Fotografia zilei: Eroul care a supravietuit Holocaustului, dar a murit in masacrul de la Virginia Tech

Joi, 16 Aprilie 2015, ora 16:49
3765 citiri
Fotografia zilei: Eroul care a supravietuit Holocaustului, dar a murit in masacrul de la Virginia Tech
Foto: site Virginia Tech

16 aprilie 2007, ora 7:15. Intr-un camin din campusul universitatii americane Virginia Tech, Blacksburg, Virginia, se aud impuscaturi. Doi oameni sunt ucisi. Peste doua ore, focuri de arma rasuna in celalalt colt al campusului.

In total, 32 de oameni isi pierd viata si alti 29 sunt raniti in cel mai mare sangeros incident petrecut vreodata intr-o universitate din SUA.

Atacatorul, Cho Seung-hui, era nascut in Coreea de Sud, dar crescuse in Virginia, fiind student al universitatii. Prima victima impuscata era chiar fosta lui iubita. Inarmat cu doua pistoale, el se considera protectorul celor slabi, dupa cum a explicat el insusi intr-un manifest trimis postului de televiziune NBC intre cele doua atacuri succesive, incheiate cu sinuciderea lui.

Supravietuitorii au relatat ulterior despre clipele de groaza prin care au trecut. Multi s-au ranit sarind pe ferestre in incercarea de a scapa cu viata.

Unul dintre eroii acestei povesti de groaza a fost Liviu Librescu (76 de ani), nascut in Romania, supravietuitor al Holocaustului, profesor de inginerie si mecanica la Universitatea Virginia Tech in momentul producerii tragediei.

Cu un curaj iesit din comun, el a incercat sa blocheze cat mai mult timp intrarea atacatorului in sala de clasa, permitandu-le studentilor sai sa se salveze prin fuga. A murit impuscat pe loc.

Profesorul Liviu Librescu, victima in Virginia

Liviu Librescu a incercat sa-si apere elevii

"Profesorul Librescu a murit asa cum a trait: pe deplin devotat studentilor si profesiei sale. Iubea sa fie profesor. Cercetator prolific si excelent cadru didactic, el s-a dedicat pasiunii sale, pur si simplu pentru ca ii placea ceea ce facea", a declarat Dr. Ishwar Puri, dupa cum scrie pe site-ul special dedicat prof. Librescu de Universitatea Virginia Tech.

Intr-adevar, in 2005, intrebat de ce continua sa munceasca la varsta sa, Liviu Librescu a raspuns: "Din placere".

"Nu e o chestiune de organizare sau care tine de calculele facute. Daca imi place ceea ce fac, atunci o fac. Tine de libertatea personala. Daca esti limitat, iti pierzi libertatea. (...) Mi-ar placea sa fiu liber ca o pasare si sa zbor pretutindeni", explica el.

Foto:virginiatechmassacre.com

Profesorul Librescu a fost inmormantat

Liviu Librescu a fost decorat post-mortem cu Ordinul National Steaua Romaniei in Grad de Mare Cruce de presedintele Traian Basescu, pentru realizarile sale stiintifice si eroism, iar presedintele american George W. Bush i-a adus un omagiu personal.

Profesorul Librescu, omagiat de Bush

De asemenea, o sala a universitatii Virginia Tech a primit numele sau, la fel si strada din fata noului sediu al Ambasadei SUA de la Bucuresti.

Foto: piatra funerara a prof.Librescu / site Virginia Tech

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#Liviu Librescu Virginia Tech, #masacru Virginia Tech, #Liviu Librescu , #diaspora romana
Comentarii
Poza Haan1
Haan1
rank 5
Deci era nascut in 1938, in ce an a stat in lagar?