Italia: mii de romani mananca la cantina saracilor

Miercuri, 20 Februarie 2008, ora 09:57
2378 citiri
Italia: mii de romani mananca la cantina saracilor

Jumatate din cei care mananca gratuit la organizatiile caritabile din Milano sunt romani, informeaza Adevarul. La Milano, se afla in prezent peste 10.000 de romani inregistrati la serviciile de ajutorare ale Caritas, organizatia umanitara a Bisericii Catolice. Peste 60% din acestia sunt rromi.

La cantina saracilor din Piazza Tricolore, administrata de catre organizatia umanitara "San Francesco" si Caritas, se aduna zilnic 1.000 de romani la pranz si tot atatia la cina.

"Adevarata explozie de romani a fost in 2002. In prezent, numarul este in continuare ridicat, insa multe persoane se inscriu, apoi se muta in alte zone", afirma Marina Nava, purtatorul de cuvant al organizatiei "San Francesco".

Printre romani este cunoscuta cu numele "cantina din Tricolore", dar de fapt structura pusa la punct de cele doua organizatii ofera si asistenta sociala si medicala, dus o data la 8 zile, precum si un rand de haine pe luna.

"Nu intermediem locuri de munca sau de case in chirie, nu raspundem pentru ce se intampla in exterior, noi ajutam oamenii fara a le cere explicatii sau a-i judeca", a declarat Nava.

Intr-adevar, in afara institutiei, lucrurile se schimba. Fidelii locului sunt rromii si somerii convinsi. Cu ochii in pamant in sala de mese si plini de smerenie, o data iesiti afara romanii deschid cate o bere si se tolanesc pe bancile din piata.

Intre gastile care isi fac veacul prin piata se vand tigari, bautura, telefoane furate si, mai nou, droguri.

"Asta e coloana infinitului, asa-i zic eu la coada asta, care e la fel de mare in fiecare zi. Eu mananc aici ca nu am de ales", spune Gheorghe Cobrea (50 de ani). Un alt roman din rand, Mihai Ghirvu (29 de ani), din Botosani, marturiseste: "Mancarea de baza sunt pastele fainoase cu bulion, orezul, soia si iaurturile expirate. Dau si ei ce le scapa printre degete bogatasilor".

Romanii sunt acum pe locul intai ca numar la cantina saracilor din Milano, cu peste 22.000 de conationali asistati de aceasta structura intre anii 2000 si 2006.

Tenismena care i-a ”pupat” pe români e de neoprit la WTA Miami: ”Femeia e un simbol”
Tenismena care i-a ”pupat” pe români e de neoprit la WTA Miami: ”Femeia e un simbol”
Americanca Danielle Collins, locul 53 WTA, s-a calificat miercuri în semifinalele turneului WTA 1000 de la Miami. În sferturi, Collins a învins-o fără drept de apel pe Caroline Garcia din...
Revoltă într-o destinație de vacanță îndrăgită de români: ”Turiști, plecați acasă! Paradisul vostru, mizeria noastră”
Revoltă într-o destinație de vacanță îndrăgită de români: ”Turiști, plecați acasă! Paradisul vostru, mizeria noastră”
Stațiunea Tenerife din Insulele Canare (Spania), una dintre cele mai îndrăgite destinații de vacanță, inclusiv de către români, e afectată în acest an de proteste masive ale localnicilor....
#milano, #romani, #rromi, #cantina , #diaspora romana