O fotografie de la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia, expusa la muzeul devean

   

Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva (MCDR) aduce in atentia celor interesati, la categoria "Exponatul lunii", o piesa ce poate fi admirata in spatiul special amenajat la intrarea in Palatul Magna Curia, mai exact o fotografie reprodusa dupa un cliseu original.
"Piesa a intrat in patrimoniul institutiei noastre in anul 1976, in cadrul unei donatii consistente facute de catre fostul capitan Valeriu Pascu, din Regimentul 64 Infanterie Orastie. Prin acest demers expozitional, Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva doreste sa marcheze 99 de ani de la momentul 1 Decembrie 1918, oferind publicului o piesa de reala valoare. In fotografie, donatorul, pe atunci locotenentul Valeriu Pascu, din Regimentul 64 Infanterie Orastie, se gaseste in spatele altui hunedorean celebru, dr. Aurel Vlad din Orastie, in timpul discursului pe una din tribunele amplasate la Alba Iulia, prin care se aducea la cunostinta celor prezenti mesajul delegatilor la Marea Adunare Nationala care adoptase Rezolutia Unirii.

Potrivit mentiunilor, este vorba chiar despre tribuna principala. In catalogul-inventar figureaza urmatoarea consemnare: *Obiecte donate de Pascu Valeriu, fost combatant, care a indeplinit functia de port-drapel al garzii nationale din Orastie, participant la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia (Adresa actuala: str. Aurel Vlaicu, nr. 34, Sector II, Bucuresti)*", se arata in comunicatul reprezentantilor MCDR. (M.Serban)
Duminica, 03 Decembrie 2017, ora 19:38
Sursa: Mesagerul Hunedorean

Articol citit de 104 ori


Mesagerul Hunedorean
Cele mai citite stiri
Imagini aeriene de pe Lotul trei al Autostrazii Lugoj - Deva. Cand va fi inaugurat
Asociatia Pro Infrastructura a publicat imagini aeriene de pe Lotul 3 al Autostrazii Lugoj - Deva, ...
Singurul candidat pentru sefia Politiei Locale Deva nu s-a prezentat la concurs
Surpriza la concursul pentru postul de director al Politiei Locale Deva. Singurul candidat care s-a ...
Procuror hunedorean afectat de OUG pe legile justitiei
Adriana Nastase Potrivit deciziei Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor