Presa britanica: Romanii care au plecat din Belfast se intorc in saracie

Sambata, 27 Iunie 2009, ora 15:10
2912 citiri
Presa britanica: Romanii care au plecat din Belfast se intorc in saracie
Foto: TheWorldRace

Publicatiile britanice relateaza cum romanii care au fost atacati cu pietre si amenintati cu moartea la Belfast se intorc in tara de origine, unde vor trai din nou in saracie lucie.

"Satul unde se intorc cei o suta de romani atacati de rasisti in Belfast se afla la capatul unui drum plin de gropi. Aici, teama lor se va transforma in disperare", scriu jurnalistii de la The Times, despre romanii din Belfast. Rromii romani traiesc in case de pamant si au zeci de copii, care umbla mereu goi si sunt subnutriti.

"Cat de ingroziti trebuie sa fi fost familiile din Belfast ca sa renunte la viata lor imperfecta de acolo pentru a se intoarce aici?", se intreaba britancii.

Unii dintre romanii care s-au intors spun ca viata in Belfast era buna, aveau locuri de munca si castigau bani. Mai mult, ei spun ca autoritatile irlandeze i-au ajutat, platindu-le cazarea si transportul, pe cand in Romania nimeni nu face nimic pentru ei. In Romania romii nu sunt simpatizati, iar oamenii refuza sa ii califice drept cetateni romani, mai scrie "The Times".

Rromii spun ca in Belfast castigau destui bani vanzand ziare sau lucrand la spalatorii de masini: chiria pentru o locuinta era de 350 de lire sterline iar copiii puteau merge la scoala. Mai mult, faceau destui bani incat sa trimita si acasa.

Cei care s-au intors nu au perspective bune, arata britanicii: un tanar de 21 de ani, casatorit, povesteste cu lacrimi in ochi cum locuinta lor nu le cuprinde toata familia, asa ca sotia s-a intors la parinti.

"Nu avem nimic aici. Nu vreau decat sa muncesc si sa fac destui bani incat sa construiesc o casa pentru familia mea", spune Luca, adaugand ca ar vrea sa se intoarca in strainatate.

Si The Guardian relateaza dificultatile cu care se confrunta romii romani. Acestia nu au locuri de munca si deseori renunta la scoala la varsta de 11 ani.

Chiar si autoritatile din satele unde s-au intors romanii recunosc faptul ca ei nu sunt considerati cetateni. "Nu au suflet de romani", spune o functionara din Bihor, care ajuta uneori romii sa completeze acte.

100 de romani care au fost atacati cu cocktailuri Molotov si amenintati cu moartea in Belfast saptamana trecuta au decis sa intoarca in Romania. Cel putin trei persoane au fost retinute in cazul atacurilor rasiste: este vorba despre tineri cu varste intre 15 si 21 de ani.

Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul susținut de PNL și PSD în lupta pentru Primăria Capitalei, deține mai multe bunuri decât cele care apar în declarația de avere, însă acestea sunt...
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
#romani plecati Belfast, #romani intorsi saracie , #diaspora romana