O romanca primeste o bursa de 318.000 de euro de la britanici

Vineri, 11 Iulie 2008, ora 10:39
2597 citiri
O romanca primeste o bursa de 318.000 de euro de la britanici

Dupa ce imaginea Romaniei in strainatate a avut de suferit de pe urma emigrantilor care au provocat tot felul de daune, iata ca exista si romani apreciati de specialistii internationali.

Marina Popescu este o tanara cercetatoare pasionata de stiintele politice, care si-a propus sa descopere formula matematica ce cuantifica influenta pe care politicienii o exercita prin intermediul mass-mediei asupra optiunilor de vot ale cetatenilor din diferite tari.

Proiectul sau va fi finantat cu 253.000 lire sterline, 318.000 de euro, prin intermediul unei burse "British Academy Post Doctoral Fellowship", care se acorda celor mai promitatori cercetatori.

Teza sa de doctorat, "O analiza comparativa a influentei televiziunii asupra comportamentului electoral" a impresionat Universitatea din Essex, Marea Britanie, si a fost acceptata fara sa mai fie trecuta prin comisia de examinare.

In studiile de pana acum, tanara a observat ca in democratiile mai tinere care au o scena politica foarte fluctuanta, cum este Romania, cu cat politicienii ies mai des pe sticla, cu atat electoratul ii voteaza mai cu spor, in timp ce in statele cu un sistem politic stabil si cu o mass-media diversificata precum Finlanda, politicienii investesc prea mult ca sa aiba vizibilitate intr-o presa care n-are putere sa influenteze decat nesemnificativ comportamentul alegatorilor la vot.

"Exista o mare fluiditate a sistemului politic: azi esti de dreapta, maine esti de stanga, azi lupti pentru anticoruptie si maine votezi impotriva oricarei legi care ar putea contribui la extirparea coruptiei si alte hilaritati. Presa reflecta aceasta goliciune a partidelor si de-aia conteaza mai mult. De-aia ei se chinuie sa apara la televizor, pentru ca stiu ca in afara de notorietatea data de mass-media, n-au cu ce altceva sa ramana in memoria alegatorilor", sustine Marina.

Particularitatile politicii romanesti au ajuns sa fie predate de catre Marina ca studiu de caz studentilor sai de la College of London.

"In afara sistemului politic sanatos, 80-90% dintre oameni citesc mai multe ziare, nu unul singur. In plus, Finlanda e una din putinele tari unde tot atatia oameni citesc ziare cati se uita la televizor. Plus ca televiziunea publica ce domina peisajul audio-vizual din Finlanda nu e ca televiziunea de stat de la noi. Exista opinii de toate felurile si chiar daca asculti din intamplare nu vei cadea pe un "pro-unul". Si acolo-s televiziuni comerciale cu niste porcarii de emisiuni, dar institutional cetateanului i se da sansa sa aiba toata informatia pe care o vrea".

In Romania, pe langa politizarea puternica a discursului televiziunii publice, majoritatea romanilor prefera sa citeasca ziare tabloide, iar acest lucru e in avantajul partidele politice, explica Marina.

In computerul sau de la Essex, Marina colectioneaza sute de sondaje de opinie, dar si fisiere mai mititele: "Am un fisier pe care-l cheama << Boc >> care contine chestiile foarte pregnante in care el a aparut. Basescu in schimb e prea mult, Basescu vorbeste tot timpul, nu poti sa-l bagi intr-un folder". In schimb are fisierul "Elena Basescu", in care a pus declaratiile politice ale fiicei presedintelui: "Nu succesurile, ci chestiile in care ea a incercat sa spuna ce crede despre misiunea ei de politician".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lucrările de construcții, în scădere – TradeVille
Lucrările de construcții, în scădere – TradeVille
Lucrările De Construcții, In Scădere In primele 2 luni ale anului 2024, volumul lucrărilor de construcții a scăzut ca serie bruta cu 10.8% si ca serie ajustata sezonier cu 11.8% fata de...
Inflația din zona euro – TradeVille
Inflația din zona euro – TradeVille
Cifra De Afaceri Din Industrie Se Majorează La finalul primelor 2 luni ale anului curent, cifra de afaceri din industrie s-a majorat cu 5.4% fata de aceeași perioada a anului anterior, datorita...
#politica, #bursa, #doctorat, #mass media, #Marina Popescu, #British Academy Post Doctoral Fellowship , #diaspora romana