Elvetienii vor sa alunge "corbii" romani din tara

Joi, 08 Ianuarie 2009, ora 09:29
3073 citiri
Elvetienii vor sa alunge "corbii" romani din tara
Foto: Reuters

Opozitie puternica la intrarea romanilor pe piata muncii din Elvetia. Populistii din aceasta tara au cerut electoratului sa ii alunge pe romani si bulgari.

Ei au lansat o campanie impotriva extinderii in Bulgaria si Romania a acordurilor cu UE referitoare la libera circulatie a muncitorilor, transmite Reuters.

Elvetienii nu sunt membri UE, dar au numeroase acorduri de cooperare cu Uniunea. Ei se vor pronunta pe 8 februarie asupra prelungirii acordurilor de libera circulatie care le dau dreptul europenilor sa lucreze pe teritoriul sau si asupra extinderii acestor acorduri la bulgari si romani.

Toni Bruner, presedintele partidului de dreapta populist, impreuna cu alti membri ai partidului, au fralizat mai multe afise controversate. "Sa deschidem portile pentru abuzuri? Nu!" este unul dintre sloganurile care insotesc aceste afise.

"Trebuie sa facem tot posibilul pentru a alunga 'corbii' romani si bulgari din tara noastra", a spus Bruner. "Corbii sunt pasari agresive si hoate, care ameninta existenta altor pasari", a explicat Toni Bruner.

Bruner sustine ca Bulgaria si Romania sunt "doua tari din lumea a treia in cadrul UE, marcate de coruptie si infractionalitate" si a caror emigratie este considerata "enorma".

"Toti muncitorii din aceste tari (UE, Bulgaria si Romania - n.red.) pot intra liber in Elvetia sub pretextul ca isi cauta un loc de munca. Apoi este aproape imposibil de controlat ce se intampla cu ei", argumenteaza Uniunea Democrata de Dreapta (UDC).

Partidul extremist, antieuropean si xenofob, se teme de asemenea ca libera circulatie va spori "presiunea asupra salariilor si somajului".

Desi celelalte partide elvetiene sustin prelungirea si extinderea acordurilor, campania se anunta delicata pentru autoritati, caci Bruxelles-ul le-a avertizat deja: respingerea va antrena nu numai anularea primelor acorduri bilaterale in care este inclusa libera circulatie, ci si aderarea Elvetiei la spatiul Schengen, in care abia a intrat.

"UE are 27 de membri, asa cum Elvetia are 26 de cantoane. Ce vrem sa spunem este ca nu e loc pentru speculatii sau amanari. In caz de respingere la referendum, primul pachet de acorduri bilaterale va fi anulat", a explicat ambasadorul UE in Elvetia, Michael Reiterer, intr-un interviu acordat cotidianului La Tribune de la Geneva.

Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
#campanie Elvetia romani, #elvetieni alungare romani , #diaspora romana