Presa italiana s-a hotarat sa vada si fata buna a romanilor

Luni, 10 Martie 2008, ora 18:50
3181 citiri
Presa italiana s-a hotarat sa vada si fata buna a romanilor

Cotidianul italian "Il Messaggero" a publicat, duminica, un editorial semnat de Corrado Giustiniani, in care sunt prezentate trei povesti diferite despre faptele bune ale romanilor in Italia, anunta Adevarul in editia online.

Prima poveste este cea a unei moldovence, Victoria Gojan, in varsta de 28 de ani, care locuia clandestin in Italia. Ea avea in ingrijire doi batrani, sot si sotie, Angelo si Maria, pentru care presta diverse treburi casnice, in locuinta lor din Venetia. Batranii o numeau "comoara" sau "fata mea" si cateodata o rugau sa ramana la ei peste noapte, ca sa nu stea singuri.

In noaptea de 4 martie 2007, apartamentul s-a umplut cu monoxid de carbon de la soba. Dand dovada de foarte mult curaj, Victoria a reusit sa o salveze pe batrana in ultimul moment. Din nefericire, batranul a murit.

Massimiliano, nepotul celor doi batrani, a incercat sa o ajute pe Victoria sa isi obtina acte legale de sedere si de munca in Italia. El a vrut chiar sa o angajeze la pizzeria sa, insa din cauza decretului dat in decembrie anul trecut, menajera a fost expulzata .

Cea de-a doua poveste este cea a unei romance care locuieste in Torino. Si ea este tot menajera si din salariul sau de 800 de euro trimite bani acasa pentru a-si putea intretine copiii minori.

Romanca a gasit pe jos un porofel, din care iesea coltul unei bancnote de 50 de euro. Fara sa puna mana pe el, Ea a anuntat carabinierii care au venit si au gasit in portofel suma de 450 de euro. Cand a fost anuntat proprietarul portofelului, un medic italian, acesta i-a daruit romancei toti banii pentru cinstea de care a dat dovada.

Editorialistul Corrado Giustiniani isi aduce aminte ca in 1999-2000, intr-o dimineata, in timp ce isi pornea masina, si-a lasat din intamplare portofelul pe capota masinii. Dupa pornire, la prima curba, portofelul a cazut. Fara sa isi aminteasca ce a facut cu el Corrado credea ca i-a fost furat.

Dupa lasarea noptii, la ora 22:00, cand cand a ajuns acasa, un cuplu de romani, sot si sotie, i-au adus portofelul. Vrand sa-si arate recunostiinta fata de ei, italianul le-a oferit cei 175 de euro care erau in portofel, insa romanii au refuzat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Care sunt cele mai vechi obiecte pe care le dețin românii. "Casa părintească construită de bunici în 1915"/ "O pereche de pantaloni din 1969"
Care sunt cele mai vechi obiecte pe care le dețin românii. "Casa părintească construită de bunici în 1915"/ "O pereche de pantaloni din 1969"
În timp ce unii fac eforturi să păstreze în locuințe doar strictul necesar, alții se atașează de diferite obiecte și le păstrează zeci de ani. Este tema de discuție deschisă de un...
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, 18 aprilie, la Cluj-Napoca, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, că este convins că listele UDMR pentru alegerile locale au fost...
#romani, #Italia, #fapte, #bune , #diaspora romana