Guvernul a extins beneficiarii de finantari nerambursabile pentru actiuni destinate Diasporei

Joi, 20 Iulie 2017, ora 23:12
2979 citiri
Guvernul a extins beneficiarii de finantari nerambursabile pentru actiuni destinate Diasporei
Foto: Ziare.com

Executivul a aprobat un proiect de lege privind sprijinirea Diasporei si lanseaza o campanie pentru cei care vor sa plece la munca in strainatate. De asemenea, Executivul va incepe in luna august campania de informare "Informare acasa! Siguranta in lume!", destinata romanilor care doresc sa munceasca, sa studieze si sa locuiasca in afara granitelor tarii.

Guvernul a modificat si completat, printr-un proiect de lege, cadrul legislativ privind procedura de acordare a finantarilor nerambursabile din bugetul Ministerului pentru Romanii de Pretutindeni pentru programele, proiectele sau actiunile privind sprijinirea activitatii romanilor de pretutindeni si a organizatiilor reprezentative ale acestora.

Astfel, se propune actualizarea Legii 321/2006, in sensul adaptarii acesteia la contextul actual al realitatilor cu care se confrunta romanii in afara granitelor tarii.

Principalele modificari si completari aduse actului normativ se refera la:

  • introducerea posibilitatii de finantare a unor proiecte care vizeaza mentinerea legaturii romanilor din strainatate cu tara, suplimentar fata de tematicile finantate pana in prezent, circumscrise identitatii culturale, etnice, lingvistice si religioase, dreptului la libera intrunire si asociere;
  • completarea definitiei beneficiarilor de finantari nerambursabile, conform necesitatilor rezultate din practica de pana in prezent. Astfel, pot beneficia de finantari nerambursabile asociatiile, fundatiile, unitatile de cult, alte categorii de organizatii neguvernamentale ale romanilor de pretutindeni si organizatiile internationale si alte persoane fizice autorizate sau juridice de drept public sau privat din Romania sau din strainatate;
  • posibilitatea stabilirii de prioritati geografice si tematice multianuale pentru acordarea de finantari nerambursabile in sprijinul romanilor de pretutindeni, prin Strategia nationala pentru romanii de pretutindeni, in scopul asigurarii implementarii politicilor publice privind romanii de pretutindeni.
  • Proiectul de act normativ stabileste trei tipuri de acordare de finantare, si anume: pentru proiecte cu implementare directa, ce vizeaza actiunile proprii intreprinse de catre Ministerul pentru Romanii de Pretutindeni, pentru proiecte cu implementare indirecta, derulate de catre beneficiarii de finantari, precum si prin acordarea de granturi.

    Executivul precizeaza ca actul normativ face parte din demersul MRP de a promova interesele romanilor de pretutindeni, de a raspunde asteptarilor acestora, prin pastrarea legaturilor cu comunitatile romanesti din afara granitelor tarii, in acord cu programul de guvernare.

    Campanie de informare

    De asemenea, Ministerul pentru Romanii de Pretutindeni, in parteneriat cu alte institutii publice, va incepe in luna august campania de informare "Informare acasa! Siguranta in lume!", destinata romanilor care doresc sa munceasca, sa studieze si sa locuiasca in strainatate.

    Campania isi propune sa informeze asupra drepturilor pe care persoanele care vor sa se stabileasca in afara granitelor le au in tarile membre UE, precum si asupra riscurilor la care se expun odata cu decizia de a munci in strainatate. De asemenea, vor fi informati in legatura cu siguranta la locul de munca, riscurile unor boli profesionale, protectia fata de abuz si exploatarea prin munca sau orice alt tip, sustinerea accesului nediscriminatoriu al lucratorilor romani pe piata muncii, precum si numerele de urgenta in caz de necesitate.

    Campania de informare va incepe cu un proiect pilot in judetele Botosani (9 august), Suceava (10 august) si Neamt (11 august) si va continua si-n alte regiuni ale tarii.

    De asemenea, vor fi invitati reprezentanti ai Corpului Diplomatic la Bucuresti, indeosebi ambasadori care provin din tari in care sunt comunitati semnificative de romani, precum Italia, Spania, Marea Britanie, Germania si Franta.

    Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
    Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
    În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
    Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
    Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
    Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
    #Guvern legislatie romani diaspora, #Guvern campanie munca strainatate , #diaspora romana
    Comentarii