 si expira in 2018. Succesorul sau va fi decis in urma negocierilor informale intre aliati.

"Acest lucru inseamna ca un potential candidat trebuie sa inceapa sa discute despre subiectele corecte, sa participe la diverse conferinte, precum Conferinta pentru Securitate de la Munchen si (Forumul Economic de la - n.red.) Davos", a precizat sursa.

O sursa NATO a apreciat ca Marea Britanie se afla intr-o pozitie buna pentru a prelua conducerea Aliantei, pentru ca este "tara cu cea mai mare armata si cea mai importanta din blocul militar, cu exceptia SUA".

"Obtinerea sustinerii SUA va fi importanta pentru obtinerea postului. Nu este, neaparat, esentiala, dar opinia SUA are multa greutate in cele din urma pentru ceilalti aliati, iar decizia finala trebuie luata prin consens de cei 28 de aliati", a adaugat oficialul.

Si prietenii fostului sef al Guvernului par entuziasmati de ideea ca acesta sa se intoarca in prim planul politicii. Ei cred ca este crucial ca Regatul Unit sa obtina conducerea NATO, daca vrea sa "joace un rol mai mare in securitatea europeana si sa le arate aliatilor din UE ca vrem sa jucam un rol constructiv post-Brexit pe continent", a spus unul dintre ei.

"Trebuie sa ii gasim un rol - are atat de multe de oferit. Trebuie sa il facem sa lupte din nou pentru Marea Britanie", considera si un membru al Guvernului de la Londra.

Daca va ocupa aceasta functie, Cameron va incasa un salariu de 260.624 de euro pe an, scutit de taxe.

Marea Britanie a ocupat pozitia de secretar general al NATO de trei ori: in perioada 1952-1957 (Lord Ismay), in 1984-1988 (Lord Carrington) si in 1999-2003 (Lord Robertson).

Un purtator de cuvant al fostului premier a refuzat sa comenteze informatiile.

David Cameron a demisionat in iulie, dupa aflarea rezultatului referendumului legat de iesirea regatului din blocul comunitar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#David Cameron secretar eneral NATO, #David Cameron revine politica, #Marea Britanie sefie NATO , #stiri David Cameron