Muncitori romani dau in judecata doua hoteluri de lux din SUA

Vineri, 05 Februarie 2010, ora 20:01
3626 citiri
Muncitori romani dau in judecata doua hoteluri de lux din SUA
Foto: Arhiva

Un grup de muncitori din Romania, Brazilia, Republica Dominicana, Filipine si Emiratele Arabe Unite dau in judecata doua hoteluri de lux din Orlando, Statele Unite, sustinand ca nu si-au primit salariile pe o luna, dupa ce firma care i-a angajat a fost inchisa, intr-un dosar de frauda.

Muncitorii au fost plasati de firma VR Services la hotelurile Walt Disney World's Swan and Dolphin Resort si Westin Imagine, unde au facut curat in camere, au spalat rufe, iar inainte sa fie platiti, anjajatorul a fost inchis in urma unei investigatii internationale privind frauda cu vize, informeaza Orlando Sentinel.

Doua actiuni separate in instanta argumenteaza ca, din moment ce VR Services nu mai poate plati salariile muncitorilor, cele doua hoteluri ar trebui sa se ocupe de acest aspect. Muncitorilor li s-au promis remuneratii de pana la 7,5 dolari pe ora si li se datoreaza individual plata pentru 160 de ore, se arata in plangere.

Hotelurile folosesc din ce in ce mai des subcontractori pentru a evita sa fie trase la raspundere in momentul in care angajatii nu sunt tratati corespunzator, spune Greg Schell, avocatul muncitorilor in cele doua procese.

"Acestea sunt hoteluri de clasa superioara, hoteluri de lux. [...] Ma gandesc ca oaspetii ar fi socati sa afle ca angajatii nu sunt platiti", mai spune Schell.

Pe de alta parte, un purtator de cuvant al Swan and Dolphin a afirmat ca muncitorii au fost angajati de un subcontractor, iar hotelurile nu cred ca sunt responsabile, din punct de vedere legal, pentru plata acestora.

"Hotelul intelege situatia lor, dar este adevarat ca ei nu sunt angajati ai hotelului", a declarat Treva Marshall, purtator de cuvant al Swan and Dolphin.

VR Services a plasat mana de lucru si la Hilton Walt Disney World Resort, Hilton Orlando Bonnet Creek, Hyatt Regency Orlando International Airport, Marriott SpringHill Suites at SeaWorld si Sheraton Safari Hotel and Suites.

VR Services si alte companii din zona Orlando au fost vizate de operatiunea Anarchy, o actiune pornita de Brazilia, pentru a impiedica fraudele cu vize. Ea s-a soldat cu retinerea a 13 persoane, incluzand trei cetateni americani.

Brokerii de locuri de munca foloseau informatii false pentru a obtine vize pentru a aduce muncitori in Statele Unite. Ulterior, cereau pana la 15.000 de dolari de la persoane din Brazilia, Rusia, Republica Dominicana, Filipine, Romania si Emiratele Arabe Unite, carora le promiteau locuri de munca despre care spuneau ca sunt temporare, dar legale.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#muncitori romani Orlando, #proces muncitori romani Orlando, #muncitori romani hoteluri lux, #proces VR Services , #diaspora romana