Cum a avut loc cea mai mare tranzactie din industria IT, care valoreaza 67 de miliarde de dolari

Marti, 13 Octombrie 2015, ora 12:34
4416 citiri
Cum a avut loc cea mai mare tranzactie din industria IT, care valoreaza 67 de miliarde de dolari
Foto: Dell

Dell a anuntat, luni, ca va cumpara compania de stocare a datelor EMC, astfel ca tranzactia devine cea mai mare din industria IT. Insa cum au ajuns cei doi giganti sa fuzioneze?

Intelegerea a fost parafata pentru 67 de miliarde de dolari, astfel ca se va crea una dintre cele mai mari companii din lume.

Discutiile intre cele doua parti au inceput in urma cu cinci luni, insa miscarea facuta de Dell face parte dintr-o strategie conceputa de producatorul de laptopuri in urma cu mai bine de doi ani, arata Business Insider.

Jamie Dimon, director executiv la JPMorgan, a jucat un rol important, alaturi de investitorul Silver Lake, fondul de investitii Temasek, dar si Michael Dell.

Cea mai mare achizitie din istoria IT: Cat valoreaza - UPDATE

Tot mai multa presiune

Michael Dell, fondatorul companiei care ii poarta numele, detinea 11% din actiuni in 2011. Insa in 2013 a cumparat toate titlurile gigantului IT, impreuna cu firma Silver Lake.

Din acel moment, omul de afaceri a inceput sa transforme producatorul de laptopuri intr-o firma IT cu viziune mai larga.

Pe de alta parte, in cazul EMC, presiunea s-a acumulat in ultima perioada. Firma Elliot Management a preluat controlul companiei de stocare a datelor, in iulie 2014, insistand asupra faptului ca e nevoie de o crestere importanta pe bursa.

In consecinta, conducerea EMC a inceput sa caute oportunitati pentru incheierea unui parteneriat. In timp, discutiile legate de o colaborare s-au transformat intr-o posibila fuziune.

Sincronizarea a fost perfecta, atat pentru Dell, care cauta sa se extinda, cat si pentru EMC, care avea nevoie de un jucator puternic in spatele sau.

JPMorgan, care ofera servicii financiare si bancare, a fost angajata in primavara acestui an pentru a-i oferi consultanta lui Michael Dell in ceea ce priveste tranzactia.

Cum finantezi cea mai mare tranzactie din industria IT

Cea mai mare provocare pentru ca tranzactia sa aiba loc este sa gasesti finantarea necesara. De unde vin banii in acest caz? In primul rand, de la Michael Dell si de le instrumentul sau de investitii, MSD Partners, dar si de la firma Silver Lake, precum si de la fondul de investii Temasek din Singapore.

Tranzactie uriasa in piata IT: Nokia va deveni nr.1? Cumpara Alcatel cu 15,6 miliarde de euro

De asemenea, Dell se imprumuta si de la unele din cele mai mari banci, printre care se numara Credit Suisse, Barclays, Bank of America Merrill Lynch, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs si RBC.

E nevoie de atatea institutii financiare, pentru ca e vorba de cea mai mare tranzactie din industria IT, probabil nimeni nu a vrut sa isi asume singur o asemenea suma colosala.

Intelegerea ar urma sa se finalizeze anul viitor, in al doilea sau al treilea trimestru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#cea mai mare tranzactie IT, #Dell achizitie, #Dell tranzactie, #Dell fuziune , #preturi