Elvetia va putea limita accesul romanilor pe piata muncii

Miercuri, 30 Ianuarie 2008, ora 12:20
2562 citiri
Elvetia va putea limita accesul romanilor pe piata muncii

Bucurestiul si Sofia au fost de acord cu un compromis solicitat de Berna, potrivit caruia Elvetia va putea limita accesul romanilor si bulgarilor pe piata muncii pana in 2016 sau chiar pana in 2019, in cazul unui aflux de muncitori, informeaza presa straina. Berna a obtinut de la Bruxelles garantiile dorite, in protocolul privind extinderea liberei circulatii la Romania si Bulgaria, noteaza cotidianul Le Temps.

Cele 27 de tari membre UE au acceptat o perioada de tranzitie de sapte ani in timpul careia va ramane posibila limitarea fluxurilor migratorii provenind din cele doua tari. Aceasta perioada va incepe la data ratificarii protocolului, care ar trebui sa se produca, dupa referendumul programat in primavara lui 2009.

Ministrii de externe din cele 27 de state ale blocului comunitar au aprobat definitiv, luni, principiul integarii Elvetiei in spatiul Schengen. Diplomatii europeni au aprobat, marti, extinderea acordului bilateral privind circulatia persoanelor, pentru a fi incluse Romania si Bulgaria. Cele doua tari au aderat la UE la 1 ianuarie 2007, astfel incat era necesar un protocol aditional la acordul incheiat intre UE si Elvetia in 1999 si care deja a suferit o prima adaptare in 2004, odata cu precedentul val de extindere a UE.

Negocierile pentru incheierea protocolului aditional, care au inceput in iulie 2007, s-au impotmolit mult timp din cauza duratei perioadei de tranzitie in care Elvetia va putea limita accesul romanilor si bulgarilor pe piata muncii. Bucurestiul si Sofia au consimtit in cele din urma la un aranjament care raspunde asteptarilor Bernei.

In urma negocierilor, Elvetia a obtinut ca data de incepere a perioadei de tranzitie sa inceapa de la data ratificarii acordului, fata de data aderarii, cum solicita UE, iar Bruxelles-ul a obtinut sa reduca durata, consimtita pentru activarea unei clauze de salvgardare in cazul unui flux migratoriu masiv, la trei ani, fata de cinci, cat cerea Berna.

Viitoarea etapa va fi parafarea textului, de catre Elvetia si UE, care va interveni fara indoiala pana la mijlocul lunii februarie. Consiliul federal va putea lansa apoi procedura de consultare, in paralel cu cea care tocmai s-a deschis referitoare la prelungirea acordului de libera circulatie cu cei 25. Protocolul nu va intra in vigoare decat in 2009, cand va fi ratificat de Elvetia, probabil prin referendum.

Timp de sapte ani, deci pana in 2016, Berna va putea fixa, ca si in prezent, cote pentru autorizatiile de sejur acordate romanilor si bulgarilor. In acest interval numarul permiselor de scurta sedere (mai putin de 12 luni) care vor putea fi eliberate va creste progresiv de la 3.620 la 11.664, iar cel al permiselor de lunga sedere (cinci ani) de la 362 la 1.207, potrivit textului acordului.

Aceste cote vor fi desfiintate dupa incheierea acestei perioade de tranzitie, dar o clauza de salvgardare va permite Elvetiei sa reintroduca restrictii liberei circulatii a persoanelor, in cazul in care s-ar confrunta cu un aflux masiv de mana de lucru din Romania si Bulgaria. Aceasta clauza va putea fi activata timp de trei ani, pana in 2019, explica swissinfo.

Parafarea protocolului de catre Comisia Europeana si autoritatile elvetiene ar trebui, teoretic, sa permita deblocarea unui alt dosar sensibil - cel al unei noi contributii financiare a Elvetiei, evaluata la circa 155 milioane de euro, pe o perioada de cinci ani, pentru reducerea diferentelor economice si sociale din UE. Romania si Bulgaria, carora le va fi destinat acest ajutor, au cerut marti deschiderea negocierilor pe aceasta tema "cat mai rapid posibil".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Răspunsuri la invidia românilor. De unde au unii bani să călătorească atât? "Tenerife, 2.100 de lei pentru 7 nopți, zbor, cazare în cameră dublă"
Răspunsuri la invidia românilor. De unde au unii bani să călătorească atât? "Tenerife, 2.100 de lei pentru 7 nopți, zbor, cazare în cameră dublă"
Din cauza scumpirilor, unii români au renunțat la vacanțe sau își permit cu mari sacrificii una pe an. La cealaltă extremă sunt cei care pleacă des în vacanțe mai scurte sau mai lungi,...
Care sunt cele mai vechi obiecte pe care le dețin românii. "Casa părintească construită de bunici în 1915"/ "O pereche de pantaloni din 1969"
Care sunt cele mai vechi obiecte pe care le dețin românii. "Casa părintească construită de bunici în 1915"/ "O pereche de pantaloni din 1969"
În timp ce unii fac eforturi să păstreze în locuințe doar strictul necesar, alții se atașează de diferite obiecte și le păstrează zeci de ani. Este tema de discuție deschisă de un...
#Elvetia, #romani, #libera circulatie , #diaspora romana