Cadou de Martisor pentru locuitorii din Vulcan: un cinematograf 3D

   

Sambata, dupa 17 ani in care nu a mai functionat, cinematograful "Luceafarul" din Vulcan s-a redeschis. Acesta beneficiaza de un sistem de proiectie digital in format 3D si a fost renovat, in intregime, oferind confortul unei sali occidentale. In foaier, vechiul proiector de filme pe pelicula este asezat ca simbol al vremurilor apuse. Acum e randul noii tehnologii, e de parere Gheorghe Ile, edilul-sef al municipiului Vulcan.

De drept, cinematograful "Luceafarul" a apartinut Regiei Romaniafilm, dar municipalitatea din Vulcan si-a dorit sa-l preia si sa-l redea comunitatii. A reusit acest lucru in 2009, insa conditia proprietarului a fost sa fie reabilitat, in caz contrar, putand fi luat inapoi. Asa s-a ajuns ca in ultimii trei ani sa se investeasca in reabilitarea obiectivului cultural circa 1.800.000 de lei, din bugetul local. Printre schimbarile importante se numara extinderea scenei, astfel incat sa poata gazdui spectacole de orice gen, vechile scaune de lemn au facut loc fotoliilor, peretii au fost antifonati si tapetati, s-a amenajat o sala speciala pentru artisti, iar covorul, de un rosu imperial, a inlocuit vechea pardoseala. Nu lipseste nici supravegherea video, pentru siguranta atat a bunurilor, ca sa nu fie distruse, cat si a cetatenilor. "Sunt 16 difuzoare in total, impartite de-o parte si de alta a salii, sonorizarea dand senzatia ca persoana care vorbeste din film este chiar langa cel care il vizioneaza. Spectatorii vor simti ca participa cu totul la actiune", mentioneaza primarul din Vulcan.

"A fost nevoie de foarte multi bani ca sa punem la punct, dupa cele mai moderne standarde in domeniu, acest cinematograf. Am esalonat insa lucrarile, astfel incat sa putem lucra an de an, dupa posibilitatile noastre bugetare, cu inginerii si muncitorii de la firma Pregoterm, a Consiliului Local. Spatiul reprezinta o bijuterie in materie, asa cum putine orase din tara se pot mandri ca au", afirma Gheorghe Ile. Edilul-sef mai spune ca daca nu ar fi facut pasul administrativ necesar preluarii, locatia avea toate sansele sa ajunga o ruina. Primaria nu viseaza la un castig imediat din vanzarea biletelor, amortizarea investitiei facandu-se in timp. Tot ceea ce s-a urmarit a fost ca banii publici sa fie utilizati in folosul comunitatii, pentru ca vulcanenii sa se bucure de un cinematograf al lor.

In ce priveste incununarea rezultatului lucrarilor, ea s-a facut sambata, chiar in prima zi de primavara, in prezenta unor oficialitati locale si judetene, parlamentari si alti invitati. Publicul s-a putut bucura, cu acest prilej, de programul artistic sustinut de Syncreto, Ansamblul Dorulet, Ansamblul Junii Petrileni, cantareata Lorena Lalu, precum si de cateva formatii rock locale. Desi initial, primarul din Vulcan si-a dorit ca primul film care sa ruleze sa fie unul din filmele istorice romanesti, s-a ajuns la concluzia ca lumea asteapta sa vada o proiectie 3D. Cum vechile filme nu au fost realizate in acest sistem, s-a ales cel mai spectaculos film 3D al inceputului de an, "Pompeii", pelicula mult apreciata de spectatorii prezenti in sala.

Publica in:Facebook
Twitter
Google
LinkedIn
Email
Print
Luni, 03 Martie 2014, ora 00:59
Sursa: Mesagerul Hunedorean

Articol citit de 301 ori


Mesagerul Hunedorean
Cele mai citite stiri
Sinucidere la Spitalul din Hunedoara
Tragedie la Spitalul Municipal "dr. A. Simionescu" Hunedoara. Un pacient de 63 de ani, internat la ...
VIDEO Drumul feeric din munti care a luat locul vechii cai ferate. Turistii cauta senzatii tari in tunelul de 800 de metri
La un deceniu de la dezafectarea uneia dintre cele mai vechi cai ferate din vestul tarii, ...
Dealer de cocaina din Petrosani, arestat
Nicolae Andrei Lacatus (foto), din Petrosani, a fost arestat preventiv, fiind acuzat de trafic de ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor