O sculptura din bronz a unei maini din capitala Daciei Romane, la MCDR

   

Sapaturile arheologice scot la lumina zeci, sute, chiar mii de fragmente din trecutul nostru. Una dintre aceste obiecte poate fi admirat la Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane din Deva. Este vorba despre o sculptura din bronz a unei maini din capitala Daciei Romane. Obiectul a fost descoperit la inceputul secolului XX, iar acum poate fi vazut de toata lumea intr-un loc special amenajat la MCDR.
Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva propune vizitatorilor, incepand cu data de 1 septembrie, o noua piesa in cadrul proiectului intitulat "Exponatul lunii", piesa ce poate fi admirata in spatiul special amenajat la intrarea in Palatul Magna Curia. Exponatul lunii septembrie prezinta un crampei din stralucirea si bogatia de altadata a capitalei Daciei Romane, Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, fiind vorba despre o reprezentare sculpturala din bronz a unei maini.

Descoperit in zona templului Zeitei Nemesis

Fragmentul a fost descoperit la inceputul secolului XX, in zona templului Zeitei Nemesis, care era adorata in mediul militar deoarece intruchipa razbunarea si asigura norocul, si reprezinta mana stanga, cu o parte din antebrat, a unui monument de dimensiuni eroice. Mana are o dimensiune de o data si jumatate mai mare fata de dimensiunile naturale umane. Degetul mare si aratatorul sunt intinse, de unde se presupune ca ar fi purtat o lance, iar piesa prezinta urme de reparatii.

Este o lucrare reusita care se remarca prin acuratete, cele mai mici detalii, cum ar fi liniile palmei, ale falangelor sau tendoanelor, fiind usor vizibile. "Aceste observatii pledeaza pentru incadrare cronologica in secolul al II-lea d. Chr. In ceea ce priveste locul de confectionare, se presupune ca este o piesa de import, creatie a unora dintre atelierele care functionau in regiunile centrale ale Imperiului, in special in Italia, pe teritoriul Provinciei fiiind descoperite numeroase asemenea artefacte. Foarte probabil, in anii tulburi ai crizei din vremea Imparatului Gallienus (260 - 268), zona capitalei Provinciei Dacia a fost vandalizata, statuile de bronz fiind smulse de la locul lor pentru a fi topite, sediile diferitelor corporatii jefuite, iar intreaga metropola a sfarsit prin a fi abandonata", spun reprezentantii MCDR Deva.

Sculptura poate fi admirata pana la finele acestei luni.
Miercuri, 05 Septembrie 2018, ora 05:05
Sursa: Servus Hunedoara

Servus Hunedoara
Cele mai citite stiri
Masina cuprinsa de flacari in centrul Devei
Un autoturism a luat foc, in mers, intr-o zona centrala a municipiului Deva. Incendiu, care ar fi ...
Sentinta definitiva pentru soferul de 18 ani care a ucis o eleva pe trecerea de pietoni. Tanarul a recunoscut faptele
Magistratii au pronuntat sentinta definitiva pentru tanarul de 18 ani care a ucis o adolescenta din ...
Peste 600 de soferi sanctionati pentru utilizarea telefonului mobil la volan
Soferii care sunt prinsi ca vorbesc la telefonul mobil in timp ce se afla la volan vor primi amenzi ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor