Romancele, primele la avorturi in Italia

Joi, 14 Februarie 2008, ora 07:26
2524 citiri
Romancele, primele la avorturi in Italia

Rata intreruperilor de sarcina este in scadere printre italience, dar in crestere printre imigrante, infomeaza Adevarul de joi.

Lipsa educatiei sexuale are ca efect o rata a avorturilor ingrijoratoare pentru romancele din Italia. La Spitalul San Carlo Borromeo din Milano, 40% din imigrantele care cer intreruperea sarcinii sunt romance.

In Italia, intreruperea voluntara a sarcinii este reglementata de o lege din 1978. Dupa 30 de ani, legea este contestata cu orice ocazie de miscarile religioase si se afla inca in atentia opiniei publice.

In 2006, in Italia s-au inregistrat 130.000 de avorturi, dintre care o treime, printre imigrante. Numarul in continua scadere al italiencelor care recurg la intreruperea sarcinii aduce in prim-plan imigrantele si in special romancele, al caror numar este in crestere. Datele Ministerului Sanatatii releva ca in 2006 aproximativ 16.000 de romance au renuntat la sarcina in Italia.

Carmen Gulap (40 de ani), stabilita la Milano de zece ani, este mediator la Centrul de Consultanta de pe langa Spitalul San Carlo Borromeo. Ea a dat detalii despre amploarea fenomenului: "40% din imigrantele care prefera avortul sunt romance. Contribuie pe de o parte lipsa educatiei si, pe de alta, de ce sa nu recunoastem, si presiunea hormonilor pentru femeile care lucreaza ca menajere si au doar cateva ore libere pe saptamana. Numai la protectie nu le sta capul atunci".

Cifra amintita este confirmata si la nivel national. Din datele ministerului, in 2006, romancele au reprezentat 37,2% din pacientele inscrise la ginecologi pentru intreruperea sarcinii.

Cifrele vor scadea cu siguranta pentru anul 2008. Ministerul Sanatatii din Italia a stabilit ca romancele care nu au rezidenta nu mai au dreptul la gratuitate, stabilind un cost de 850 de euro pentru un avort.

"Din pacate, aceasta decizie a Ministerului Sanatatii ne intoarce in timp. Am intalnit cazuri in care romancele iau un medicament care provoaca avortul pana in a saptea saptamana, cu consecinte deseori grave pentru sanatate", adauga Carmen Gulap.

Tot mai multe orașe din Italia s-au săturat de supraaglomerare. Măsurile anunțate în zone turistice îndrăgite de români
Tot mai multe orașe din Italia s-au săturat de supraaglomerare. Măsurile anunțate în zone turistice îndrăgite de români
Veneţia a devenit joi primul oraş din lume care a introdus un sistem de plată pentru vizitatori în cadrul unui experiment menit să descurajeze turiştii să sosească în perioadele de vârf,...
Vara vine mai repede în Capri. Una dintre cele mai selecte insule din Europa e îmbrăcată acum în galben și verde și înconjurată de albastru REPORTAJ
Vara vine mai repede în Capri. Una dintre cele mai selecte insule din Europa e îmbrăcată acum în galben și verde și înconjurată de albastru REPORTAJ
Pe o listă a celor mai exclusiviste locuri din Europa, demne de vizitat din martie până în noiembrie, insula Capri ocupă un loc de cinste. Este refugiul ideal după sau în timpul unui...
#avorturi, #studiu, #Italia , #diaspora romana