Romanca, politician in Canada: Si aici e coruptie, dar nu se cearta nimeni si nu sunt demisi procurori

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 29 Octombrie 2013, ora 10:39
9778 citiri
Romanca, politician in Canada: Si aici e coruptie, dar nu se cearta nimeni si nu sunt demisi procurori

Magda Popeanu, romanca plecata de 21 de ani din Romania, candideaza pentru un post de consilier la alegerile municipale din 3 noiembrie, la Montreal, in Canada. Si, potrivit sondajelor, are sanse foarte mare sa castige.

Este presedintele executiv al Projet Montreal, un partid mai nou pe scena politica din metropola canadiana, a carui particularitate este ca are cei mai multi candidati cu masterat si doctorat. Ma refer la materate si doctorate reale.

Din discutia cu Magda Popeanu am inteles din nou ca lumea politica are aceleasi probleme peste tot, ca niciunde nu lipsesc coruptia si clientelismul, ca notiunea de mafie este universala. Diferenta este felul in care populatia si presa se raporteaza la ele.

Magda Popeanu a luat decizia sa plece din tara in 20 mai 1990, pentru a nu retrai destinul dureros marcat de comunism al familiei sale. Atunci a realizat "ca Romania pleaca intr-o directie in care eu nu mai vedeam o iesire pentru urmatorii 40-50 de ani, si nu 20 cum se prevazuse. O clica de politiceni mi-au omorat speranta unei paci sociale care asigura o viata decenta tuturor. Da, doream o viata decenta, in care sa ma realizez prin munca si devotament si care sa-mi permita sa-i las copilului meu, in afara de stabilitate materiala si o viata sociala bazata pe respect si umanism".

Bunicii Magdei Popeanu fusesera dusmani ai poporului: "unul dintre bunici, participant la primul razboi mondial, 7 ani prizonier in Bulgaria, a fost improprietarit de regina. A pierdut tot, comunistii i-au confiscat pamanturile pe care le-a obtinut prin suferinta si sacrificii, a fost considerat chiabur, apoi a devenit membru al CAP... saracie si munca. Celalalt bunic a construit cu mainile lui o presa de ulei in buza Dorohoiului sperind sa faca un viitor copiilor lui. Razboiul nu l-a afectat, dar au venit comunistii, i-au darimat moara, l-au trecut la chiaburi si l-au persecutat pana a murit la 62 de ani, cum spun romanii, de inima grea".

Parintii Magdei Popeanu au fost persecutati si dati afara din scoli ca urmasi de chiaburi, au plecat departe de Iasi pentru cativa ani ca sa le sterga urmele, dupa care s-au reintors ca sa-si termine scolile. "Au muncit 40 de ani sub comunism reusind sa se realizeze, in felul lor, si sa-mi asigure o viata decenta. 'Revolutia' i-a gasit aproape in pragul pensionarii si s-au trezit cu pensii de 200 - 300 de euro.

Pe mine, ce ma astepta, sa muncesc toata viata, sa-mi construiesc sperante, sa doresc sa-mi ajut copilul si el sa o ia din nou de la capat, ca generatiile precedente? Nu, multumesc, am decis sa-mi dau o sansa si sa ies din ciclul de < reboot > la fiecare generatie. In plus, noroiul improscat in toate directiile ma deprima si ma facea sa-mi pierd, inca odata, speranta intr-o lume mai buna, mai generoasa si mai civilizata.", povesteste Magda Popeanu.

A absolvit in 1980 Facultatea de Electronica in Iasi, iar la 26 de ani a fost numita sefa sectiei de reparatie si intretinere de comenzi numerice pe Moldova in cadrul IIRUC Bucuresti. Acolo a lucrat pana la plecarea din tara, in 1992.

Odata ajunsa in Montreal, si-a gasit serviciu in 3 zile, intr-o companie care vindea si depana computere. Din 1993 a inceput sa predea informatica (hardware, software si networking) intr-un centru de formare profesionala. Pentru a putea obtine brevetul de profesor a trebuit sa urmeze o specializare. Dupa 15 ani de predare, a mai facut un pas - o diploma de ciclu doi ca specialist in organizare scolara in invatamant tehnic. De doi ani este director adjunct in acelasi centru profesional si din nou la studii pentru a obtine o diploma de ciclu doi, dar de data aceasta in gestiunea institutiilor scolare. Si desigur, face politica. Are timp si energie pentru toate. Exact energia pe care in 1990 simtea ca o pierde.

Cea mai grea incercare a adaptarii la noua societate a fost un fel de reinventare: "in primii ani trebuie sa te deconstruiesti si sa te reconstruiesti dupa alte valori. In fond, este o chestiune de alegere personala, pe care trebuie sa o asumi deplin ca sa nu te simti rejectat sau sa ti se para totul foarte dificil."

Am intrebat-o pe Magda Popeanu daca dupa aceasta reinventare se simte romanca sau canadianca: "Sunt romanca, care traieste in Canada, in cel mai multietnic cartier din Montreal si care pune pret pe ceea ce ne aseamana in umanitatea noastra (nevoia de hrana, de caldura, de dragoste, de educatie etc.) si nu ceea ce ne diferentiaza (limba, cultura, religia, valorile, calitatile, defectele etc.) ".

Acum Magda Popeanu este in campanie electorala. Aceea care in Romania inseamna pungi de mancare, galeti, purcei, ligheane, orice se poate da ca mita, pe orice se poate vinde un vot. Cum arata o campanie electorala in Canada?

"O campanie municipala la Montreal este foarte interesanta. In partidul pentru care candidez, Projet Montreal, incepand din ianuarie se porneste consultarea populatiei si a persoanelor mai implicate asupra catorva subiecte de interes (transport, dezvoltare durabila, democratie si guvernanta, dezapezire, etc.). In urma unui proces de consultare care dureaza 3-4 luni se redacteaza platforma electorala. In perioada premergatoare alegerilor incepe organizarea pe teren.

Toti candidatii se duc din usa in usa - porte a porte sau door-to-door, depinde in care din cele doua limbi oficiale vorbesti - si incearca sa gaseasca suporteri. Intre timp o adevarata organizatie de voluntari incepe sa functioneze pentru a ajuta candidatul. Ei se ocupa de comunicate, organizare de evenimente, finantare, mobilizare, organizarea bazelor de date, apeluri telefonice, organizarea zilei de vot, etc. Pentru ca, chiar daca ai votanti care te apreciaza, daca nu reusesti sa-i identifici si mai ales sa-i scoti in ziua de votare, nu ai sanse sa cistigi. Asta se numeste aici o 'organizatie electorala'. Oricum, lumea este civilizata si as zice entuziasmata de acest act democratic important."

Si orice campanie costa foarte multi bani, bani care in Canada sunt adunati din donatii deductibile din impozit. De exemplu dintr-o donatie de 140 de dolari, 74% se poate deduce din impozit. Asa ca fiecare donator are tot interesul sa pastreze sumele albe pentru a diminua cheltuiala.

Dar finantarea cu mult mai transparenta decat in Romania, interesul cu mult mai mare pentru proiect si solutie nu scutesc nici politica din Canada de coruptie si clientelism. "Trecem in Montreal printr-o perioada foarte dificila politic pentru ca o comisie de ancheta guvernamentala a dezvaluit implicatia Mafiei in afacerile orasului. In cadrul acestei comisii ni s-a confirmat public ca Mafia este implicata in acordarea contractelor, ca exista coliziune in atribuirea contractelor si ca multi politicieni sunt implicati.

Foarte mult clientelism exista chiar in grupurile comunitare care sunt finantate in parte de municipalitate. Comisia este in curs, dar nu se cearta nimeni si nici nu s-au demis procurori. Totusi, trebuie sa recunoastem ca atmosfera este tensionata. Avantajul meu este ca nu am nici un 'elastic agatat de spate', adica nu reprezint decat interesele cetatenilor care traiesc si muncesc in acest district."

Neimplicarea partidului Magdei Popeanu in acestea scandaluri de coruptie au fost un argument important pentru cresterea in optiunile de vot, pentru acolo integritatea este un criteriu important de vot, infractorii nu sunt votati.

Ce se intampla in Canada daca promisiunile electorale sunt inselate? "Nu vreau sa va dezamagesc, dar nici aici nu se intampla nimic daca nu-ti tii promisiunile. Totusi, mai ales in ultimii ani, mediile vizuale si scrise fac excelente anchete si analize. Doresc sa cred ca aceste analize influenteaza votul", spune Magda Popeanu.

Canadienii nu au rezerve sa voteze o romanca: "In districtul electoral in care ma prezint am pe listele electorale 22 000 de electori. Din acestia, sunt aproape 600 de romani. Districtul este majoritar francofon, locuit de persoane care majoritar sunt chiriasi, dar destul de burghez pentru ca teritoriul sau sunt doua universitati si trei spitale mari. Statistic, proprietarii si persoanele peste 55 de ani voteaza in numar mare. De asemenea, dupa statisticile pe care le-am facut la celelalte alegeri romanii voteaza in proportie de 15 %, ca de altfel si alte comunitatii. Deci, contez pe votul celor care ies in numar mare la vot."

Deocamdata Magdan Popeanu nu isi pune problema revenirii in tara....nici macar in vacante: "Nu stim niciodata ce surprize ne poate rezerva viata si am invatat sa nu spun nu niciodata. In situatia in care sunt actualmente, adica foarte activa in viata sociala si cu toata mica mea familie aici, nici macar vacante nu pot sa-mi planific in Romania."

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#diaspora Canada, #politician roman Canada , #diaspora Canada