O fotografie de la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia, expusa la muzeul devean

   

Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva (MCDR) aduce in atentia celor interesati, la categoria "Exponatul lunii", o piesa ce poate fi admirata in spatiul special amenajat la intrarea in Palatul Magna Curia, mai exact o fotografie reprodusa dupa un cliseu original.
"Piesa a intrat in patrimoniul institutiei noastre in anul 1976, in cadrul unei donatii consistente facute de catre fostul capitan Valeriu Pascu, din Regimentul 64 Infanterie Orastie. Prin acest demers expozitional, Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva doreste sa marcheze 99 de ani de la momentul 1 Decembrie 1918, oferind publicului o piesa de reala valoare. In fotografie, donatorul, pe atunci locotenentul Valeriu Pascu, din Regimentul 64 Infanterie Orastie, se gaseste in spatele altui hunedorean celebru, dr. Aurel Vlad din Orastie, in timpul discursului pe una din tribunele amplasate la Alba Iulia, prin care se aducea la cunostinta celor prezenti mesajul delegatilor la Marea Adunare Nationala care adoptase Rezolutia Unirii.

Potrivit mentiunilor, este vorba chiar despre tribuna principala. In catalogul-inventar figureaza urmatoarea consemnare: *Obiecte donate de Pascu Valeriu, fost combatant, care a indeplinit functia de port-drapel al garzii nationale din Orastie, participant la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia (Adresa actuala: str. Aurel Vlaicu, nr. 34, Sector II, Bucuresti)*", se arata in comunicatul reprezentantilor MCDR. (M.Serban)
Duminica, 03 Decembrie 2017, ora 19:38
Sursa: Mesagerul Hunedorean

Mesagerul Hunedorean
Cele mai citite stiri
Accident mortal pe soseaua Hateg - Petrosani
Un accident rutier a avut loc, sambata, in jurul orei 8 dimineata, pe Drumul National 66, intre ...
Gest golanesc facut de Costel Avram: a imbrancit o jurnalista care a venit sa ii puna intrebari
Natalia Bumbac, jurnalista la publicatia Ziar de Hunedoara, a trecut, vineri, prin momente de ...
VIDEO Cea mai spectaculoasa arteziana din judet intra in functiune. Au fost facute ultimele probe tehnice
Cea mai spectaculoasa fantana arteziana din municipiul Deva a fost testata la sfarsit de saptamana, ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor