Romanii care muncesc in Italia incurajeaza fenomenul "muncii gri"

Marti, 28 Octombrie 2008, ora 18:15
1552 citiri
Romanii care muncesc in Italia incurajeaza fenomenul "muncii gri"

Cetatenii romani din Italia tind sa declare autoritatilor ca lucreaza mai putine ore si spun ca sunt angajati cu contract part-time.

Studiul care atesta acest fapt a fost realizat de organizatia nonguvernamentala, Caritas Italia, informeaza NewsIn.

In contextul intrarii in legalitate a tot mai multor lucratori romani in Italia, in crestere cu 116% in 2007, se inregistreaza fenomene noi, ingrijoratoare, precum diminuarea orelor lucrate de o persoana si o crestere a numarului angajatilor cu contract part-time.

Volumul "Romania. Imigrare si munca in Italia", realizat de fundatia Caritas Italia, atrage atentia asupra acestui fenomen ingrijorator, care ar putea sa afecteze grav comunitatea romaneasca din Italia.

"Se inregistreaza anomalii care nu pot sa nu genereze suspiciuni si ingrijorare. Incepand cu anul 2000 si pana in prezent se evidentiaza in constructii o diminuare a orelor lucrate de fiecare lucrator si in paralel o crestere a numarului angajatilor cu contract part-time", informeaza studiul.

Evolutia acestui fenomen semnaleaza diminuarea "muncii la negru" si accentuarea "muncii gri", care este declarata doar partial. Intre 2006 si 2007 numarul contractelor part-time a crescut cu peste 74.9%, iar in Roma, aceasta crestere a fost de 95%.

In aceste conditii, lucrarea informeaza ca la un an de la intrarea Romaniei in UE, numarul cetatenilor romani cu contracte de munca legale a crescut cu 116%.

De asemenea este confirmat faptul ca a crescut cu 127% numarul barbatilor, cetateni romani angajati legal, acestia fiind in numar de 172.125 persoane, fata de femei al caror numar a crescut cu 106%.

Volumul "Romania. Integrare si munca in Italia" ofera o serie de concluzii care vizeaza armonizarea relatiilor de convietuire intre cetatenii romani si italieni. Astfel, autorii arata ca romanii sunt distribuiti omogen in teritoriu, intrand pe piata muncii din Italia.

Cele mai multe locuri de munca ocupate de cetatenii romani se afla in domeniile constructiilor si al asistentei si ingrijirii persoanelor.

Bancul Zilei: Ce gogoși mai bagă românii la telefon
Bancul Zilei: Ce gogoși mai bagă românii la telefon
Doi vecini Ia telefon: - Ce faci, Ioane? - Bine. În Maldive! - În Maldive? Ce faci acolo? - Vacanță, distracție. Mai o plajă, mai un cocktail, mai un sushi. Tu? - Eu în...
Câți români mănâncă în fiecare zi carne. Interesul pentru alimentaţia pe bază de plante, în creștere
Câți români mănâncă în fiecare zi carne. Interesul pentru alimentaţia pe bază de plante, în creștere
Aproape o treime dintre români (31%) consumă carne zilnic, în timp ce patru din zece persoane (39%) se orientează spre alternative pe bază de plante, arată un rezultatele unui studiu de...
#romani, #Italia, #munca, #gri, #domeniu, #angajati , #diaspora romana