Apelativul "roman" a ajuns o insulta in Italia

Joi, 18 Decembrie 2008, ora 08:44
2618 citiri
Apelativul "roman" a ajuns o insulta in Italia

Potrivit unui studiu sociologic realizat in scolile din Torino, Italia, copiii emigrantilor se integreaza mai greu la scoala si deseori sunt tratati cu raceala de catre colegii lor italieni.

In cercetare au fost implicati adolescentii care frecventeaza diferite licee din oras si tinerii care urmeaza cursurile de formare profesionala, straini si italieni, scrie Adevarul.

"Italienii ii vad pe romani ca pe cei care fura si ucid sau pe marocani ca pe distribuitorii de droguri. Chiar si apelativul << roman >> este folosit in situatii ironice sau jignitoare. Elevii italieni spun ca pentru ei folosirea termenului de << roman >> este normala, pe cand elevii romani il percep ca pe o jignire. In plus, pentru romanii prezenti in Italia de multi ani este o povara faptul ca se simt << straini >> atat in tara de origine, cat si in tara in care traiesc acum", a explicat una dintre autoarele studiului.

"Exista in interiorul fiecarei clase situatia in care elevii romani stau separati de colegii lor italieni, marocani sau sud-americani. Nu sunt dusmani, dar nu sunt nici prieteni", a adaugat cercetatoarea. Acelasi studiu arata ca adolescentii emigranti sunt mai maturi decat colegii lor, tocmai datorita experientei migratiei.

"Bazele viitorului ar trebui construite chiar acum. Una dintre legile necesare este cea a acordarii cetateniei copiilor nascuti in Italia. Acest lucru ar fi pentru ei un semnal puternic de integrare", spune sociologul Francesco Ciafaloni. "Italia este pentru copiii acestia ca o mama vitrega.

Cei 200.000 de copii nascuti in Italia din parinti straini nu au primit cetatenie italiana la nastere, iar celor care sunt extracomunitari le expira permisul de sedere, riscand sa fie trimisi intr-o tara pe care nu au cunoscut-o niciodata.

"Nicio imbunatatire in legatura cu discriminarea in Italia" este concluzia raportului pe anul 2007 al European Network Against Racism (ENAR). Unul dintre cele mai grave aspecte imputate Italiei este perceptia negativa a presei vizavi de emigratie.

Studiul care a durat mai multe saptamani a fost realizat la initiativa asociatiei "Oltre il razzismo" (n.r. - Dincolo de rasism) din Torino, sub indrumarea sociologului Francesco Ciafaloni, iar autorii au prezentat, saptamana trecuta, intr-o conferinta de presa, primele concluzii.

Încăierare între doi profesori și elevi de clasa a 7-a, la o școală din Bacău. Scandalul a fost filmat de colegi VIDEO
Încăierare între doi profesori și elevi de clasa a 7-a, la o școală din Bacău. Scandalul a fost filmat de colegi VIDEO
ISJ Bacău a demarat verificări la Liceului Tehnologic din Răchitoasa, după ce într-o şcoală generală care aparţine de acest liceu a fost filmat un incident aparent violent în care sunt...
Doi elevi de liceu, în arest preventiv după ce au bătut pe stradă un coleg. Starea în care se află victima
Doi elevi de liceu, în arest preventiv după ce au bătut pe stradă un coleg. Starea în care se află victima
Cei doi elevi care au bătut pe stradă un coleg de la acelaşi liceu, acesta fiind transportat la spital, au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, se precizează într-un comunicat de presă...
#rasism, #elevi, #emigranti romani, #Italia , #diaspora romana