Deloitte Romania: ANAF nu poate emite deciziile de impunere fara formularul 600. Nu va exista obligatia de plata!

Joi, 01 Februarie 2018, ora 20:43
3627 citiri
Deloitte Romania: ANAF nu poate emite deciziile de impunere fara formularul 600. Nu va exista obligatia de plata!
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul a amanat depunerea declaratiei 600 pana pe 15 aprilie prin emiterea ordonantei din 31 ianuarie, dar nu a modificat OUG-ul care stabileste data de 25 martie privind prima plata trimestriala a contributiilor de asigurari sociale.

Fiscul nu poate emite deciziile de impunere fara declaratia contribuabilului, caz in care contribuabilul nu are nicio obligatie de plata, a explicat un director din cadrul firmei de consultanta si audit Deloitte Romania, Radu Derscariu.

Prin emiterea OUG din 31 ianuarie, publicata in Monitorul Oficial, Guvernul a amanat depunerea declaratiei 600 pana pe 15 aprilie, motivul principal fiind, asa cum reiese din anunturile oficiale, simplificarea procedurii de declarare.

Insa acest OUG nu aduce modificari OUG 79/2017, care stabileste data de 25 martie pentru prima plata trimestriala, iar Fiscul nu poate emite deciziile de impunere fara declaratia contribuabilului, a atras atentia Derscariu.

"Astfel primul termen ar fi 25 martie, dar aceeasi OUG stabileste ca debitul se instituie odata cu emiterea deciziei de impunere de catre ANAF, in baza declaratiei contribuabilului. Or, atata timp cat termenul pentru depunerea declaratiei a fost prorogat pana pe 15 aprilie, este evident ca ANAF nu va primi declaratiile pana pe 25 martie si, implicit, nu va avea pe baza a ce sa emita deciziile de impunere", a declarat Derscariu.

Astfel, termenul de plata devine scadent doar dupa instituirea debitului de catre ANAF, in caz contrar, respectiv daca nu primeste decizia de impunere, persoana fizica nu are nicio obligatie de plata.

Totodata, ramane deschisa intrebarea privind numarul de plati.

"In acest moment suma minima datorata - 2.280 lei anual pentru cei care datoreaza doar CASS si 7.960 lei pentru cei care datoreaza CAS si CASS - se distribuie in patru transe. Din moment ce prima plata nu va mai fi pe 25 martie, probabil se vor face plati in 3 transe sau mai putine", a declarat Derscariu.

Totodata, in cazul celor circa 30.000 de persoane care au depus deja Declaratia 600, ramane de vazut cum va proceda autoritatea si daca va emite deciziile de impunere, considera directorul Deloitte Romania.

Citeste si Ministrul Teodorovici spune ca formularul 600 nu mai trebuie depus, chiar daca termenul de plata nu a fost amanat

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#declaratia 600 ANAF , #asigurati