Presa de azi: Gherila urbana romano-italiana

Luni, 23 Februarie 2009, ora 07:15
3278 citiri
Presa de azi: Gherila urbana romano-italiana
Foto: Gardianul

Romanii exporta "valiza groazei" in Italia, titreaza Cotidianul in editia de luni. Un italian in varsta de 63 de ani, administrator al unei cladiri, a fost ucis cu bestialitate de o romanca.

Georgeta Nichita, romanca in varsta de 30 de ani suspectata de uciderea administratorului cladirii in care locuia la Roma, si-a marturisit crima in timpul unui interogatoriu efectuat sambata seara de politia italiana, spunand ca ea si sotul ei si-au "pierdut capul" atunci cand au fost amenintati cu evacuarea.

Pentru ca administratorul italian Giovanni Stantini le-ar fi cerut celor doi soti sa-si achite restantele la intretinere si chirie, estimate la circa 400 euro, acesta a fost masacrat si pus intr-o valiza.

Presa italiana relateaza si cazul unui roman care a fost la un pas sa fie omorat de un grup de circa douazeci de persoane, dupa ce a fost prins in timp ce incerca sa fure o masina in apropiere de Roma.

Cristian Diaconescu descaleca la Roma scrie Ziua. Ministrul roman al Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, efectueaza luni o vizita de lucru la Roma, la invitatia omologului sau italian, Franco Frattini.

Vizita oficiala intervine pe fondul unui val de violente provocat in Peninsula de tigani cu cetatenie romana. Gruparea neofascista "Forza Nuova" a organizat sambata mitinguri in "100 de orase" italiene, amenintand cu intensificarea protestelor de strada impotriva imigrantilor romani.

Vaticanul a denuntat decretul care reglementeaza patrulele nocturne, aprobat recent de Guvernul italian. "Nu este calea care trebuie urmata", a declarat monseniorul Agostino Marchetto, secretar al Consiliului pontifical al imigrantilor.

Diaconescu, misiune dificila la Roma, noteaza Evenimentul Zilei. Ministrul de Externe Cristian Diaconescu discuta luni la Roma cu omologul sau italian, Franco Frattini, pentru a aplana tensiunile aparute in Peninsula in relatia dintre localnici si comunitatea romaneasca, in urma unor infractiuni comise de romani.

"Protejarea drepturilor si a demnitatii celor peste un milion de romani care traiesc in Italia" este principalul obiectiv al vizitei, care urmareste totodata "sprijinirea autoritatilor italiene pentru combaterea infractiunilor cu autori romani".

Vizita lui Diaconescu, care include intalniri cu mai multi parlamentari italieni, vine intr-un moment delicat al relatiilor diplomatice Bucuresti-Roma. Recentele critici ale ministrului roman la adresa instigarilor la "xenofobie" emise de membri ai guvernului italian au provocat nemultumire la Roma.

Frattini si-a exprimat, la momentul respectiv, "stupefactia" fata de declaratiile lui Diaconescu, subliniind ca niciun membru al guvernului italian nu a folosit expresii care sa poata fi considerate xenofobe.

Gherila urbana romano-italiana, alti morti si raniti, este titlul din Cotidianul. Ministrul roman al Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, se duce luni in Italia pentru a domoli curentul xenofob si a discuta situatia romanilor din Peninsula. Intre timp, violentele dintre romani si italieni continua.

Potrivit unor surse din MAE, Cristian Diaconescu a insistat sa aiba intrevederi si cu parlamentari italieni de la putere si din opozitie pentru rezolvarea situatiei. Primele masuri luate de guvernul de la Roma, ce vizeaza, printre altele, instituirea patrulelor cetatenesti, au fost contestate deja.

Vaticanul a denuntat "abdicarea de la statul de drept", iar sase asociatii ale politistilor considera ca legea i-ar putea incuraja pe cei dispusi sa-si faca singuri dreptate.

Respingerea generalizarilor si a culpabilizarii unui intreg popor a fost si mesajul unor scrisori citite duminica in cele 100 de parohii ortodoxe romane din Italia. Una era adresata autoritatilor religioase, iar cealalta era o scrisoare adresata Italiei si semnata de "un roman obisnuit", care nu omoara si nu fura.

Din punctul de vedere al simbolisticii religioase, momentul este foarte important pentru crestini, intrucat a fost ultima duminica inainte de postul Pastelui, denumita Duminica Infricosatoarei Judecati.

Renate Weber: Romanii comit 5% din infractiunile din Italia, dar mediatizarea in presa e de 99,5%, titreaza Gardianul. Intr-un interviu in exlusivitate pentru ziarul "Gardianul" europarlamentarul PNL Renate Weber critica atitudinea xenofoba a liderilor de la Roma, dar si lipsa de reactie a presedintelui Traian Basescu fata de valul de actiuni impotriva romanilor din Italia.

Intr-o declaratie oficiala, eurodeputatul Renate Weber il acuza pe ministrul de interne al Italiei, Roberto Maroni, de justificare mincinoasa cu privire la legea prin care medicii care trateaza imigranti ilegali sunt obligati sa raporteze acest lucru organelor de politie.

"Romanii savarsesc cam 5% din numarul de infractiuni care se comit in Peninsula. Mediatizarea este probabil de 99,5%. Cand un italian comite infractiuni de genul celor comise de romani, recent, stirea nu apare pe pagina intai a ziarelor de maniera stirilor in care sunt prezentate infractiunile romanilor. Din pacate aici, trebuie sa spunem lucrurilor pe nume, presa italiana este o presa care lucreaza cu autoritatile", a declarat Renate Weber.

Ea a mai spus ca guvernul Silvio Berlusconi controleaza intr-o mare masura presa si aceasta raspunde la o solicitare politica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
#romani Italia crime, #Criastian Diaconescu Italia , #diaspora romana