Zeci de romani care traiesc intr-o tabara improvizata in centrul Bruxelles-ului au impresionat Belgia

Miercuri, 02 Noiembrie 2016, ora 15:39
13864 citiri
Zeci de romani care traiesc intr-o tabara improvizata in centrul Bruxelles-ului au impresionat Belgia
Foto: captura video YouTube

Romanii dintr-o tabara improvizata construita intr-un parc din centrul Bruxelles-ului sunt subiectul unui reportaj difuzat de postul de televiziune RTBF, care prezinta conditiile mizere in care locuiesc acestia.

Povestea lor a impresionat autoritatile din capitala europeana, care incearca sa le gaseasca locuinte adecvate inainte de sosirea iernii, dar si locuitorii din oras, care au inceput sa le doneze hrana si haine.

Circa 40 de romani, dintre care aproximativ jumatate copii, locuiesc in baraci construite din lemn, OSB (fasii lungi de furnir) si plastic, intr-un parc din centrul Bruxelles-ului.

Ei se incalzesc la sobe improvizate si au curent electric de la un generator care functioneaza cu intreruperi.

"In fiecare zi sunt trista pentru copilul meu. In fiecare zi plang pentru copilul meu. Pentru ca nu am mancare, nu am loc de munca, nu am baie", spune o femeie cu un copil in brate.

Fiecare dintre adulti are cate o sarcina in tabara improvizata: de la stransul lemnelor pentru sobele improvizate la mers la cersit, pentru a face rost de bani.

Romanii sustin ca isi cauta de lucru, dar nu au gasit nimic deocamdata. Cea mai mare teama a lor este ca la iarna va fi foarte frig in baraci.

Oamenii spun ca au ajuns in Belgia in urma cu doua luni si trei saptamani, dupa ce inundatiile le-au distrus casele din Romania.

"Este mai bine" in tabara din Bruxelles, decat in Romania, spune unul dintre romani, adaugand ca nu se va mai intoarce in tara noastra.

"Aici avem baraci, in Romania nu (...). Aici am gasit toate astea (materialele pentru constructia baracilor - n.red.) pe strada. Cineva le-a aruncat, eu le-am luat si mi-am facut baraca. In Romania nu am asa ceva, nu am gasit", explica un altul.

La finalul reportajului, romanii transmit un mesaj poporului belgian. "Multumim pentru ca ne lasati sa stam aici, le multumesc tuturor celor care ne dau ceva, de mancare, sa ne apere de frig (...). Multumesc pentru tot", spune o femeie din tabara.

Reprezentantii ONG-ului "L'appel du Coeur" au descoperit tabara in urma cu circa o saptamana si de atunci incearca sa-i ajute pe ocupanti. De asemenea, locuitorii din jur s-au mobilizat pentru a le oferi haine si mancare.

La randul lor, autoritatile locale "lucreaza pentru a gasi o solutie permanenta pentru familiile implicate", a spus marti purtatorul de cuvant al primarului Yvan Mayeur, Fabrice Voogt. El a precizat ca spera sa le poata oferi cazare adecvata inainte de sosirea frigului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#tabara romani sinistrati inundatii Bruxelles, #tabara romani Bruxelles, #reportaj tabara romani Belgia , #Belgia romani