"Exponatul lunii" la muzeul din Deva

   

Magdalena Serban
Specialistii Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane Deva (MCDR) va invita sa cunoasteti, in cadrul proiectului "Exponatul lunii", o reprezentare sculpturala din bronz a unei maini, ce reda stralucirea Coloniei Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa. Descoperirea dateaza de la inceputul secolului XX, fiind facuta in zona templului Zeitei Nemesis, adorata in mediul militar pentru ca intruchipa razbunarea si asigura norocul.

,,...reprezinta mana stanga, cu o parte din antebrat, a unui monument de dimensiuni eroice (o data si jumatate mai mare fata de dimensiunile naturale umane). Degetul mare si aratatorul sunt intinse, de unde se presupune ca ar fi purtat o lance, iar piesa prezinta urme de reparatii. Este o lucrare reusita care se remarca prin acuratete, cele mai mici detalii (liniile palmei, ale falangelor sau tendoanelor) fiind usor vizibile. Aceste observatii pledeaza pentru incadrare cronologica in secolul al II-lea d. Chr. In ceea ce priveste locul de confectionare, se presupune ca este o piesa de import, creatie a unora dintre atelierele care functionau in regiunile centrale ale Imperiului, in special in Italia, pe teritoriul Provinciei fiiind descoperite numeroase asemenea artefacte. Foarte probabil, in anii tulburi ai crizei din vremea Imparatului Gallienus (260 - 268), zona capitalei Provinciei Dacia a fost vandalizata, statuile de bronz fiind smulse de la locul lor pentru a fi topite, sediile diferitelor corporatii jefuite, iar intreaga metropola a sfarsit prin a fi abandonata", sustin reprezentantii MCDR Deva. De amintit ca portile institutiei sunt deschise pentru vizitatori de marti pana duminica, in intervalul orar 10-18.
Marti, 04 Septembrie 2018, ora 19:36
Sursa: Mesagerul Hunedorean

Mesagerul Hunedorean
Cele mai citite stiri
Seful USR Deva, dat afara din partid!
Adrian Moldovan (foto) a fost indepartat de la sefia USR Deva si a fost dat afara si din ...
Accident cumplit cu motocicleta pe soseaua Hateg - Caransebes. Un tanar a murit, prietena sa se zbate intre viata si moarte
Un accident grav s-a petrecut duminica seara pe soseaua Hateg - Caransebes (Drumul National ...
Razvan Cuc: Saptamana aceasta deschidem Lotul 3 al Autostrazii Lugoj-Deva
Adriana Nastase Ministrul demis al Transporturilor, Razvan Cuc (foto), a afirmat ieri, intr-o ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor