Romanii din Italia oscileaza intre a se intoarce acasa si a pleca in alta tara

Vineri, 23 Mai 2008, ora 19:52
3367 citiri
Romanii din Italia oscileaza intre a se intoarce acasa si a pleca in alta tara

Romanii din Italia se gandesc din ce in ce mai serios fie sa se intoarca acasa fie sa plece in alta tara, mai ales daca pachetul de legi al guvernului Berlusconi va fi adoptat, au declarat, pentru NewsIn, lideri ai comunitatii romane din Italia.

"De principiu comunitatea romana resimte cu multa durere camapania dusa impotriva noastra. Noul pachet de legi ar trebui sa ne dea si noua o garantie ca suntem protejeati, un sentiment de siguranta, intrucat si noi locuim si traim pe teritoriul Italiei si ne confruntam cu infractionalitatea. Eu sunt inca increzator ca acest pachet de legi nu va trece asa de toate Camerele si ca se va mai schimba", spune presedintele Asociatiei Romanilor din Italia (ARI), Eugen Terteleac.

Presedintele ARI a mai declarat ca ii este teama ca situatia "sa nu se degradeze" si sa evolueze spre reactii rasiste si xenofobe pronuntate.

"Romanii din Italia sunt ingrijorati atat pentru soarta proprie, dar si pentru ceilalti imigranti. Noi nu ne desolidarizam de nimeni, nici macar de tigani. Prin noul pachet de legi se extinde mediul infractional... De ce sa faci dintr-un clandestin care locuieste linistit de ani buni in Italia si munceste harnic un infractor? Ar trebui sa se acorde clandestinilor care s-au integrat si care nu au antecedente penale permisul de sedere", considera Terteleac.

Intrebat daca Biserica ar putea interveni in aplanarea acestor tensiuni, Terteleac a raspuns ca Biserica "isi poate spune cuvantul si poate ajuta comunitatea de straini". Presedintele ARI atrage insa atentia asupra unui aspect specific, invitand Biserica sa sprijine cu precadere "integrarea cetatenilor de etnie roma". "Biserica si autoritatile au lasat acest popor de romi in voia sortii", spune Eugen Terteleac.

Presedintele Asociatiei socio-culturale "Vocea Romanilor", Iulian Manta crede ca acest pachet de legi ii va afecta pe romanii veniti dupa 1 ianuarie 2007. "Pentru romanii integrati nu va fi o problema, ci pentru cei veniti dupa 1 ianuarie 2007. Acestia sunt cei care cauta un loc de munca, o locuinta, prieteni... Nu e usor in Italia!", subliniaza Manta.

"Biserica este singurul loc unde romanii se intalnesc si vorbesc, singurul loc unde romanii sunt uniti", spune Manta, constient de faptul ca o asociatie nu are sanse sa-i uneasca pe romani, care sunt un grup dezbinat, "un grup in care fiecare se zbate pe cont propriu".

Manta, care traieste de 11 ani in Italia si care conduce si un sindicat al muncitorilor din domeniul constructiilor, este, ca si Eugen Terteleac, increzator ca lucrurile vor reveni la normal si ca pachetul de legi nu va fi adoptat de Parlament sub aceasta forma dura. Manta a subliniat ca acest pachet de siguranta nu a fost intocmit din cauza romanilor, ci din cauza faptului ca exista legi prea permisive, infractionalitatea fiind o problema cu care italienii se confrunta de mult timp.

Sora lui Mircea Badea a făcut anunțul neașteptat. Nu se mai poate trăi aici. Sunt jafuri cu kalașnikoave!
Sora lui Mircea Badea a făcut anunțul neașteptat. Nu se mai poate trăi aici. Sunt jafuri cu kalașnikoave!
Sora lui Mircea Badea, Naty, a anunțat pe rețelele sociale că nu se mai poate trăi în țara unde s-a mutat în 2021. Naty Badea, corespondent Antena 3, s-a mutat în 2021 în Italia,...
Veste teribilă pentru naționala României. Internaționalul scos cu targa de pe teren va lipsi la Euro 2024 VIDEO
Veste teribilă pentru naționala României. Internaționalul scos cu targa de pe teren va lipsi la Euro 2024 VIDEO
Selecționerul Edi Iordănescu a primit o veste neplăcută de la unul dintre cei mai în formă internaționali români, în perspectiva participării României la Euro 2024. Astfel, Olimpiu...
#guvern, #Italia, #romani, #Romania, #rromi, #berlusconi, #legi, #pachet , #diaspora romana