Amnesty: Mutarea rromilor din taberele din Italia le incalca drepturile

Joi, 11 Martie 2010, ora 14:59
1038 citiri
Amnesty: Mutarea rromilor din taberele din Italia le incalca drepturile
Foto: Arhiva

Amnesty International cere autoritatilor italiene sa revizuiasca un controversat plan de asigurare de adaposturi pentru nomazi care a dus, pe de o parte, la indepartarea fortata a sute de rromi si care, pe de alta parte, incita mii de alti membri ai etniei sa vina in Italia in urmatoarele luni.

Intr-un raport intitulat "Raspunsul gresit - Planul Nomad al Italiei incalca dreptul de a avea un adapost", Amnesty Internatiinal avertizeaza ca programul, care a inceput in iulie 2009, nu respecta drepturile a mii de membri ai comunitatii rroma. Organizatia estimeaza ca intre 12.000 si 15.000 de rromi locuiesc in si in jurul Romei, dintre care multi provin din Romania.

Masura urmareste distrugerea a peste 100 de adaposturi improvizate ale rromilor instalate in diferite puncte din capitala italiana, astfel incat 6.000 de persoane ar urma sa fie mutate in numai 13 tabere, noi sau extinse, situate la periferia capitalei. Planul va lasa probabil peste 1.000 de rromi fara adapost, potrivit Amnesty International.

"Aceste masuri trebuie regandite urgent. Familiile rrome din capitala italiana risca acum sa-si piarda bunurile, contactele sociale, accesul la munca si la serviciile de stat", a declarat Ignacio Jovtis, expert pentru Italia la Amnesty International.

"Exista, de asemenea, riscul ca implementarea acestui plan sa fie folosita drept model pentru indepartari fortate in alte regiuni italiene. Indepartarile fara consultarea preliminara si fara oferirea unei alternative adecvate de cazare pentru toti cei afectati constituie o incalcare a drepturilor omului", avertizeaza Amnesty International.

In ultimele luni, sute de familii rrome au fost deja indepartate din cel putin cinci tabere diferite.

"Multi membri ai comunitatii rrome locuiesc in baraci si adaposturi improvizate lipsindu-le conditii igienice de baza. Actuala situatie este rezultatul anilor de neglijare, al politicilor neadecvate si al discriminarii din partea administratiilor care s-au succedat. Incercarea de a remedia aceasta situatie este, in sine, binevenita, iar conditiile de trai ale multor rromi se vor imbunatati. Dar planul este incomplet si risca sa inrautateasca situatia pentru multi romi. Este un raspuns gresit", considera Ignacio Jovtis.

"In loc sa le ofere rromilor acces la un adapost adecvat, autoritatile ii imping catre tabere mai indepartate, ceea ce sporeste obstacolele si discriminarea atunci cand este vorba sa-si gaseasca o slujba care sa le permita sa aiba propria locuinta", adauga expertul.

In aceste conditii, Amnesty International crede ca, in actuala sa forma, Planul Nomad nu ofera garantia ca nu exista discriminare impotriva anumitor grupuri.

Dintre rromii estimati ca ar fi prezenti in regiunea rroma, circa 3.000 sunt Sinti italieni. Incepand din anii '60 multi rromi au venit in Italia din fostele state iugoslave. O mare parte dintre ei au acum permise de sedere si multi dintre copiii lor sunt cetateni italieni.

De asemenea, in ultimii zece ani un numar semnificativ de rromi au venit din noile state membre UE, in special din Romania. Majoritatea locuiesc in adaposturi ilegale.

In ultimii ani, reaminteste Amnesty, autoritatile italiene au luat masuri discriminatorii care au contribuit la stigmatizarea populatiei. Indepartarile fortate au devenit mai frecvente, mai ales dupa acordurile de securitate incheiate de guvernul central cu diferite autoritati locale.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Italia incalca drepturile rromilor, #raport Amnesty Italia , #diaspora romana