Romani inselati de doua firme britanice

Miercuri, 06 Ianuarie 2010, ora 11:41
2460 citiri
Romani inselati de doua firme britanice
Foto: Arhiva

Mai multi romani care au fost ademeniti sa lucreze in Marea Britanie de firmele "Danbar" si "Inspire the UK" se plang ca au fost inselati, conditiile prevazute in contract nefiind ulterior respectate.

Unul dintre acestia, pe nume Radu, a povestit pentru Evenimentul Zilei cum a vandut timp de doua luni, la sfarsitul lui 2007, jucarii pentru cele doua firme, dupa care, din cauza conditiilor insuportabile, s-a intors in tara.

"Initial, se semneaza o hartie care nu are nicio valoare legala. Ei promit multe: salariu fix de o mie de lire, ca vei fi asteptat, ca vei fi cazat in conditii decente ...", povesteste el, explicand ca in realitate nu s-a intamplat asa, fiind nevoit sa stea cu alti sase colegi intr-un apartament pentru care plateau cu totii 2.100 de lire pe luna. Cum chiria era de doar 500 de lire, restul intrau in buzunarele patronilor.

"Vindeam jucarii, dar bani castigam numai din comision, salariul fix fusese o minciuna", isi aminteste Radu. Mai mult, banii veneau cu intarziere, iar barbatul spune ca nu putea strange mai mult de 300 de lire intr-o luna. Radu adauga ca el lucra deseori de la 9 la 24, iar saptamanile fara zile libere erau destul de dese.

Mai mult, Radu si ceilalti romani aveau un contract in care li se spunea ca li se garanteaza slujba pe sase luni, dar s-a dovedit ca actul era fals. "De fapt, ei au nevoie de oameni timp de doua luni, noiembrie si decembrie, cat e febra cadourilor. Apoi, toata lumea este trimisa acasa".

Intr-o interventie pentru BBC, directorul Danbar Ltd, Andrew Dicksinson, a negat aceste acuzatii, spunand ca "agentii primesc formare si asistenta, care ii ajuta sa obtina comisioane mai mari". Inspire the UK - firma separata, dar inregistrata pe aceeasi adresa - adauga ca agentii primescu un salariu fix de 650 de euro.

Pe forumuri, se spune ca proprietarii afacerii sunt israelieni, iar conationalii lor si muncitorii romani sunt printre principalii pagubiti.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#romani inselati Marea Britanie, #Danbar Inspire firme britanice , #diaspora romana