Cetatean romano-german judecat, la Hunedoara, pentru spalare de bani

   

Un barbat cu cetatenie romana si germana, cu domiciliul in Germania, care este acuzat de spalare de bani intr-un dosar in care este acuzat ca a dobandit 7.000 de de monede si 800 de alte artefacte arheologice sustrase din situri din din judetele Constanta si Tulcea, va fi judecat de magistratii Tribunalului Hunedoara. Potrivit evaluarii efectuate in dosar, valoarea bunurilor ridicate si indisponibilizate se ridica la suma de 400.000 de euro.
Potrivit rechizitoriului, in perioada 2009 - 14 octombrie 2015, Constantin Paslaru, cetatean roman si german, cu domiciliul in Germania, a dobandit si detinut un lot de 7005 monede si 806 bunuri arheologice, cunoscand ca acestea provin din savarsirea de infractiuni, iar dupa efectuarea unor operatiuni specifice de curatare, restaurare si conservare, a schimbat o parte dintre ele in piese de colectie, in vederea tranzactionarii acestora pe piata internationala de antichitati, prin ascunderea si disimularea originii lor ilicite.

Artefactele erau sustrase din siturile arheologice din judetele Constanta si Tulcea, in urma efectuarii unor detectii neautorizate de catre o grupare infractionala, care apoi le transfera in strainatate, catre Paslaru, in vederea valorificarii lor. Dupa procedurile de curatare mecanica si chimica, cu rolul de a ascunde originea lor ilicita, artefactele erau destinate a fi tranzactionate prin intermediul platformelor din mediul online sau la targuri locale catre diversi cumparatori din Germania sau din alte tari.

Banii obtinuti pe artefacte, transferati unor braconieri din tara

O parte din banii rezultati erau transferati catre braconierii de situri arheologice din Romania, prin intermediul unor companii financiare ce permit transferul de bani lichizi la distanta fara utilizarea unor conturi bancare, destinatari fiind persoane interpuse indicate de autorii infractiunilor de furt. "Finalizarea cauzei se datoreaza excelentei cooperari internationale cu autoritatile judiciare germane, ca urmare a executarii unor cereri de asistenta judiciara in materie penala vizand, printre altele, efectuarea de perchezitii domiciliare simultane la mai multe locatii din Germania si Romania, in urma carora au fost identificate si indisponibilizate monedele si artefactele de provenienta ilicita", se arata in comunicatul remis de Parchetul General.

Au furat artefacte ce valoreaza sute de mii de euro

Potrivit unui raport de expertiza numismatica efectuat in cauza, lotul de 7005 monede indisponibilizat este alcatuit in majoritate din monede grecesti de epoca imperiala din cetatile Tomis si Callatis, monede din Istros (Histria), monede grecesti autonome, denari si antoninieni romani, precum si monede de bronz de tip Lysimach si monede de tip Filip II din argint. In ce priveste celelalte bunuri arheologice indisponibilizate, printre acestea se numara un grup compact de 55 varfuri de sageata (semne premonetare specific dobrogene din sec. V a. Chr.), un pumnal akinakes (o piesa arheologica rara), pandantive crepundia, obiecte de podoaba, piese de harnasament, sigilii, fibule, inele etc.

Majoritatea artefactelor fac parte din Patrimoniul cultural national, putand fi incadrate o parte in categoria Tezaur, o parte in categoria Fond al Patrimoniului cultural national.
Miercuri, 13 Iunie 2018, ora 05:05
Sursa: Servus Hunedoara

Articol citit de 56 ori


Servus Hunedoara
Cele mai citite stiri
Tanar din Deva arestat pentru bataie pe o terasa din centrul orasului
Un tanar de 25 de ani din Deva a ajuns in spatele gratiilor, dupa ce a agresat un barbat din Zalau. ...
Zeci de deveni au protestat in centrul orasului
Si devenii s-au alaturat, la final de saptamana, mitingului diasporei organizat in capitala, iar ...
VIDEO Samanul canadian din Muntii Orastiei terorizat de satenii abrutizati de alcool. De ce au tabarat peste el cu parii in fata sotiei
Stepehen Izreal, un canadian care s-a mutat cu sotia sa in Muntii Orastiei, in satul de la poalele ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor