Romanii din Italia strang semnaturi ca sa modifice Legea votului uninominal

Vineri, 08 August 2008, ora 13:34
1805 citiri
Romanii din Italia strang semnaturi ca sa modifice Legea votului uninominal

Asociatia Romanilor din Italia (ARI), cu sediul la Roma, anunta inceperea unei campanii de strangere de semnaturi pentru modificarea Legii votului uninominal.

Romanii din aceasta asociatie vor ca toti conationalii aflati in strainatate la momentul alegerilor generale, prezidentiale sau europarlamentare sa poata vota.

ARI cere mentionarea explicita in lege a posibilitatii de vot prin corespondenta pentru romanii rezidenti in strainatate , informeaza, vineri, Romanian Global News.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, la intalnirea cu reprezentantii comunitatii romanesti de la Roma, din 31 iulie, a sustinut ca legea votului uninominal nu mai poate fi modificata.

Dar reprezentantii romanilor i-au reclamat sefului statului faptul ca noua lege nu le permite sa voteze decat celor cu domiciliul in strainatate, aflati pe listele electorale.

La intalnirea cu presedintele, unul dintre romanii prezenti a intrebat daca legea nu ar putea fi modificata in cazul in care romanii din Italia ar strange semnaturi. "Pai strangeti 500.000 de semnaturi. Hai sa facem asta", a spus Traian Basescu.

Conform Constitutiei Romaniei, pentru a putea propune modificarea unei legi sunt necesare 100.000 semnaturi, si nu 500.000, asa cum a spus presedintele, "incercand sa ne descurajeze", se arata in comunicatul ARI.

Art. 74 din Constitutia Romaniei spune: "Initiativa legislativa apartine, dupa caz, Guvernului, deputatilor, senatorilor sau unui numar de cel putin 100.000 de cetateni cu drept de vot. Cetatenii care isi manifesta dreptul la initiativa legislativa trebuie sa provina din cel putin un sfert din judetele tarii, iar in fiecare din aceste judete, respectiv in municipiul Bucuresti, trebuie sa fie inregistrate cel putin 5.000 de semnaturi in sprijinul acestei initiative."

In sprijinul acestei initiative, ARI face un apel catre toate ONG-urile, asociatii ale romanilor din strainatate, romanilor de pretutindeni de a se solidariza pentru ca cetatenii romani din strainatate sa-si redobandeasca dreptul lor de vot.

In total, pe listele electorale pentru circumscriptia din strainatate sunt circa 190.000 de romani. In aceste conditii, milioane de cetateni romani sustin ca nu vor putea vota.

Asociatia Romanilor din Italia considera ca votul este un drept fundamental si oamenilor trebuie sa li se ofere posibilitatea de a vota.

Tot mai multe orașe din Italia s-au săturat de supraaglomerare. Măsurile anunțate în zone turistice îndrăgite de români
Tot mai multe orașe din Italia s-au săturat de supraaglomerare. Măsurile anunțate în zone turistice îndrăgite de români
Veneţia a devenit joi primul oraş din lume care a introdus un sistem de plată pentru vizitatori în cadrul unui experiment menit să descurajeze turiştii să sosească în perioadele de vârf,...
Vara vine mai repede în Capri. Una dintre cele mai selecte insule din Europa e îmbrăcată acum în galben și verde și înconjurată de albastru REPORTAJ
Vara vine mai repede în Capri. Una dintre cele mai selecte insule din Europa e îmbrăcată acum în galben și verde și înconjurată de albastru REPORTAJ
Pe o listă a celor mai exclusiviste locuri din Europa, demne de vizitat din martie până în noiembrie, insula Capri ocupă un loc de cinste. Este refugiul ideal după sau în timpul unui...
#vot, #votare, #Italia, #roman , #diaspora romana