Editorial: Salutul romanesc cu mana intinsa. Peste falci

Miercuri, 21 Aprilie 2010, ora 08:01
5957 citiri
Editorial: Salutul romanesc cu mana intinsa. Peste falci

Demnitatea nu tine de foame, dar te ajuta uneori sa ai impresia ca esti harnic, si exersand munca, chiar reusesti sa-ti placa. Si devii eficient. Asa ca reactia iute a Ambasadei Romaniei la Paris fata de cele petrecute intr-o emisiune de divertisment unde niste comici in cautare de haz facil au inventat salutul romanesc cu mana intinsa si capul plecat, rostind "S'il vous plait messieurs!", este laudabila.

Nu creste pensiile, nu tunde din deficitul bugetar, nu plateste ratele la banci, dar poate ii ajuta pe unii carora le-a mai ramas numai obrazul, deoarece nu l-au tranzactionat, sa umble cu capul drept.

Eu sunt un tip violent. N-as face rau niciunei muste, dar m-as rasti la ea pana i-ar crapa inima. Imi trec prin minte tot felul de razbunari pe francezi si admit ca sunt atributul unui spirit limitat. Dar ma simt mai bine in pielea goala plina de vanatai, cu picioare prea subtiri si doar cu cateva fire de par pe piept, fara sa incerc sa pretind ca sunt un filosof esuat.

Ar fi, de pilda, frumos sa nu mai cumparam produse frantuzesti. Cartofii din supermarket, de pilda. Pai ce vina au agricultorii de langa Dijon pentru proasta inspiratie a unui actor? Niciuna. Cum nu are nimic a face prietenul meu George din Paris, matematician intr-un institut prestigios, cu vina de-a fi roman. Sau un fel de tigan, nu-i asa?

Sau am putea face niste documentare despre pedofilii francezi veniti in Romania in cautare de prospaturi, stiind ca la noi fac 7 ani, nu 20, si probabilitatea sa fie prinsi e mult mai mica decat la ei, in natiunile morale pe care le pupam in cur cu mana intinsa.

Am putea, totodata, daca avem cate-un amic francez, sa-i troznim una in cap, numa asa. Si sa-l scuipam in fata, tiganeste.

Desigur ca daca am proceda astfel, am demonstra ca suntem cum se descriu ei: niste acordeonisti cocotati in copac, cu margele colorate in jurul braului. Nu doar niste oameni care nu-si pot stapani nervii.

Viata ne invata insa ca exista o metoda mult mai eficienta de-a returna palma: succesul. Putem incepe cu o demonstratie la Paris, in fata CNA-ului lor, unde Ilie Nastase, Nadia Comaneci, Lucian Bute si Gheorghe Hagi sa ofere trecatorilor flori. Ne putem muta in fata Ministerului lor de Interne, ca sa-l intrebam de ce nu le face dosare penale cersetorilor, apoi in fata Primariei Parisului, sa o intrebam de ce nu le pusca niste amenzi sa le inghete pe buze povestile la care pun botul cetatenii fara minte, francezi. Avem si artisti, avem si medici pe care-i angajeaza intr-o veselie, probabil deoarece sunt tampiti.

Iar sub ferestrele actorului slujbas la postul public de televiziune am putea aduce Filarmonica de Cluj, care a cantat la Strasbourg cu Deep Purple si nu s-a scandalizat nimeni.

Toate astea ar echivala cu un deget in obraz fata de cei care pretind ca au facut din codul manierelor cartea lor de capatai. Ce vina ai ei, toti ceilalti? Una singura: pasivitatea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#salut romanesc Franta, #cersetori romani Franta , #diaspora romana