Cristian David ii ajuta pe rromii amprentati doar dupa verdictul UE

Vineri, 18 Iulie 2008, ora 13:29
950 citiri
Cristian David ii ajuta pe rromii amprentati doar dupa verdictul UE

Ministrul de Interne Cristian David a afirmat, in timpul vizitei oficiale de joi de la Roma, ca autoritatile romane asteapta verdictul UE pentru a vedea in ce masura "amprentarea si decretul sigurantei publice respecta dreptul cetatenilor comunitari, cum sunt romanii".

"Guvernul Romaniei este deschis sa colaboreze. Insa pana nu avem raspunsul de la UE nu putem sa ne pronuntam", a declarat David, citat de cotidianul Adevarul, in editia electronica.

Ministrul italian de Interne, Roberto Maroni, sustine ca propune acordarea cetateniei italiene tuturor copiilor rromi orfani din taberele care fac obiectul prezentei amprentari.

"Ordonanta privind recensamantul taberelor de nomazi" a trecut de camera inferioara a Parlamentului de la Roma, urmand sa fie adoptata si de Senat. Insa, dupa cum a aratat si liderul opozitiei, Walter Veltroni, ea nu isi mai are temeiul legal, din moment ce a fost aprobat un amendament care stipuleaza ca, incepand cu 2010, toti cetatenii italieni vor fi amprentati pentru noile carti de identitate.

Capitala italiana este primul oras in care se va pune in practica recensamantul rromilor din tabere. Demararea actiunii de amprentare este prevazuta pentru inceputul saptamanii urmatoare. 10.000 de rromi, adulti si copii, vor fi supusi acestei proceduri.

Operatorii Crucii Rosii din Italia sunt cei care vor pune in practica recensamantul si vor fi in numar de 100. Ei vor actiona in grupuri mici, insotiti de politisti in civil, al caror singur rol este de a supraveghea buna desfasurare a procesului.

Desi recensamantului i se da o forma civilizata, el nu este optional. Cei care refuza sa treaca prin aceasta procedura vor fi preluati de catre fortele de ordine.

Operatorii Crucii Rosii din Italia vor fi dotati cu aparatura necesara atat inregistrarii datelor personale, cat si desfasurarii unui chestionar individual. Datele preluate vor fi: numele, prenumele, nationalitatea, istoricul medical, familia, experienta profesionala.

Rezultatul imediat cel mai important al amprentarii este eliberarea cartii de sanatate in baza careia se poate solicita asistenta medicala gratuita in spitalele publice. De asemenea, un alt efect urmarit este monitorizarea situatiei vaccinurilor la copii si preinscrierea acestora pentru anul scolar urmator.

Cristian David: Exista un decalaj intre autoritati si infractori in privinta tehnologiei

Lupta lui Cristian David cu infractiunile se da si pe frontul national, nu doar in strainatate. Ministrul Internelor si Reformei Administrative a recunoscut, vineri, ca exista un decalaj intre autoritati si structurile infractionale in ceea ce priveste tehnologia.

"Viteza de schimbare a tehnologiei ne pune in decalaj fata de structurile infractionale, care au acces la tehnologie. De aceea, in ultima vreme se inregistreaza tot mai multe fraude informatice", a declarat ministrul Cristian David.

David a mai vorbit despre legatura care exista intre spalarea banilor si finantarea actiunilor de terorism precizand ca "Romania, cu siguranta, nu este o tara finantatoare de terorism".

Cristian David a aratat ca "prin semnarea tratatului de aderare la Uniunea Europeana, Romania si-a asumat obligatia de a aplica aquis-ul comunitar", ceea ce a devenit "prioritatea 0" pentru statul roman.

David a participat, vineri, la conferinta "Un pas inainte in procesul de integrare a Romaniei in UE: armonizarea deplina a legislatiei de prevenire si combatere a spalarii banilor si finantarii terorismului la standardele europene".

Sora lui Mircea Badea a făcut anunțul neașteptat. Nu se mai poate trăi aici. Sunt jafuri cu kalașnikoave!
Sora lui Mircea Badea a făcut anunțul neașteptat. Nu se mai poate trăi aici. Sunt jafuri cu kalașnikoave!
Sora lui Mircea Badea, Naty, a anunțat pe rețelele sociale că nu se mai poate trăi în țara unde s-a mutat în 2021. Naty Badea, corespondent Antena 3, s-a mutat în 2021 în Italia,...
Anchetă uriașă în Italia, cu privire la agresarea unor minori aflați în închisoare. „Acte de tortură, abuz de putere, violențe sexuale”
Anchetă uriașă în Italia, cu privire la agresarea unor minori aflați în închisoare. „Acte de tortură, abuz de putere, violențe sexuale”
Treisprezece gardieni de închisoare au fost arestaţi luni, 22 aprilie, în Italia, fiind acuzați de agresarea unor minori încarceraţi la Milano, iar alţi opt gardieni au fost suspendaţi....
#roman, #Italia, #rrom, #Roma, #Cristian David, #amprentare, #amprenta , #diaspora romana